Tarihi Sultanahmet Köftecisi (Selim Usta)

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.016
30.372
60
Kurtuluş Savaşı'nda cepheye kumanya yollayan İstanbul esnafının bir temsilcisi; ekmeğin karneye bağlı olduğu yıllarda da işbaşındalar. Üç nesildir aile burada geçiriyor hayatını: Tarihi Sultanahmet Köftecisi'nde...
1911 yılında Dede Mehmet Seracettin Efendi, Doğu Türkistan'dan İstanbul'a göçüyor. 1920'ye kadar Devlet Matbaası'nda çalışıyor. Sonra Sultanahmet?te kendine bir dükkân bulup köfte yapıp satmaya başlıyor. Adını Turan Köftecisi koyuyor; ancak bu dönemde başlayan Turancılık olayları yüzünden pek tedirgin oluyor dükkânın adından ve Halk Köftecisi olarak değiştiriyor. Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta ise, 1966 yılında bugünkü yerinde işe başlıyor.
Dedenin çocukları Mustafa, Selim ve İsmail... 1952 yılında baba vefat edince oğullardan İsmail Bey ve Selim Bey işin başına geçiyor. Yer, bugünkü Tarihi Sultanahmet Köftecisi. İsmail Bey üç sene süren askerliği esnasında Usta Albay Emre Atak'tan öğreniyor aşçılığı. Şimdi ise işin başında üçüncü kuşak, yani Mehmet Seracettin Efendi'nin torunları var: Cihat Tezçakın ve Mehmet Tezçakın.
Mönü hiçbir zaman değişmiyor: Köfte, piyaz, salata ve helva... Piyaz da değişmiyor, içine yumurta konmuyor örneğin. Fasulyesi yumuşak, soğanı kıvamlı, az kıvırcık, dilim dilim domates... Köftenin yanında her zaman turşu var, o kadar. Allama pullama yok. Ramazan'da sadece çorba ilave ediliyor mönüye. Bir de piyaza siyah zeytin. İrmik helvası her daim var zaten. Onları köfteleri kadar ünlü yapan yiyeceklerden biri çünkü.




220x170_sultanahmet_kofte.jpg


Bu 200 kişilik, üç katlı dükkânda 45 kişi çalışıyor. Şu anda 25, 14, 18 ve 12 yıllık personel var. Bunca yıl aynı yerde... Sonra da emekli oluyorlar zaten. Bu sadece personele özgü bir süreklilik değil. Dükkânın dışında üçüncü kuşakla birlikte çalışan hemen herkes aile işlerini devam ettiriyor. Öyle ki, Yalçın Uzanmış yıllardır bu dükkânın marangozluk işlerini yapıyor. O da işi babasından devralmış. Babası Ferruh Bey 1966'da oğlunun şimdi yaptığı işi, Cihat Bey'in babası için yaparmış. Etin satın alındığı kasap da böyle. Yine 1966'dan beri rahmetli kasabın oğlundan et alınıyor. Bununla da bitmiyor, 50 senedir Kadırga'daki manav Ahmet'ten alınıyor bütün sebzeler. Sabah 10.30'da başlayan servis gece 11.00'e kadar devam ediyor. Otomobiliniz için çevredeki otoparklardan yararlanabilirsiniz.

tatildunyasi.com/
 
X