Tariflerde kullandığımız baharatlar hakkında bunları biliyor muydunuz ?

Kazen

Yönetim
Administrator
14 Kasım 2001
21.330
2
69.487
1.623
Acı kırmızı toz biber

Güney Amerika kökenli bir baharat çeşididir. Biber 6000 yıldır Güney Amerika’da yemekleri tatlandırıyor. Kristof Kolomb, 1492’de Amerika’ya ilk ayak bastığında keşfettiği egzotik lezzetlerin arasında kırmızıbiber de vardı. Kırmızıbiber, acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup dövülmesinden elde edilir. Çoğu yemekte tatlandırıcı olarak kullanılır.


Biberiye

Biberiyenin tarihi Antik Romalılara kadar dayanır. Romalılar tarafından tütsü olarak kullanılan biberiyenin birçok faydası vardır. Baş ağrısı ve migrene iyi gelir. Astım ve bronşiti hafifletici etkisi vardır. Biberiye hafızayı güçlendirir. İdrar söktürücü etkisi böbreklere fayda sağlar. Saçları kuvvetlendirir. Romatizma ağrılarını azaltır, krampları giderir. Kurutulmuş biberiye et ve tavuk yemekleri, balık buğulama ve bazı pizza çeşitlerinde tatlandırıcı olarak kullanılır.


Çemen

Çemen otunun anavatanı Yakındoğu’dur. Çemen denilince ilk akla Lübnan, Suriye, Güneybatı Avrupa, Hindistan ve Çin gelir. Aromatik bir tadı vardır. Kayseri’de pastırma yapımında faydalanılır. Türk mutfağında genellikle kahvaltılarda tüketilir. Ayrıca et yemekleri, sos ve çorbalarda tatlandırıcı olarak kullanılır.


Çörekotu

Ölümden başka her şeye şifa olarak bilinen çörekotunun minicik taneciğinde %21 protein, %38 karbonhidratlar ve %35 bitkisel yağ bulunur. Ayrıca kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, fosfor, A vitamin, B vitamini ve C vitamini açısından da zengindir.

Bağışıklık sistemini güçlendiren çörek otunun faydası saymakla bitmez. İltihap oluşumunu önleyici ve meme kanserini yavaşlatıcı etkisi bulunur. Kalbi, karaciğeri ve mide zarını korur. Nefes darlığına ve alerjik rahatsızlara karşı iyileştirici etkisi vardır. Bu kadar yararlı bir baharatı yemeklerinizde eksik etmemenizi tavsiye ederiz.


Karabiber

Karabiber sıcak bölgelerde yetişir. Ana vatanı Hint Yarımadasıdır. 2. Portekiz kralı Felipe Hindistanlılara borçlarını karabiber olarak ödemelerine izin vermiştir. Bu durum karabiberin önemini açıkça gösteriyor. Günümüzde karabiber salça, salamura, yemek harcı, konserve vb. yiyecekleri hazırlarken kullanılır.


Karanfil

M.Ö. 3. Yüzyılda Çin imparatorları misafirleri ile görüşmeden önce karanfil ikram ederlerdi. Çinliler karanfili ağız kokusunu gidermek için kullanırken eski Romalılar daha çok baharat olarak kullanırlardı. Pahalı bir baharat olan karanfilin yağından da faydalanmak mümkün. Hafızanızı güçlendirmek için karanfil tüketebilirsiniz.


Kekik

Kekik sıcağı seven bir bitkidir. Her türlü et yemeği ve baklagillerde tatlandırıcı olarak kullanılır. Tadını koruması için yemeğe ocaktan indireceğinize yakın ilave etmelisiniz. Baharat olarak kullanılan kekik ayrıca adet kramlarını azaltıcı etkiye sahiptir. Kekik banyosu vücudun yorgunluğunu alır. Sabah içilen bir fincan kekik çayı gün boyu size enerji verir. Kekik suyuyla yaptığınız gargara ağız ve boğaz sağlığına faydalıdır. Gaz problemi olanlara kekik çayı iyi gelir.


Kırmızı Pul Biber

Yıllık tüketimi 10bin ton civarında olan kırmızı pul biber Güneydoğu illerinde yoğun bir şekilde üretilir. Kırmızı pul biberin ana yurdu Güney Amerika’dır. C vitamini açısından çok zengindir. Kalp krizi riskini azaltır. Kan dolaşımını hızlandırır. Grip ve soğuk algınlığına iyi gelir. Aşırı tüketimi mide rahatsızlıklarına ve sinirliliğe yol açabilir. Ayrıca ülser, basur, varis vb. rahatsızlığı olanlar da tüketmemelidir.


Kimyon

En fazla kimyon kullanan ülkelerin başında Hindistan, Fas ve Meksika gelir. Milattan önceki dönemde kimyonu en fazla Eski Romalılar ve Yunanlılar kullanmışlardır. Antik Roma’da paranın simgesi haline gelen kimyonun günümüzdeki kullanımı Avrupa mutfaklarında sınırlı hale gelmiştir. Fransa ve Almanya’da ekmeklerde, Hollanda ve İsveç’te ise bazı peynir türlerinde kullanılmaktadır. İspanya da hiç kullanılmayan kimyon Meksika mutfağının en çok tüketilen baharatıdır. Kimyonun faydaları arasında aklımıza ilk gelen karaciğerin daha fazla safra üretmesini sağlar ve böylece gıdalardan alınan yağın daha hızlı sindirilmesine yardımcı olur. Sizin de bildiğiniz faydaları varsa paylaşırsanız seviniriz.


Kişniş

Kişniş bilinen en eski baharatlardan biridir. Anadolu mutfağından Arap mutfağına İspanyol mutfağından Meksika mutfağına kadar çok geniş bir coğrafyada kullanılır. Kişniş yüksek kolesterol, ağız ülseri, ishal, cilt bozuklukları, adet düzensizlikleri vb. birçok rahatsızlığa iyi gelir. Hem koruyucu hem iyileştirici etkileri olan kişnişi mutfağınızdan eksik etmeyin.


Nane

Nanenin kökeni Anadolu ve Mısır’a dayanır. Taze nanenin birçok faydası vardır. Aşırı radyasyon ve güneş ışığına maruz kalanlar nane sayesinde kendilerini koruyabilirler. Taze nane radyoterapinin olumsuz etkilerini azaltır. Demir açısından zengin olduğu için kansızlığı önleyici etkisi vardır. Tüylenmeye karşı kullanılır. Yaklaşık bir aylık kullanımda tüylerin giderek inceldiğini ve azaldığını gözlemleyebilirsiniz. Peki, kimler nane tüketmemeli? Meme kanseri rahatsızlığı olanlar nane tüketmemelidir. Çünkü nanenin östrojen hormonunun artışını tetikleyici etkisi vardır.


Rezene

Rezenenin anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Akdeniz ve Ortadoğu olmak üzere birçok bölgede doğal olarak yetişir. Gazın dışarı atılmasını kolaylaştırır. Anne sütünü artırıcı etkisi olduğu söylenir. Mide kasılmalarına ve rahim kasılmalarına iyi gelir. Safra üretimine yardımcıdır. Yalnız kan şekerini düşürücü etkisi olduğu için doktor önerisi olmadan tüketilmemelidir. Özellikle safra kesesi, böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olanlar rezene kullanmamalıdır.


Safran

Safran bitkisinin ana vatanı Akdeniz’dir. Hoş kokusu ve yemeklere verdiği iştah açıcı rengi nedeniyle tüketilir. Et yemekleri, pilav ve dolma içlerinde kullanılır. Pahalı bir baharattır. Safran iştah açıcı özelliğe sahiptir. Sinirleri güçlendirir ve vücuda dinçlik verir. Ateş düşürücü ve öksürüğü kesici özelliği ile astım ve bronşite iyi gelir. Diş etlerine faydası vardır. Rahim ağrılarını azaltır. Ciltteki kaşıntılara ve sivilcelere karşı iyileştirici etkisi bulunur. Yalnız düşüğe sebep olabileceği için hamile bayanlar kullanmamalıdır.


Sumak

Sumak Yakın Doğu ve Batı Asya’da iyi bilinen bir baharattır. Ülkemizde ise Güney Anadolu’da baharat ve sumak ekşisi olarak kullanılır. Et kızartmalarında tatlandırıcı olarak tercih edilir. Ekşi tadı iştah açar. Ateş düşürücü etkisi vardır. Aşırı tüketilmemelidir. Fazlası kabızlığa yol açar. Kanamayı durdurmada faydalıdır. İdrar kaçırma hastalığında iyileştirici etkisi vardır.


Susam

Susam en eski tohumlardan biridir. Kökeni Eski Mısırlılara kadar dayanır. Orta Amerika, Asya ve Kuzey Afrika dahil geniş bir bölgede susam bulunur. Çinliler susamı yakarak aydınlanmak ve mürekkep elde etmek için kullanmışlardır. Günümüzde ise yağ üretimi, şekerleme ve tahin yapılmasında kullanılır.

Zengin demir ve vitamin kaynağıdır. Kansızlığa iyi gelir. Enerji verir. Susam yağı bağırsak kanserine karşı koruyucudur. Safra taşlarının düşürülmesinde faydalıdır. Kemik erimesini önler. Nefes darlığını ve bronşiti iyileştirici etkisi vardır.


Yenibahar

Yenibaharın anavatanı Jamaika’dır. Jamaika biberi de denilmesinin sebebi budur. Yenibahar biberini Avrupa’ya Columbus getirmiştir. Çorbalarda, etlerde, dolma içlerinde, iç pilavlarda, turşularda, konservelerde, kek ve bisküvilerde, pudinglerde ve baharatlı jölelerde kullanılır. Özellikle köfte harcına katılır. Yılda 500 ton tüketilen bir baharattır. Birçok faydası vardır. Damar sertliğini önler. Gaz problemi olanlar için yararlıdır. Unutkanlığa iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
 
Yemege lezzet veren tuz ve baharattir :thumbup:

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
 
Bende şunu ekleyim eğer mideniz bozulduysa 1 tane muz yiyin kesinlikle düzelecektir
 
kimyon mide ve bağırsak gazlarının giderilmesinde inanılmaz etkilidir başımın tacıdır.
 
neler neler varmış ya:) ama baharatsız olmuyo ki ya baharat yemeğin yarısı :)
 
birsürü bilgi edindim sayeni,zde sağolun ya :)
 
kimyona bayılıyorum ya::)
hele mercimek çorbasında süper oluyo tavsiye ederim
 
benim bildigim baharatların ne özellikleri varmıs ta ama karabibere bayılırım benn:)
 
küçüklükten beri çörek otunun fareyle ilgisi oldugunu düşünenler ;:=) bız çook tatlıyıım)
 
baya hoş paylaşım olmuş aslında çoğunu bildiğim halde bastan sona okudum:)
 
bende isot baharatını seviyorum kısır da çok müthiş lezzetli oluyor bide nar ekşisi olursa ...
 
Hepsini de bol miktarda kullanırım.Karabiber,kimyon ,biberiye ve sumak vazgeçilmezimdir.
Kuru dolmalarda hele offf yeme de yanında yat.
 
ben de bı şey eklemek ıstıyorum: kımıyon gaz gıderı yadımıcı olur. anne sutu artıyor barsaklar temizlıyor
rezene. bebeklere :çay olarak verılıyor. sakınlaştırıyor. uyukuya yardımcı oluyor
 
zerdeçali yazmamissiniz ya..
onun ne gibi faydalari var genellikle azerbaycanda cok kullaniliyor birde igdor tarafinda..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…