Suudi Arabistan'ın ilk kadın siyasetçisi

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.836
Suudi Arabistan'ın ilk kadın siyasetçisi
  • 1 saat önce
Paylaş
151213105227_saudi_woman_624x351_bbc_nocredit.jpg

Suudi Arabistan'da ilk kez kadınların da katılmasına izin verilen seçimlerde ülke tarihinde ilk kez bir kadın belediye meclisine seçildi.

Seçim komisyonu, Cumartesi günü yapılan yerel seçimde, Selma bin Hizab el-Uteybi adlı kadının Mekke'de belediye meclisine girdiğini açıkladı.

El Uteybi, bu sandalye için yedi erkek ve iki kadın adaya karşı yarıştı.

151213080612_saudi_arab_women_promo_624x351_ap.jpg
Image copyrightAP
Suudi kadınlar, araba kullanma yasağı dahil kamusal hayatta hâlâ bir dizi engelle karşı karşıya.

Suudi Arabistan dünyada kadınların araba kullanma hakkı olmayan tek ülke.

Yerel seçimlerde, 5938 erkeğin yanı sıra 978 kadın da adaylığını koydu.

151212094638_saudi_elections_624x351_bbc_nocredit.jpg

Seçimlerde oy kullanmak için yaklaşık 130 bin kadın kayıt yaptırdı. Kayıtlı erkek seçmen sayısı ise bir milyon 350 bin civarında.

Bu farkın kadınların daha fazla bürokratik engelle karşılaşması ve seyahat imkanlarının sınırlı olmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Seçim kampanyasında kadın adaylar ya seçmenlerle bir paravanın arkasından konuştu ya da erkekler tarafından temsil edildi.

151213080828_saudi_arab_women_pic_2_624x351_ap.jpg
Image copyrightAP
Yetkililer seçimlere katılımın yüksek olduğunu açıkladı.

Ülke tarihinin üçüncü seçimi
Suudi Arabistan krallığında nadir olarak seçimler yapılıyor. Bu ülke tarihinin üçüncü seçimi.

1965-2005 arasında ülkede hiç seçim yapılmadı.

Kadınların seçimlere katılma kararını bu yıl Ocak'ta ölen Kral Abdullah aldı. Bu karar Abdullah'ın en önemli siyasi miraslarından biri olarak kabul ediliyor.
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/12/151213_suudi_arabistan_secim

8 i de üye olarak seçilmiş bin kadından, neden kadınlardan bu kadar korkuyorlar acaba

2015 de ancak kadınlara bu hak verilmiş daha bircok alanda ozgurluklerini kazanmaları lazım bir milyon yıl falan gecince ulasırlar heralde

Boşanmış veya dul kalmış kadınlar durumu ne kladar zor başında erkek olmadan arabaya binemezler, mal varlığı akrabaya kalıyor bunlar yani kadınlar erkeğin elinde oyuncak olmuş ,
değersiz varlık durumundalar

Boşanmış veya dul kalmış kadınlar durumu ne kladar zor başında erkek olmadan arabaya binemezler, mal varlığı akrabaya kalıyor bunlar yani kadınlar erkeğin elinde oyuncak olmuş ,
değersiz varlık durumundalar
Türkiyemiz gerçekten bir cennet dimi arkadaşım.
Bu cenneti böyle bir cehenneme çevirmek isteyen kıt zekalılar var.

Bundan sonra elde ettiğimiz kadın
haklarını yasal olarak yitirmememiz gerek , takipcisi olalım ve sahip çıkalım , erkeklerin arkasına sığınmadan onların söylediklerine inanmadan ,

KK yi cok seviyorum yaaaaa. Bakin kadinlar icin önemli seyleri hic kimse bizden baska 5-10 kisi, okumaz ve görmezler ama girin " bir derdim var " topiklerine kadin kayniyor. Iste ülkemin gercek yüzünü Kadinlar kulübünde görüyorum ve cok üzülüyorum.
IQ ve EQ yerlerde sürünüyor, ne ara böyle olduk, orasini hala anlayamadim.

Allah size akıl fikir versin.
Kendi karılarınızı sarıp sarmalayın yer altında barbilerle yatın kalkın. Bunun adı ne?
İslam bir kere kadınlar erkeği eşit tutmuştur.
Bu şekilde kadınları geri planda tutarak bile bir sürü günah işlediklerini bilseler.
Kadına araba kullanma yasağı koymuşlar, acil bir şey olunca ne olacak? Ölsün mü? Bunun sorumluluğunu kim alacak?Azıcık beyin gerçekten.

Beni temsil eden islam bu degil'den sonra "benim savundugum seriat bu degil"..Yakinda sinemalarda...

KK yi cok seviyorum yaaaaa. Bakin kadinlar icin önemli seyleri hic kimse bizden baska 5-10 kisi, okumaz ve görmezler ama girin " bir derdim var " topiklerine kadin kayniyor. Iste ülkemin gercek yüzünü Kadinlar kulübünde görüyorum ve cok üzülüyorum.
IQ ve EQ yerlerde sürünüyor, ne ara böyle olduk, orasini hala anlayamadim.

Yani şu yorumuna tamamen katılıyorum.

Kimseyi aşağılamıyorum asla ama birisinin kocasının şişme bebekle basılması, şuradaki siyasi gündemden daha önemli birçok kadın için. O kadar önemli konular gelip geçiyor siyasette, yorum yapan 10-20 insanı geçmez. Ama BDV'de kaynanalı konuya yüzlerce yorum gelir.

Kadınların rezil rüsva dizi ve programları izlemesi, siyasetten kopması ülkenin aydınlanmasına ket vurulması demektir. Bu kadınlar yetiştiriyor gelecek nesilleri. Kendine faydası olmayan kadınlar nasıl sağlıklı bireyler yetiştirebilir ki?

Kadın ötelenirse (arap ülkelerindeki gibi, bizdeki gibi), siyasetten men edilirse, sakın siyaset yapmayın, ne gerek var, çocukların var sakın siyasete karışma fişlenirsin diye diye başardık, kadınların içini boşalttık, geleceğimizi boşalttık, geri kaldık...

Evet söylediklerine katılıyorum onca siyasi konu açılıyor okumuyorlar , okuyanlarda yorum yapmıyor , hiç mi fikrin yok yorum yap be kadın !sesini duyur , merak etme kocan birşey demez

Yani şu yorumuna tamamen katılıyorum.

Kimseyi aşağılamıyorum asla ama birisinin kocasının şişme bebekle basılması, şuradaki siyasi gündemden daha önemli birçok kadın için. O kadar önemli konular gelip geçiyor siyasette, yorum yapan 10-20 insanı geçmez. Ama BDV'de kaynanalı konuya yüzlerce yorum gelir.

Kadınların rezil rüsva dizi ve programları izlemesi, siyasetten kopması ülkenin aydınlanmasına ket vurulması demektir. Bu kadınlar yetiştiriyor gelecek nesilleri. Kendine faydası olmayan kadınlar nasıl sağlıklı bireyler yetiştirebilir ki?

Kadın ötelenirse (arap ülkelerindeki gibi, bizdeki gibi), siyasetten men edilirse, sakın siyaset yapmayın, ne gerek var, çocukların var sakın siyasete karışma fişlenirsin diye diye başardık, kadınların içini boşalttık, geleceğimizi boşalttık, geri kaldık...

X