• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Sütüm Yetmiyorki Yetmiyor!

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

VaniL

Seni kendime sakladim....
Kayıtlı Üye
14 Şubat 2012
427
8
68
- Yurtdışı
Arkadaşlar, 2 ay önce doğum yaptım 3.ayımıza geçtik.
İlk başlarda sütüm normaldi akıyordu kendiliğinden. Son bir ayda ciddi şekilde azaldı. Artık eskisi gibi sert dolmuş diil memeler bomboş ve yumuşak. Bebeğim 1 dakka emiyor normal sonra bağırıyor, huysuzlanıyor, süt yok. Aç kalıyor bağırmaya başlıyor. ek gidalara geçin dediler direndim, illahda artırıcam sütümü dedim. Yapmadığım kalmadı, ama nafile.
güne suyla başlıyorum
açık çayı tatlıyla, bisküviyle iç süt yapar dediler yaptım
sütlü çay iç artar dediler yaptım
dereotu ye dediler demet demet yiyorum
rezene çayı iç dediler halen içiyorum gene aynı
şehriyeli tavuk çorbası içiyorum. Köy tavuğundan hemide. etkisi yok
komposta iç dediler içiyorum 2-3 bardak gene aynı
Hipp in çaylarından içtim
Galataplus süt yapan ilaç içtim
Töpfer süt içiyorum
lor yiyorum
ceviz yiyorum
susam yiyorum
badem yiyorum
bazı karışık bitki çayları içiyorum bi şey değişmiyor :43::43::43::43::43:
E ben daha NE YAPAYIM? :14::14:

bu gidişle 3 aya kalmaz kurur sütüm. Sorun şuki ek gida istemiyorda bebeğim, biberondan içtiği gibi kusuyor.
Bebeğime normal bir anne gibi süt veremiyorum. Çok üzülüyorum. Acından zor uyuyor, uyuyuncada en fazla bi saate çoğu zamansa yarım saat geçmiyor uyanıyor. Dinlenemiyorumda.
Neden böyle olsun????? Bir fikriniz varmı? Ne yapa bilirim? Mucize formül söyleyin bana duacınız olurum. :14:

ah canım kardeşim

sakın korkma panikleme

ilk 2-3 ay süt hormonal gelir. o yüzden sızar. taş gibidir göğüsler. hatta daha yağlıdır. değdiği kumaşta leke bırakabilir. fakat sonra ihtiyaca göre gelmeye başlar. anne de artık yumuşak olan memesini "süt bitti" diye yorumlar. bebeğinin huysuzlanması normal. ille aç kalması gerekmiyor. gaz sancısı da olabilir. özellikle akşam saatlerinde olur.

bak bir yazı ekliyorum, mutlaka sonuna kadar oku.

İlk başlarda sütüm normaldi akıyordu kendiliğinden. Son bir ayda ciddi şekilde azaldı. Artık eskisi gibi sert dolmuş diil memeler bomboş ve yumuşak. Bebeğim 1 dakka emiyor normal sonra bağırıyor, huysuzlanıyor, süt yok. Aç kalıyor bağırmaya başlıyor. ek gidalara geçin dediler direndim, illahda artırıcam sütümü dedim. Yapmadığım kalmadı, ama nafile.
güne suyla başlıyorum
Töpfer süt içiyorum
lor yiyorum
ceviz yiyorum
susam yiyorum
badem yiyorum

bu gidişle 3 aya kalmaz kurur sütüm. Sorun şuki ek gida istemiyorda bebeğim, biberondan içtiği gibi kusuyor.
Bebeğime normal bir anne gibi süt veremiyorum. Çok üzülüyorum. Acından zor uyuyor, uyuyuncada en fazla bi saate çoğu zamansa yarım saat geçmiyor uyanıyor. Dinlenemiyorumda.
Neden böyle olsun????? Bir fikriniz varmı? Ne yapa bilirim? Mucize formül söyleyin bana duacınız olurum. :14:
bir arkadaşım bol bol soğan yiyordu,,süt daha çok gelıyormuş.sabah hariç, her öğünde yiyordu.

Anadan emilen sütün burundan gelmesi - Acemi Anne- ntvmsnbc.com

Çift taraflı hastane tipi pompa karşımda duruyor. Birazdan kapı çalacak, gelecekler, alıp götürecekler. Hala sütüm var, gitmesine izin vermek zor geliyor. Pompayla aramdaki bir aşk-nefret ilişkisi, bir tür Stockholm sendromu...

Elim, birlikte başında saatler geçirdiğimiz Facebook'a gidiyor, parmaklarımdan bir veda mektubu dökülüyor.

"Sevgili Medela lactina electric plus...
Bir sene geçti… Seninle aramdaki aşk-nefret ilişkisine, artık burada bir nokta koymam gerekiyor. Seni geldiğin yere yollayacağım, hatta bazen duvara fırlatacağım günlerin hayalleriyle yaşadım. Ama şimdi gideceğin gün geldiğinde, gözümden yaşlar dökülüyor. Sen olmasan Lado'yu ben nasıl sütümle beslerdim. Çok sağol. Lado'ya artık sütümü veremeyeceğim fikri, kalbimi liğme liğme ediyor. Ama korkarım artık seninle günlük olağan buluşmalarımıza da tahammülüm kalmadı. Başka analara, bebelere de derman olasın. Sağlıcakla."

Türkiye'de süt veren anneler sahipsiz, danışacak kimse yok, destek olacak kimse yok. Çocuk doktorunuzun eli hemen mamaya gidiyor ve ne emzirme konusunda ne de emziren annenin psikolojisi konusunda pek de bir şey bilmiyorlar. Geriye eş dost kalıyor. Onlar da genelde mama firmalarının mümessili gibi davranıyor:

Haberin devamı ↓
reklam

"Ay bilmem kimin çocuğu, sırf mamayla büyüdü şimdi sınıf birincisi.''

"Neden bu kadar kasıyorsun, bazı kadınların sütü olmuyor."

Geriye tutunacak iki dal kalıyor; her annenin dostu internet ve bir şeye taktımı tam takan kişiliğiniz.

Yanlış anlamayın; internette bile Türkçe doğru düzgün kaynak yok. 'Gene ne varsa gavurda var.' diyerek; emzirme kaynakları taranıyor, uzmanlara mailler atılıyor. Sonunda artmaz denen süt, beş hafta içinde artıyor. Lado memeye ve anne sütüne kavuşuyor.

SÜT ÜRETİMİYLE İLGİLİ BİR İKİ NOT
Süt üretimi ilk haftalarda hormonal, sonra mekanik bir hal alıyor:
Memelerin bir zekası var. Meme boşaldıkça, doluyor. Yani siz memeyi sık sık boşaltarak ona ''süt lazım, yetmiyor'' diyorsunuz. O da kolları sıvayıp, daha çok üretmeye başlıyor. Eğer dolu kalırsa, "demek bu kadar lazım değil" diyerek üretimi yavaşlatıyor. Anlayacağınız, bir arz talep meselesi...

Bütün süt arttırma teknikleri, yukarıdaki "memeyi boşaltma" prensibine dayanır:
Süt yaptığı ya da kestiği kanıtlanmış herhangi bir besin yoktur.

Beslenmeyle ilgili dikkat edilmesi gereken tek şey; çok sıvı tüketmek ve normalde almanız gereken kaloriden bir miktar daha fazla kalori almaktır. Zira, kaloriyi ya da suyu kısarsanız; bu mekanizma önce annenin ihtiyaçlarını, sonra süt üretimini düşünür. Süt üretimine yetecek su ve kalori kalmaz.

Pompadan çıkan süt ile çocuğun emerek aldığı süt miktarı arasında fark var:
Pompalar bebeklerin emişini taklit ediyor, ama dedim ya, memeler zeki, yemiyor. Bebek, o memeden pompayla sağdığınızdan daha fazla süt çıkarıyor.

Memelerin sadece zekası değil hisleri de var. Emzirdiğinizde yaşadığınız çocuğunuzla o yakınlık hissi, süt üretimini coşturuyor:
Siz bir istiyorsunuz, meme iki veriyor. Sizin gibi memeler de pompaya karşı aynı hisleri beslemiyor.

Süt üretimi üçüncü ayda regüle oluyor:
Yani ilk üç ay kontrolsüzce süt üreten meme, bebek üç aylık olunca 'yetecek kadar' süt üretmeye başlıyor. Fazla üretiyorsa, bu üretimi kısıyor.

Etrafımızdaki annelerin çoğu, üçüncü ayda mamaya başlıyor. Süt üretiminin azaldığını görünce, çocuğa yetmediğini düşünüyor. İlk aylardaki gibi memeler balon gibi şişmediği için, sütü bitti sanıyor. Memede yetecek kadar süt olması için, balon gibi şişmesi gerekmiyor.

Regl olunca, süt üretimi hormonal olarak azalıyor:
Ama regl dönemi bitince, eski halini alıyor.

Yetecek kadar süt olması için memeden süt sızması gerekmiyor:
Süt sızması, süt miktarından çok meme ucunun yapısıyla ilgili.

Bebeklerde akşam huysuzluğu denen bir özellik var:
Bazı bebeklere, akşam olunca afakanlar basıyor. Yine akşam olduğu için memeleriniz sabahki kadar süt dolu olmuyor. Bunlara etraftan gelen, bu çocuk aç yorumları eklenince, mamaya genelde akşam saatlerinde başlanıyor. Emzirme uzmanları uyarıyor; akşam huysuzluğu açlık değildir.

Süt memelerden bir kaç farklı akışta gelebiliyor:
Bu durum, özellikle pompayla sağarken anneleri yanıltabiliyor. Süt önce geliyor, sonra akış duruyor, bir kaç dakika sonra tekrar bir akış oluyor. Yani süt artık gelmiyor olsa bile, en az beş dakika daha sağmaya devam etmek gerekiyor.

Memeden ilk gelen sütün su oranı, daha sonra gelen sütün yağ oranı yüksek oluyor:
Sık sık az az emerse, bebek kilo almada bu nedenle sorun yaşayabiliyor, anneler sütü az zannediyor. Bir memeyi sonuna kadar emzirmek ya da sağmak gerekiyor.

SÜT ARTTIRMA TEKNİKLERİ
En iyi süt arttırma tekniği emzirmektir:
Sütünüz azsa; çocuğunuzu sık sık ve uzun uzun emzirin. Emzirmek için, memenizi dolu hissetmeyi beklemeyin. Hatta memenizin dolu olduğunu hissediyorsanız, emzirmekte/sağmakta geç kalmışsınız demektir. Ortalama iki günle bir hafta arasında sütünüz artacaktır.

Bebeği emzirdikten hemen sonra, 10 dakika kadar memelerinizi sağmak da "süt yetmiyor" mesajını vermek için iyi bir taktiktir:
'Hemen sonra', kısmı bu uygulamada önemlidir. Geciktirirseniz, bebeğin acıkma ritmiyle memenin süt üretme ritmi arasındaki uyumu bozabilirsiniz. Böyle bir durumda, bebeğiniz acıktığında, kısa bir süre önce sağdığınız için henüz yeterince süt üretilmemiş olabilir.

Emzirme tatiline çıkın!
İngilizce, 'nursing vacation' denen bu taktik çok etkili. Emzirme tatiline şöyle çıkıyorsunuz; yanınıza bebeğin bakımına yardımcı olacak birini çağırıyorsunuz. Hep beraber eve kapanıyorsunuz. Uyumadığınız ya da bebeğe bakmadığını her fırsatta, ya bebeği emziriyor ya da memelerinizi sağıyorsunuz. İki üç gün boyunca, memelerinizi sağmak ve bebeği emzirmek dışında hiç bir şey yapmıyorsunuz. İki üç günün sonunda, memeleriniz acil süt çağrınızı alıyor.

Bebek memeyi çeşitli nedenlerle reddedebilir:
Yine de gece uyku sersemiyken, ya da sabah memeniz daha doluyken memeyi teklif etmeye devam edin. İstemese de en azından memenize yakın tutun. Memeleriniz açıkken kucağınıza alın.

Sütünü arttırmak isteyen kadının en yakın arkadaşı pompadır:
Pompanızın güçlü olması, pompa ucunun memenizin ucuna uygun büyüklükte olması ve pompanızın çift taraflı olması çok önemlidir.

Pompanızın gücü hem çıkacak süt miktarında hem de memelere verilecek "sütü arttır" mesajında belirleyicidir.

Piyasada standart pompa uçları satılır. Halbuki her kadının meme ucunun büyüklüğü farklıdır:
Hatta sağdıkça, meme ucunuzun büyüklü zamanla da değişir. Eğer meme ucunuza uygun olmayan bir pompa ucu kullanırsanız, süt miktarınız olumsuz etkilenir. Farklı boyutlarda pompa uçları mevcuttur. Eğer sağarken acı duyuyorsanız, memenizin ucu rahatça gidip gelemiyorsa, memenizin uç kısmından daha büyük bir kısmı pompanın içinde gidip geliyorsa, pompa ucunun boyutu yanlıştır.

Pompanın çift taraflı olması, bana göre elzemdir:
Zira sütünüzü arttırmaya çalıştığınız günlerde, hayatınız süt sağarak geçer. Neredeyse bebeğe bakacak vaktiniz kalmaz. Tek taraflı pompa demek, sağarak geçireceğiniz süresinin iki kat artması demektir ve sürdürülebilir bir durum değildir. Zamanla bezmenize ve sağma işini ihmal etmenize neden olur.

Popayı nasıl kullanacağınıza gelince...
Eğer sadece sağarak süt veriyorsanız, normal şartlarda, pompayla bebeğin acıkma ritmi arasında bir uyum tutturmanız gerekiyor. Yani bebeğiniz genelde üç saatte bir acıkıyorsa ve günde yedi öğün kadar süt tüketiyorsa; üç saatte bir ve günde yedi kere süt sağmanız önemli.

Power pump zamanı!
Eğer sütünüz azsa, artıncaya kadar bebeğin acıkma ritminden çok daha fazla sağma işlemi yapmanız gerekir. Buna da power pump yani 'güç pompası' deniyor.

Power pump, zahmetli bir iş; belki gün içinde normal sağma ritminizi koruyup, vakit bulduğunuzda günde bir ya da iki kere power pump yapabilirsiniz. Power pump taktiği; belirli bir süre memeyi sağıp, belirli bir süre bekleyip, sonra tekrar sağma mantığına dayanıyor. Süreler değişebilir ama, örnek vermek gerekirse, şöyle bir uygulama; ilk sağmada on beş dakika sağ, daha sonra on dakika bekle beş dakika sağ, on dakika bekle, beş dakika sağ diye devam ediyor. Ne zamana kadar mı? Canınıza yetinceye kadar.

Özellikle emzirme tatili ve power pump uygulamalarında memelerinizi yolda bırakmamaya dikkat edin:
Süt üretmeleri için memelerinizin sağlıklı olması önemli. Onlara iyi bakın, havadar tutun ve acı/yara gibi bir durum olursa bu uygulamalara hemen ara verin.

Tanrının annelere bir şakası olsa gerek... En çok anne sütü yapan şey, bir annenin arayıp da bulamadığı tek şey olan; uykudur:
Sabah saatleri sütünüzün en çok olduğu saatlerdir, bunun nedeni bir kaç saat de olsa uyumuş ve dinlenmiş olmanızdır. Mümkün olan her fırsatta, uyuyamasanız bile dinlenin.

Bazı memelerden ilk gelen süt çok tazyikli geliyor:
Bu durum da bebeği rahatsız edebiliyor, memeyi reddetmeye başlayabiliyor. Durumun bu olduğunu tespit ederseniz, elinizle bir havluyla memedeki ilk sütü hafifçe sağın. Daha sonra bebeği memeye koyun

Ve gelelim ilaç meselesine... Piyasada satılan bir mide ilacının etken maddesi, prolaktin hormonunu tetikliyor ve süt üretimini arttırıyor:
Ben bir hafta kadar kullandım, tecrübeyle sabit. Kanada'da bu konuda yapılan araştırmalar da ilacın etken maddesinin anne sütünü arttırdığını ortaya koyuyor.

ABD'de ve Kanada'da aynı etken maddeye sahip mide ilaçları, kadınlar tarafından bu amaçla kullanılıyor. Lakin FDA, (Amerika'da ilaçlardan sorumlu kuruluş) bu uygulamayı onaylamıyor. Neden derseniz, ilaç eser miktarda olsa da anne sütüne geçiyor ve bebekler üstündeki etkilerine yönelik bir araştırma yok. Gelin görün ki; aynı ilacın pediatrik boyu, reflüsü olan bebeklerde kullanılıyor ve böyle bir durumda anne sütüne geçen miktardan çok daha yüksek miktarda ilaç bebeğin sistemine giriyor.

FDA'nın muhalefetine rağmen Amerikalı birçok doktor, yine de bu ilacın kısa bir süre kullanımını annelere öneriyor. Bitkisel ya da değil, ilaç kullanmadan önce muhakkak doktorunuza danışın, onun onayı yoksa kullanmayın.

Bu ilacı kullanırsanız, sütünüz istediğiniz miktara geldikten sonra ilacı çok yavaş bırakmanız ve o dönemde daha çok sağıp emzirmeniz gerekiyor. Günde 4 tablet kullanıyorsanız, çeyrek tablet azaltarak, azaltmalar arasında bekleyerek, bekli bir ayda bırakmanızda fayda var. Aniden bırakırsanız, sütünüz tekrar azalabilir.

Not: Dünyadaki en önemli ve kapsamlı emzirme ve anne sütü kitabı olan "Emzirme Sanatı/La Leche League" Türkçe olarak yayınlandı. Daha atılacak çok adım var, ama güzel bir başlangıç.

güne suyla başlıyorum
Töpfer süt içiyorum
lor yiyorum
ceviz yiyorum
susam yiyorum
badem yiyorum

canım bu cümlelere özellikle yorum yapmak istedim. bebeğin neden acından uyuyamasın ki? belki sorunu gazdır, ya da anneciğinin kollarında, göğsünde olmak daha cazip geliyordur?

bebekler kendi karakterleriyle doğar. komşunun bebeği aralıksız bir kaç saat ve kendiliğinden yalnız uyuyr ama seninki ille memede uyur ve yarım saat sonra uyanır?

büyükleri düşün... kimi gece dolanır dolanır uykuya dalamaz, dalsa çıt çıksa uyanır. kimi kafayı yastığa koyar, horlamaya başlar. senin bebeğinin de uyku ritüeli var. benim oğlum 40ı çıktıktan çook sonra bile her gece saat başı kalıp emiyordu. bak 9 ayımız bitecek, yatmadan ne yerse yesin, gece en az 3-4 kere kalkar. çünkü biliyorum ki o meme için değil, benim için kalkıyor. ben kucağıma alınca, başını okşayınca emzik bile versem gülümseyerek geri uyuyor.

bence bebeğinin asıl sorunu gaz. yani kolik olma ihtimali var. kolik cd si duydun mu? biz bir dönem çok rahat etmiştik. anne karnındaki sesleri taklit eden parçalardan oluşuyor. oğlum ilk zamanlar duyar duymaz uyuklamaya başlıyordu. bir araştır derim.

Sütü çoğaltmak ile ilgili her türlü yolu yöntemi,yiyeceği içeceği bende denedim bir zamanlar ama yaradalışım gereği bir şeyi yapamadım ki en önemlisi:Moral!
Lütfen sütüm gelmiyor,yetmiyor diye kendinizi üzmeyin.

Memedeki süt torbacıklarına sütün gelişi hormonlar tarafından başlatılmakta ve devam ettirilmektedir. Hormon salgılayan bezler, meme uçlarındaki sinirlere bağlı olduklarından bu sinirler tarafından uyarılmayı beklerler.Yani;

Sürekli emzirmeye devam....emzirdikçe çoğalır derler büyükler ya işte yukarıda yazdığımda bunun tıp dili
:34:

Etrafınızdan sütünüzün gelmeyişi,az gelişi ile ilgili olumsuz konuşanları,ahhh bu bebek aç o yüzünden uyumuyor diyen teyzeleri bi uzaklaştırın.

Alın o mis kokuluyu koynunuza sürekli emzirin.

işe başladığımdan beri düzenli emzirip sağamadığım için sütümün azaldığını hissediyodum ve yarın dr umuzu arayıp mamaya başlasak mı diye sormayı düşünüyodum ama yazılanları okuduktan sonra vazgeçtim.pes etmeden sütümü arttırmayı denemeye karar verdim bu arada oğlum 5. ayını bitirmek üzere :)

Bebek memeyi ağzına alır almaz beyne bir uyarı gönderilir .Bu uyarı sütün azalmasından korkulup devamlı süt üretimi yapmayı sağlar .Süt bittikten sonra memede bebek emmeye devam etse bile hala sür üretimi dvam eder çünkü beyin sadece üretmeye odaklanmıştır .Yani boş boş emzirdiğimiz vakitler (bebek uyurken vs )aslında bizim yararımızadır.Hani deriz ya bazen yalancı emzik gibi kullanıyor hep meme ağzında uyuyor diye , işte bu korkulacak değil aksine olumlu bir durumdur .Ya boşken iteklese emmek istemese , işte o zaman süt üretimi azalır;)

öncelikle üzülme derim, sütüm artacak diye düşün.. zaman zaman benimki de azalıyor inatla sık sık emziriyorum ve beslenmeme dikkat ediyorum eski haline yaklaşıyor..

bana iyi gelenleri sıralayayım..
bol su içmek
iyi kahvaltı, iyi yemek (yani yemeği kesmemek)
kayısı kompostosu
veee taze incir, bugünlerde bol bol yiyorum.. umarım seninki de artar..

canım konunu okuyunca bende eskiye döndüm.eminim birçok bayanın sorunudur bu.
yetiyor mu yetmiyor mu durumu...
Bende aylarca ağladım.yetiyor mu yetmiyor mu neden ağlıyor,aç mı?doyuramıyorum mu?
ama bak 20 aylık oldu hala emiyor.kafandan sütüm yetmiyor düşüncesini atmalısın önce.
iyi kötü emziriyorum diye düşün bence
ayrıca ben bebeğinde başka bir sıkıntı vardır diye düşünüyorum.gazı yada başka bişeyi.benimde
oğlum hiç durmuyordu,yatırıyorum ağlıyordu.herkes aç dedikçe sütümü etkiledi.
ek gıdaya başladım.emziriyordum.ağlıyordu.aç diye düşünüp yoğurt vs veriyordum.bu seferde fazla
gelince çıkartıyordu.şimdi baktığımda demekki doyuyormuş diye düşünüyorum.çünkü
sıkıntı başka şeyden kaynaklıymış.sünnet oldu rahatladı.

sen yediklerine dikkat et.rejim yapma yeter.
yedikçe sütün olacak.

Bu arada türkmengelini, paylaşmış olduğun yazıyı daha öncede okumuştum ve şu
medela elektrikli sağma makinasıyla vedalaşma kısmını sanki benim ağzımdan yazmışlar diye düşünmüştüm.
çok güzel bir paylaşım olmuş.

son kontrole gittiğimizde bebeğim çok ağlıyor sebebi nedir diye sordum doktora. baktı, bebekte bi problem yok gayet normal dedi. kaç dakika emziriyorsun diye sordu normalde bir saat, en az 40 dakka dedim. hayir, 15 dakikadan fazla emzirmemelisin dedi. bebekler memede olan sütün yaklaşık 90% ni ilk 3 dakikada emiyorlarmış, geriye kalanı öylesine emiyorlarmış.
Sütün yetmiyor o yüzden bebeğin ağlıyor, ek gidalara geçmelisin dedi. onu bebek kusuyor istemiyor. :50:
böyle bi durumdayım yani :14:

canım benzer şeyleri bende yaşadım dr mama vermelisin dediğinde kendimi çook yetersiz hissettim..halbuki o kadar direnmiştim ki mama vermemeye.sonunda hayatımı zehrettiğimi ve herseyin daaha kötüye gittiğini farkettimoluruna bıraktım olabildiğince bol anne sütü verdim gerisini mamayla tamamladım.(ama şunuda sölemeliyim okendimi saldığımdan beri sütümde büyük oranda artış var yok denemez asla vazgeçme).ben bir öğün mama veriyordum hersey yoluna girmişti.eskiden biberonla bayıalarak mama yiyen kızım şimdi mamayı reddediyor,memeyi de ağlayarak emiyor onuda istemiyor yani.kaşıkla formül mamaları tek tek deniyorum ama nafile.uykudayken yediğini farkettim gece uykuya hafif daldığında biberonla verebilirsin bi dene istersen..tekrar uyuynca kusmaz belki.üzülme öyle böyle büyücekler işte Allahım bol sağlık ve upuzun ömürler versin kuzularımıza

selam yazını okudum her bayanın aynı seyler yaşadağını bir kez daha anladım.Neler yaşağıdığımı bir Allah bilir birde ben 2 kızım var ilk kızımı 1.5 yaşına kadar emzirdim hiçbir problem yaşamadımsonra sütten kestim 2.kızım şuan 6 ayına girdi ilk3 hafta çok iyiyidi sütüm gögüslerim hemen dolup taşıyordu günde nerdeyse 3 kıyafet değiştiriyordum sonra birden sütüm gitti bebeğim emiyor emiyor boş çekiyor sonra başlıyor ağlamaya ama nasıl ağlama susmak bilmiyor çatlayacak o derece gögüslerim iyiyce yumuşacık oldu sanki sünger deli oluyordum sütün yetmiyormu bu çocuk neden aç neden ağlıyor sorular sorular sorular umutsuzluğa bir adım dahada yaklaştırıyodur beni eşim mama alalım dedi ki ben saksıda domates-salatalık biber çilek yetiştirip yoğurdumu kendim yapan çocuğuma bunları yediren biri olarak nasıl yapacaktım(sakın yanlış anlaşılmasın ben sadece kendimce hazır şeylere karşıyım raf ömrü uzun olsun diye içine neler neler katılıyor herzaman doğaldan yanayım)herkesin yaptığı gibi herkesin söylediği gibi ne yemedimki inanın bir inek bile benim yediğim otları hayatında yememiştir.dereotu mu dersiniz,marulmu,yeşil soğan biber,papatya ıhlamur rezene,tahin helvası ,humana,bol su neredeyse 3 lt yakın yemeklerin yanında kuru soğan en sonunda söylemesi ayıp kilosu 200tl olan mayadan artık midem zaafiyet geçirecek nerdeyse :(( bebeğim gün geçtikçe daha az uyuyor daha çok ağlıyorduk çok üzülüyordum hastalandım yüksek ateş halsizlik tek gögsüm şişti ama ememiyor gögsümden kan akıyordu doktora gittim hayatımda ilkdefa duyduğum mastit olmuşum daha 32 günlükken bebeğim antibiyotik verdi bende mama aldım geçici olarak şükür hemen iyileştim süttüm daha azaldı nerdeyse bir çay kaşığı kadar anca çıkıyordu.süt pompası aldım buna vesile olan önce kızıp(içimden)sonra Allah razı olsun diye dua ettiğim doktoru unutmamak gerek:(( mastit olduğumda doktora bebeğimi emziremediğimi söylediğimde bana bakıp pompa alamayacağımı bana 20lik enjektör yazdı bunla sağıp vermemi ama o yarayla zorlanacağımı söyledi.İlaçları alıp eve geldiğimde elime aldım enjektöre baktım çok zoruma gitti ertesi gün hemen bir pompa siparişi verdimAllah binlercekez kızkardeşimden de razı olsun o olmasaydı ben şuan mutlu bir insan olamazdı bu savaşa berbaber girdik inanın benim için neler neler yaptı gece gündüz araştırıp hergün telefon açıp moral verdi hergün düzenli 2 saatte bir sağdım çay kaşığı kadar olan sütüm yemek kaşığına geçti inanın gözlerime inanamıyordum sağdıkça çoğaldı.Veeee sunu anladım ki herkesin tavsiye ettikleri süt arttırıcılar kişiye göre değişiyor onlara yarayan bana yaramadı bana yarayan bir başkasına yaramıyor bebek uyurken bende uyudum bolbol emzirdiğim hergün 10 dakkada da olsa dışarı çıktım yürüdüm tek başıma (bebeği babasına bırakarak)40 lımısın 30 musun dinlemeden.Aklıma hiç süt yetmez düşüncesini getirmedim çünkü rızkı veren Allah onuNda rızıkını sütünü verir buna inandım ve hep dua ettim moralimi yüksek tuttum en basiti evdeki canlı çiçeği koklayıpta mutlu oldum sağma saatlerimde sağdım inanın önce 5 cc sonra 20 cc diğer günler 25 ve böylece çoğaldı çoğaldıkça sağdım şunuda öğrendim sağdıkça iltihaplanan kanallar açılmış süt artmış.Ogünler geçti şimdi ise 200 cc desem inanırmısınız biri bana deseydi o zaman bende inanmazdım (bu ara kızkardeşime hergün rapor veriyordum kaç cc oldu vermediğim zaman arıyordu:))bebeğime sadece bir kutu mama verdim eğer çevremdekileri dinleseydim şuan mucize olan anne sütünden mahrum bir bebek büyütecektim.İnsallah 1-5-2 yaşına kadar nasip olurda emziririmsakın sakın vAzgeçmeyin belkiumutsuzluğa düşenlere yaşadıklarım bir ışık olur bu ara bana rezene-humana iyi geldi ve bol bol su..

ah canım kardeşim

sakın korkma panikleme

ilk 2-3 ay süt hormonal gelir. o yüzden sızar. taş gibidir göğüsler. hatta daha yağlıdır. değdiği kumaşta leke bırakabilir. fakat sonra ihtiyaca göre gelmeye başlar. anne de artık yumuşak olan memesini "süt bitti" diye yorumlar. bebeğinin huysuzlanması normal. ille aç kalması gerekmiyor. gaz sancısı da olabilir. özellikle akşam saatlerinde olur.

bak bir yazı ekliyorum, mutlaka sonuna kadar oku.[/QUOT

hay allah razı olsun senden bende de sütüm bitti kaygısı oluşmuştu.....

güne suyla başlıyorum
Töpfer süt içiyorum
lor yiyorum
ceviz yiyorum
susam yiyorum
badem yiyorum

merhaba sanırım aynı zamanlarda doğum yapmışız konuyu açalı bir ayı geçmiş ama yinede yazmak istedeim . benimde sütüm yetmiyordu günde bir iki kere mutlaka devam sütü vermek zorunda kalıyordum. geçen ay çocuk doktoruna gittim sütümün yetmediğini söyleyince bitkisel bir ilaç verdi laktamax aldım ama inan hiç ümidim yoktu herşey gibi bu da işe yaramaz dedim ama kullandım ertesi günde etkisi ortaya çıktı. şu anda çoğu gün devam sütü vermiyorum sütüm yeterli geliyor. ama şunu belirteyelim böyle sular seller gibi akmıyo süt ama arttı denemeni tavsiye ederim bana göre sütümün biraz bile artmış olması kardır. bol sütlü günler dilerim :)

Back