• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Süt+Pekmez ya da demir+kalsiyum meselesi..

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

tazzie

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
26 Ocak 2008
87
2
86
41
Bursa
Merhaba annişler,

Okuduğum kadarıyla hemen herkes bebişine pekmez vermekte. Benim dışımda. Ben de bu konuda bir araştırma yapayım bakayım, kızımı önemli bir gıdadan mahrum bırakmayayım dedim. anne olunca anladımın sitesindeki önemli doktorlardan birisi (büyüme ve iştahsız çocuk uzmanı) bu konuda güzel bir yazı hazırlamış. Paylaşayım istedim..

"Pekmez efsanesi
Demirin kaynağı besinler olduğu için demirin emilimi üzerinde de çok çalışılmıştır. Benzer şekilde besinlerin demir içerikleri üzerinde de çok durulmuştur.

Besinlerde demir başlıca iki şekilde bulunur. Hem ve non-hem demir olmak üzere... Bu konu çok önemlidir. Çünkü hem demiri başlıca etlerde bulunur. Özellikle de kırmızı et hem şeklinde demir ihtiva eder. Hem demirinin yani hayvansal kaynaklı demirin emilimi daha yüksektir ve diyetteki diğer besinlerin varlığı ve çeşidi emilimi olumsuz etkilemez. Daha anlaşılır şekilde kırmızı ve beyaz etin içinde, yumurtanın sütün içinde bulunan demirin emilimi diğer besinlerden etkilenmez.

Hem olmayan demir (non-hem demir) ise bitkisel kaynaklıdır. Bir sebze ne kadar demirden zengin olursa olsun, etlerin yerini bu nedenle tutamaz. Sebze, tahıl ve baklagillerin içindeki demir hem kaynaklı değildir ve emilimleri de çok düşüktür. Ayrıca birlikte yenilen diğer besinlerden etkilenir. Hem olmayan demir içeren bitkisel kaynaklar içindeki demirin emilimi pişirildiklerinde artar. Hayvansal gıdalar, bitkisel demirin emilimini arttırır. Vitamin C ve sitrat, bitkisel kaynaklı demirin emilimini arttırır. Tahıllardaki fitatlar ve çay, kahve ve şaraptaki tannin ise demir emilimini azaltır. Sütün içindeki kalsiyum da bitkisel kaynaklı demir emilimini azaltır. Ancak tek yönlü beslenilmediği takdirde bunun biyolojik önemi olmadığı belirlenmiştir.

NON-HEM DEMİRİN EMİLİMİ NE ZAMAN ÖNEM KAZANIR?
1. Günlük demir alımı ihtiyaçtan daha az ise,
2. Demir kaybı söz konusu ise,
3. Demir ihtiyacı artmış ise, (gebelik gibi)
4. Demir kaynağı sadece bitkisel kaynaklı ise, (vejeteryanlık gibi)
İlk yıl içinde inek sütü ile beslenen bebekler de demir eksikliği gelişmesi yönünden risk altındadırlar. Çünkü inek sütünün demir içeriği düşüktür. Bu durum 4. aydan sonra sadece anne sütüyle beslenen bebekler için de geçerlidir.
Bu iki farklı kaynaklı demirin emilimi ile ilgili olarak bildiklerimiz çoğu zaman karıştırılmaktadır. İşte, bu karışıklıktan da bazı efsaneler doğmaktadır. Doğru biliriz ama yanlştırlar...

ZENGİN BİR DEMİR KAYNAĞI
Pekmezi zengin bir demir kaynağı olması nedeniyle demirden zengin bir besin kaynağı olarak kullanıldığı düşünülür. Bir tatlı kaşığında 1.16 mg demir bulunur. Oysa ki pekmez, üzümden yapılır ve satın alabileceğimiz en besleyici şeker kaynağıdır. Bu doğrudur. İçinde karbonhidrat dışında çok sayıda mineral bulunur. İki tatlı kaşığı pekmez içinde günlük manganez, bakır, demir, kalsiyum ve potasyum ihtiyacımızın yüzde 10’u bulunur. Daha az miktarda da magnezyum , vitamin B6 and selenyum vardır. Kısaca boş kalori değildir. Bir tatlı kaşığı yaklaşık 16-20 kcal enerji içerir. Bu nedenle pekmezin önemi zengin demir kaynağı olmasından kaynaklanmamaktadır. Demir içeriği zengin olsa da kalsiyumla birlikte emilimi azalır. Beslenmeci gözüyle kalsiyum ve magnezyum içeriği daha önemlidir. Sütü kalsiyumdan zenginleştirmek amacıyla sütün içine bir iki kaşık pekmez ilavesi çok pratik bir yaklaşımdır. Hem de süt basit şeker yerine çok daha değerli ve mineral içeriği zengin bir atlandırıcı ile tatlandırılmış olur. "

sevgilerimle.. :enbuyukkk:

haa birde bizim doktorumuz üzüm pekmezi verin dedi hazır pekmezlerden de kaçının içindeki katkı maddesi bebeğinize ağır gelebilir dedi. pancar ve dut pekmezinin kalorisi düşükmüş.

teşekkürler...drumuzun da görüşü bu yönde ama bu kadar ayrıntılı olmadığı için ikna olmamıştım..şimdi oldum...

haa birde bizim doktorumuz üzüm pekmezi verin dedi hazır pekmezlerden de kaçının içindeki katkı maddesi bebeğinize ağır gelebilir dedi. pancar ve dut pekmezinin kalorisi düşükmüş.

ama pekmez hazır alınmaz mı?? evde mi yapılıyo yoksa hiç duymadım da..

evet canım evdede yapılır pekmez evde yapılanda katkı maddesi ve şeker yoktur

eşimin yengesi yapmış elma pekmezi birde rizeden yengem göndermiş üzüm pekmezi kahvaltısına elma pekmezi meyve püresinede üzüm pekmezi koyuyorum

öğrenmiş oldum canım sağol. oh ne güzel valla bizim yok öyle bi yengemiz :)

bende 7aylıktan itibaren kahvaltısında veriyorum kızıma pekmezi
sağolsun teyzemler kendileri yapiyor üzüm pekmezini
birde keçiboynuzu pekmezi çok faydalıymış onu okumuştum biyerde
onu kızım kahvaltıda çok sevmedi o yüzden onuda bebek bisküvisi yapiyorum onun içine katıyorum

Back