Suriyelilere üniversiteye sınavsız girme hakkı

ha bu arada ufak bi araştırmayla şunu gördüm, zaten tüm yabancı öğrenciler türkiyede sınavsız girebiliyormuş üniversitelere. sadece suriyeliler diye yazılması hoş değil, bende sazanladım hemen.

Bende ekleme yapayım..Bu avantaja 5-6 sene gibi bir zamanda sahip olmadılar..En azından Avrupa da yaşayanlar...Kuzenim bundan yıllar önce Ankara da hukuk okumak isteğini ailesine söylediğinde, ailesi Ankara da tanıdık olmadığı için İstanbul da okumasını söyleyince inat edip vazgeçmişti kendisi..Şimdi otuzbeş yaşlarında..Varın siz hesap edin ne zamandan beri bu avantaja sahipler...
Daha önceleri enazından bir sınavla alınıyordu yabancı öğrenciler.Son 2-3 yıldır sadece lise diplomalarını getirip kayıt yaptırıyorlar.Üstelik hepside tıp-mühendislik istiyor.Belirli düzeyde Türkçe bilmeleri bile gerekmiyor,üniversiteler kayıt yaptıran öğrenciler için birde Türkçe dersi kursu açıyor.
Benim bulunduğum şehrin üniversitesine eskiden yılda en fazla 10-20 öğrenci alınırken,Suriyelilerden sonra sadece ek kontenjanla (bakın asıl alım sayısını söylemiyorum bile,başvurular bittikten sonra açılan kontenjan bu) 200 tane Suriyeli alındı.Ve hepsi mühendislikler ve Tıp fakültesine yerleşti.
Bahsettiğim üniversitenin tıp fakültesine bir Türk olarak girmek isterseniz 2.000.000 kişi içinde ilk 12 bin içinde olmak zorundasınız.
Neden bu kadar çok kontenjan bizim çocuklarımızdan kısılıpta Suriyelilere veriliyor ,bu normal midir?

Daha önceleri enazından bir sınavla alınıyordu yabancı öğrenciler.Son 2-3 yıldır sadece lise diplomalarını getirip kayıt yaptırıyorlar.Üstelik hepside tıp-mühendislik istiyor.Belirli düzeyde Türkçe bilmeleri bile gerekmiyor,üniversiteler kayıt yaptıran öğrenciler için birde Türkçe dersi kursu açıyor.
Benim bulunduğum şehrin üniversitesine eskiden yılda en fazla 10-20 öğrenci alınırken,Suriyelilerden sonra sadece ek kontenjanla (bakın asıl alım sayısını söylemiyorum bile,başvurular bittikten sonra açılan kontenjan bu) 200 tane Suriyeli alındı.Ve hepsi mühendislikler ve Tıp fakültesine yerleşti.
Bahsettiğim üniversitenin tıp fakültesine bir Türk olarak girmek isterseniz 2.000.000 kişi içinde ilk 12 bin içinde olmak zorundasınız.
Neden bu kadar çok kontenjan bizim çocuklarımızdan kısılıpta Suriyelilere veriliyor ,bu normal midir?
tabiki normal değil. burda kimse normal olduğunu savunmuyor. ben bilmiyordum mesela diğer yabancı öğrencilerin üniye rahat girdiklerini. bi arkadaş yazınca bakayım dedim öyleymiş detayını bilmiyorum yine. suriyeli, avrupalı falan farketmez, bu memlekin çocuğunun hakkı yeniyormu? yeniyor? ozaman saçmalığın daniskası bu.

Kendimizi yerlerine koyuyoruz empati de yapıyoruz ama Suriyeliler hallerine bizler kadar üzülmüyor walla ... Çadır yapıldı bi dünya rahat değiliz diye çadırı yaktılar .. Her yeri karıştırdılar yuvalar felan yıkıyorlar bazı bölgelerde.. Hiç savaştan kaçmış gelmiş gibi değiller valla bizden rahatlar.. Bu ülkede somalililerde var göç etmiş tabi Suriyeliler kadar değil ama somalililerden şikayetçi olanı hiç görmedim ben..
Kendi ülkemiz de kuma olduk , sanki biz sonradan gelip yerleşmişiz gibi :)))

ha bu arada ufak bi araştırmayla şunu gördüm, zaten tüm yabancı öğrenciler türkiyede sınavsız girebiliyormuş üniversitelere. sadece suriyeliler diye yazılması hoş değil, bende sazanladım hemen.

Sınavsız yatay geçiş var zaten hep vardı. Ama denk okullardan yatay geçiş olur. Örneğin Avrupaya yatay geçiş yapmak isteyen öğrenci burada hem iyi bi okulda olmalı hemde ortalaması iyi olmalı. Suriyede hangi üniversite bizim dengimiz?

Ki sadece haber değil videoyu da izlerseniz başbakan özellikle suriyelilere vurgu yapıyor. Türklere sınav yapıyoruz onlara yapmıyoruz diyor. Burs ve yurt imkanlarını da göz önüne alırsak bir ayrıcalık olduğu ortada.

Arkadaslar bilen biri beni aydinlatsin:KK58: ben baska bir ulkeye okumaya gitsem kendi ulkelerinin giris sinavina tabi tutuluyor muyum?.En ufak bir fikrim yok.

Gideceğin ülkeye göre değişir. Ama avrupada genelde tek bir sınavla alınmaz. Her üniversite kendi sınavını yapar kendi öğrencisini seçer. Sistemler farklı.

Evet bende odtüye yatay geçiş yapmak istiyorum. Okulun sayfasında gördüm. Mısırdan ve suriyeden gelenler için ayrıca ek kontenjan açılıyor.

Ya ben hep fakirini gordum.Her butceden insani var ama hic kendinizi onlarin yerine koydunuz mu.?
Kendi ulkende savas cikmis baska ulkeye siginmissin.Mali destegin var sa iyisin yine paranla biyere kadar kalkinirsin.Ama yoksan sefalet.Benim bulundugim yerde kar varken terlikle geziyorlar.SEFALET DIZ BOYUU TURK SURIYELI VEYA BASKA MILLET ALLAH KIMSEYE MUHTAC ETMESIN

Pardon ama bunun konuyla ne ilgisi var? Bu insanlar "misafir" değil miydi niye benim ülkemde sınavsız istediği bölüme geçme hakkına sahip oluyor?

Kaldı ki Suriye'de karışıklık çıkarmaya çalışan, terörü destekleyen, Esad'ı devirmek hayaliyle sınır kapılarını hangara çevirip önüne geleni ülkeye alan ve perişan eden sizin başka bir başlıkta Türkiye'nin en büyük insanı olarak gördüğünüzü söylediğiniz zat-ı muhteremin politikaları :)

Bu ne ya yıllarca Hocalara dersanelere para dokeyim çekilen sıkıntı çabası el gelsin sınavsız girsin ne ala memleket

Tabi ki de normal değil..Lakin haberin içeriğinde sadece Suriyeliler var..Avrupa insanı da aynı haklara sahipken neden sadece Suriyeliler ele alınmış?Bu bir ırkı hedef göstermektir..Haksızlığa karşı gelmek değil..

Bu sene yeğenim üniversite sınavına girdi..Fen Lisesi öğrencisi olmasına rağmen neredeyse barajı geçemiyordu..Sınavda kötüleştiği için yarım bırakmak zorunda kaldı...Hedefi Tıp FakültesiyDİ diyorum çünkü 280 puan aldığı için işi zorlaştı...Artık hayırlısı:KK51:

Tabi ki de normal değil..Lakin haberin içeriğinde sadece Suriyeliler var..Avrupa insanı da aynı haklara sahipken neden sadece Suriyeliler ele alınmış?Bu bir ırkı hedef göstermektir..Haksızlığa karşı gelmek değil..

Bu sene yeğenim üniversite sınavına girdi..Fen Lisesi öğrencisi olmasına rağmen neredeyse barajı geçemiyordu..Sınavda kötüleştiği için yarım bırakmak zorunda kaldı...Hedefi Tıp FakültesiyDİ diyorum çünkü 280 puan aldığı için işi zorlaştı...Artık hayırlısı:KK51:
Nedeni anlattığım gibi.Avrupadan veya başka ülkelerden bizim üniversitelerimise okumaya gelen çok fazla değil,zaten öncedende kontenjan çok azdı.1000 kişi kabul ediliyorsa bir üniversiteye yabancı,bunun 900 tanesi Suriyeli olduğu için ,onlar rektörlüğe başvurduğunda sırf onlar için 200 kişilik daha kontenjan açıldığı için Suriyelilerden bahsedilmiş olabilir mi?
Bu ırkçılık değildir,olanı söylemektir.Madem Suriyeliler için yapılmıyor bu uygulama neden eskisi gibi az kontenjan açılmıyor?
Gözlerimle gördüğüm bir olayı anlatayım ben sana,normalde sözde diploma notuna bakılarak alınıyor bu çocuklar üniversitelere.Geçenlerde diploma notu çok düşük olduğu için bizim üniversiteye kabul edilmeyen 10 Suriyeli öğrenci şikayet etmiş yabancı öğrenci ofisini,Rektörün talimatıyla o öğrenciler için bile kontenjan açıldı bulunduğum üniversitede.

Avrupa'dan gelenler de sınavla geliyor benim bildiğim ama kendi ülkelerindeki üniversite sınavına girip geliyorlar sanırım.Benim üniversiteye girdiğim senelerde yabancı öğrenci sınavı vardı,başka ülkelerin vatandaşları ÖSS'ye değil o sınava giriyordu.Bir de Avrupa'dan gelenler iki katı harç ödüyor,burs murs işlemiyor onlara,şu an TC vatandaşlarına harç kalkmış olmasına rağmen onlar hala ödüyor hele yaz okuluna filan kalırlarsa daha da katlanıyor ödeyecekleri para.Yani üniversiteye parasal olarak katkıları oluyor.Suriyeliler'den para alınacağını hiç zannetmem,üstüne burs bile verirler hatta

Irkçılık yapmayın diyecekler ne zaman gelecek diye bekliyordum bende.

Irkçılık yapmayın diye öğüt verirler ancak Araplar her zaman ayrıcalıklıdır gözlerinde, bir şey Arapça ise kutsaldır, Arap ülkelerinde ölen çocuklar masum birer melekken kendi ülkelerindeki teröristtir.

Laflarınız bana büyük ihtimal..
Bla bla cılar hoşgeldiniz sefa geldiniz sizde..
Yerden yere vurmalıydım ki haberde hedef gösterileni sizin hoşunuza gitsin..Neden söyledim ki doğruları..Kaç kişiyi aydınlatmış oldum değil mi?Halbuki bu konu sayfalarca uzar hatta ucu malum şahsa dayanır (ki dayanmış) gerile gerile yazıp okurdunuz..
Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlarmış..İşinize gelmedi lafı araplara kutsallığa getirdiniz...
Size göre de Avrupalılar kutsal ki "böyle hak olabiliyorsa bizde sınavsız üniversiteye gitmek istiyoruz " demediniz..

Kusura bakmayın ama yeğenimden de bahsettim ben..Kendisi çok başarılı tek zayıfı olmayan, belgesiz eve gelmeyen bir çocuk..İdealleri var lakin sınavda kötüleştiği için yarım bırakmak zorunda kaldı...İşi zorlaştı..
Bana fikrimi soracak olursanız;başka ülkedekiler gelip bizim ülkemizde sınavsız üniversiteye girebiliyorsa kendi vatandaşımız neden giremesin derim ben...

Ay vize haftasi actirmayin agzimi ya. Suriyeliler iyi hos, alt komsum suriyeli demistim hatta. Hicbir sikayetim yok. Edeplice yasiyorlar kendi hallerinde. Ne irkcilik yapicam. Ne guzel, keske ermenisi, rumu, cerkezi, endonezyalisi, papua yeni ginelisi hep beraber baris icinde yasayabilsek. Kimsenin buna bi itirazi yok. Ama kendi ulkemde ikinci sinif vatandas muamelesi goruyorsam bunda art niyet ararim. Universite konusunda kizdigim sey suriyeliler degil, ulkemin berbat egitim sistemi ve hukumet.

türkiyeyi kendileri gibi kirlettiler..pis dilenciler..bu güzelim ülkeye bunlar yakışıyor mu acaba..def eden çıkmıyor bir türlü..hepsinden nefret ediyorum..:KK20:

Haahhh buna irkcilik diyoruz iste

eğer bu ırkçılıksa evet..siz her iki adımda aile boyu..pislik ayaklarında çorap dahi olmayan..bebekleriyle dilenlenlere nefret ediyorsam varsın ırkçılık olsun..eğer insan gibi yaşayıp ..dilenmeyip..onlara her şeyde öncelik verilmiyorsa..kime ne derim..türkiyede türk vatandaşı sağlık sigortası olmadan muayne edilmiyor ondan sonrada bir sürü sağlık sigorta borcu çıkartıp..çalışmayan insanlarımıza ödetiyorlar..bu mu ırkçılık?..bu pasaklılar her şeyleri bedava..:KK62:

Avrupa'dan gelenler de sınavla geliyor benim bildiğim ama kendi ülkelerindeki üniversite sınavına girip geliyorlar sanırım.Benim üniversiteye girdiğim senelerde yabancı öğrenci sınavı vardı,başka ülkelerin vatandaşları ÖSS'ye değil o sınava giriyordu.Bir de Avrupa'dan gelenler iki katı harç ödüyor,burs murs işlemiyor onlara,şu an TC vatandaşlarına harç kalkmış olmasına rağmen onlar hala ödüyor hele yaz okuluna filan kalırlarsa daha da katlanıyor ödeyecekleri para.Yani üniversiteye parasal olarak katkıları oluyor.Suriyeliler'den para alınacağını hiç zannetmem,üstüne burs bile verirler hatta

Yös sınavı idi yabancı öğrenciler için yapılıyordu hala yapılıyor mu bilmiyorum.

X