- 8 Haziran 2009
- 14.782
- 11.186
ha bu arada ufak bi araştırmayla şunu gördüm, zaten tüm yabancı öğrenciler türkiyede sınavsız girebiliyormuş üniversitelere. sadece suriyeliler diye yazılması hoş değil, bende sazanladım hemen.
Daha önceleri enazından bir sınavla alınıyordu yabancı öğrenciler.Son 2-3 yıldır sadece lise diplomalarını getirip kayıt yaptırıyorlar.Üstelik hepside tıp-mühendislik istiyor.Belirli düzeyde Türkçe bilmeleri bile gerekmiyor,üniversiteler kayıt yaptıran öğrenciler için birde Türkçe dersi kursu açıyor.Bende ekleme yapayım..Bu avantaja 5-6 sene gibi bir zamanda sahip olmadılar..En azından Avrupa da yaşayanlar...Kuzenim bundan yıllar önce Ankara da hukuk okumak isteğini ailesine söylediğinde, ailesi Ankara da tanıdık olmadığı için İstanbul da okumasını söyleyince inat edip vazgeçmişti kendisi..Şimdi otuzbeş yaşlarında..Varın siz hesap edin ne zamandan beri bu avantaja sahipler...
Benim bulunduğum şehrin üniversitesine eskiden yılda en fazla 10-20 öğrenci alınırken,Suriyelilerden sonra sadece ek kontenjanla (bakın asıl alım sayısını söylemiyorum bile,başvurular bittikten sonra açılan kontenjan bu) 200 tane Suriyeli alındı.Ve hepsi mühendislikler ve Tıp fakültesine yerleşti.
Bahsettiğim üniversitenin tıp fakültesine bir Türk olarak girmek isterseniz 2.000.000 kişi içinde ilk 12 bin içinde olmak zorundasınız.
Neden bu kadar çok kontenjan bizim çocuklarımızdan kısılıpta Suriyelilere veriliyor ,bu normal midir?