• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Suriyelilere çalışma izni çıkarıldı

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
Suriyeliye turizm yok tarımda ücret ‘esnek’
Türkiye’deki 2.5 milyon Suriyelinin sadece yüzde 10’u meslek sahibi, 600 bini ise iş istiyor. Çıkarılan çalışma iznine göre, Suriyeliler turizm işinde çalışamayacak. Tarım işçisi olurlarsa asgari ücret koşulu aranmayacak
Sitene Ekle
suriyeliye-turizm-yok-tarimda-ucret-esnek--6501168.Jpeg

Kıvanç El

Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen Suriyelilere çalışma izni verilmesine dair düzenlemenin ayrıntıları netleşmeye başladı. Türkiye’de resmi olarak kayıt altına alınmış Suriyeliler’den yaklaşık 600 bininin çalışmak istediği ifade ediliyor.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriyelilere çalışma izni verilmesiyle ilgili yönetmeliğin ayrıntılarını açıklarken, yönetmeliğin birkaç gün içinde Resmi gazete’de yayımlanması bekleniyor. Türkiye’de resmi olarak kayıt altına alınmış 2.5 milyon Suriyeli bulunuyor. Bunların sadece yüzde 10’unun bir meslek sahibi olduğu da belirlendi.

Merdiven altı yaygın
Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olmak üzere Türkiye’nin hemen her tarafına dağılan Suriyeliler, hizmet sektöründen, merdiven altı atölyelere kadar çeşitli alanlarda, kayıtdışı çalışıyor. Bakanlar Kurulu’ndan geçen, ancak yayımlanmayan taslak yönetmelik ile Suriyeli mülteciler Türk vatandaşlarının ilgi göstermediği emek yoğun sektörlere yönlendirilecek.
Ağırlıklı olarak sanayi ve hizmet sektöründe istihdam edilecek Suriyeliler sigortalı olacak ve asgari ücretin altında çalıştırılamayacak. Tarımda mevsimlik işçi olarak çalıştırılacak Suriyeliler için ise asgari ücret koşulu aranmayacak. Suriyeliler, turizm sektöründe çalıştırılmayacak.Antalya, Muğla, İzmir gibi turizm bölgelerinde Suriyelilerin, ağırlıklı olarak tarım sektöründe istihdam edilmeleri de planlanıyor. Tüm istihdamlar valiliklerin kontrolünde gerçekleşecek.

‘Hamo’lar tutulacak
Türkiye, doktor, hemşire, mühendis, akademisyen gibi kalifiye Suriyelileri ise Türkiye’de tutmak istiyor.
Son olarak 2 yıl Türkiye’de kalan Suriyeli bilimadamı Refai Hamo, geçen ay ABD’ye gitmişti. Türkiye, Hamo gibi kariyeri olan isimlerin de bu düzenleme sayesinde Batı’ya gitmesini engellemek istiyor. Yönetmelik ile ekonomik durumu iyi olan Suriyelilerin de iş kurmalarının yolu açılacak.
Numan Kurtulmuş tarafından önceki gün açıklanan yönetmeliğe dair diğer şartlar ise şöyle:

Yüzde 10 şartı var
- Geçici kimlik belgesi alanlar 6 ay sonra çalışma izni alabilecek.
- Kimlik belgesi verilen Suriyeliler ikamet ettikleri illerde çalışabilecek.
- Çalıştıkları iş yerinde toplam çalışanın yüzde 10’unu geçemeyecek.
- Başvuru tarihi itibarıyla 4 hafta sürede açık bulunan işlerin kapatılmadığı iş yerlerinde burada yüzde 10 kotasının üzerine çıkabilecek.
- Geçici tarım işçileri ve hayvancılık ile uğraşacak Suriyeliler için kota sınırı dışında valilik izni aranacak.Valilik isterse tarım ve hayvancılıkla uğraşan işçilerinde kotayı esnetebilecek.
- Suriyeli sağlık personeli, eğitimciler için Çalışma Bakanlığı’nın vereceği izinlere değil, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK’ün iznine başvuracak.

http://www.milliyet.com.tr/suriyeliye-turizm-yok-tarimda/ekonomi/detay/2177939/default.htm

iş verilse bi türlü verilmese bir türlü, umarım bizim işsizlerimizi etkilemez

Bu yuzde on kotasini kim denetleyecek? Gelsin ucuz isci, gitsin bizimkiler..

Bu hiç olmadı zaten türkiyede işsizlik o kadar çok ki şimdi bunlar yüzünden kaç kişi daha işinden olacak

sonra gel de memlekete bunları dolduruyorlar diye isyan etme

hem bu sayede üremeye son hız devam ederler ,ileride suriyelilerin hakları için savaşıyoruz toprak verin diyen bir örgüt

bile musallat olabilir başımıza

Bunlara is versen bir türlü vermesen başka.

Urfa da bazı işyerlerinde çalışıyorlardı bunlar en ufak bir problem de kavga çıkarıyorlar. Sonra başlıyorlar urfalilari dovmeye. Bir de hemen toplaniveriyorlar bir araya.
bizim işsiz vatandaşımızı etkilemez inşallah diyecem etkileyeceği kesin.

iş verilse bi türlü verilmese bir türlü, umarım bizim işsizlerimizi etkilemez
etkilememesi mümkün değil bence.
Yani iş verenin bir kısmı kendini düşünüyor ve anlık çözüm arıyor. Bu adamlar şu an ezilmişler gurubundan olduğu için bir çok şeye ses çıkarmaz mantığıyla yola çıkılıp tercih sebebi olabilir.

Bu hiç olmadı zaten türkiyede işsizlik o kadar çok ki şimdi bunlar yüzünden kaç kişi daha işinden olacak

hem bu sayede üremeye son hız devam ederler ,ileride suriyelilerin hakları için savaşıyoruz toprak verin diyen bir örgüt

ana dilde eğitim ve özerklik demeyi unutmuşsun.besle kargayı oysun gözünü misali

etkilememesi mümkün değil bence.
Yani iş verenin bir kısmı kendini düşünüyor ve anlık çözüm arıyor. Bu adamlar şu an ezilmişler gurubundan olduğu için bir çok şeye ses çıkarmaz mantığıyla yola çıkılıp tercih sebebi olabilir.

doğru söylüyorsun
bir taraftanda da bu insanlar burda ve gitmiyorlar yerleşiyorlar, eğer iş bulup çalışamazlarsa, yanlış yollara sapabilirler, bununda bize faturası daha ağır olur
iki tarafı pis değnek anlayacağın

açıkcası ben işverenleride anlamıyorum ben yurdum vatandaşı çalıştırmayı tercih ederdim

Bizim kendi vatandaşımız dururken bu suriyelilere ne ayak şimdi,iş vereceksen önce kendi vatandaşına öncelik vereceksin.

Bizim kendi vatandaşımız dururken bu suriyelilere ne ayak şimdi,iş vereceksen önce kendi vatandaşına öncelik vereceksin.
Vermezler abla, çünkü onlarda Suriyeli leri sömürme derdindeler. Türk işçiye günlük 60 lira verirken Suriyelileri 30 liraya hukuksuz şekilde çalıştırıyorlardı.
Bu çalışma izni neye çözüm olur bilmiyorum. Bir taraftan Sıriyelilere bir taraftan da Türk vatandaşlarına üzülüyorum.

ben suriyelilere falan üzülmüyorum hepsi defolsun gitsinler artık ulkelerıne:KK12:

İki ucu da bilmemneli değnek.
İş hakkı verilmesi şu anlamda iyi olur
En azından parasızlıktan suça vs karışmazlar bu kadar diye düşünüyorum

Her kelimesine aynen katılıyorum.bugün biri canlı bomba oldu yarın 50 liraya herşeyi yaptıracaklar bütün kadınları karnı burnunda,hepsinde bir rahatlık hiç sığınmış gibi değiller.çok başımızı ağrıtcaklar çol

Back