SÜREKLİ HAKLI OLMA HASTALIĞI!

Bende diğer tarafa yazmıştım ama neyse buraya yazayım tekrardan.
Öncelikle sürekli haklı olma hastalığı diye bir hastalık yok.Sadece bu örnekle yola çıkacak olursam eğer buradan pek birşey çıkmaz.Daha ayrıntılı örnek vermeniz gerekir.Köpekle ilgili bu olayda ;
1) Eşinizin bu davranışı hastalık değil , onun davranış biçimi.
2)Sizin de buna bu şekilde tepki vermeniz sizin davranış şekliniz.
Sizin bildiğim dediğiniz : "tartışmanın alevi söndükten sonra iki taraftan hangisinin suçu varsa o taraf özür diler. Bizde ise hep ben yersiz yere özür diliyorum sırf aramızın düzelmesi için.." kısmında ise her ne kadar koca suçlu olsa bile burada görünen sizin buna neden olduğunuz.Eğer haklı yere özür diliyorsanız bu durum sizde sıkıntı olduğunu gösterir eşinizde değil..Çok sıkıntı yaşıyorsanız bir terapistle görüşün.
yanıtınız için teşekkür ederim. evet, böyle bir hastalık elbet yok ama bir hastalığın belirtisi, göstergesi olabilir diye düşündüm. tam da yeni bir şey yazdığımda yazmışsınız. :)
haklısınız, buna sebebiyet ben olabilirim. ilk evlendiğimiz zamanlarda çok dik başlıydım. kavgalarımız hiç bitmezdi. daha ilk aylarda ayrılmayı bile konuşacak duruma gelmiştik. ikimiz de bunu istemediğimiz için yavaş yavaş söylediklerine yanıt vermemeye başladım. şimdi ise durum maalesef bu.
önerilerinizi alabilir miyim?

cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim..
özür dileme sebebim, kavga sonlandıktan sonra onun benden beklediği özür süresinin yani dargınlık süremizin ben özür dilemeden bitmemesi. yani ben 1 hafta özür dilemezsem, 1 hafta soğuk davranır, işteyken pek aramaz, gülmez.
eşimi çok seviyorum, herkes gibi. her geçen süre bana zarar veriyor..
böyle böyle çok mutsuz olursunuz
ilerleyen yıllarda çok üzülürsünüz neden böyle davrandım diye
bence sabredin ve konuşmayın

yanıtınız için teşekkür ederim. evet, böyle bir hastalık elbet yok ama bir hastalığın belirtisi, göstergesi olabilir diye düşündüm. tam da yeni bir şey yazdığımda yazmışsınız. :)
haklısınız, buna sebebiyet ben olabilirim. ilk evlendiğimiz zamanlarda çok dik başlıydım. kavgalarımız hiç bitmezdi. daha ilk aylarda ayrılmayı bile konuşacak duruma gelmiştik. ikimiz de bunu istemediğimiz için yavaş yavaş söylediklerine yanıt vermemeye başladım. şimdi ise durum maalesef bu.
önerilerinizi alabilir miyim?

7/24 bu şekilde mi ilişkiniz ? Hata en başından itibaren var.İlk siz dik başlı olduğunuz için eşiniz duyarsızlaşmaya başlamış.Siz kendinizi düzeltmişsiniz fakat eşiniz için durum böyle değil.Öncelikle haklı olduğunuz durumlarda evi dahi terk etse özür dilemeyin.Ardında durun !!! Hata 2 taraflı olursa eğer siz haksız olduğunuz kısmı kabul ederek özür dileyin ve onun da hatalı olduğu kısmı kabul etmesini sağlayın. Tartışma ortamı yaratmayın kesinlikle.Ne kadar kızgın olursa olsun ılımlı yaklaşın.Kırıldığınız zaman bunu ifade edin,onu suçlayacak şekilde değil.Sen değil de ben dili kullanabilirsen bir çok şeyi değiştirebilirsin.Örneğin ; "Sen bunu yaptın bana" demek yerine ; Bu davranışından dolayı kırıldım beni çok üzdü " demek aynı şeyi anlatsa bile aynı etkiyi yaratmaz.Birinde direkt suçlama ön plandayken diğerinde ön planda olan senin kırılmış olman. Gerçekten iletişime geçmeniz gerek.Onunla iletişim kurmaya çalış devamı gelir.

gereksiz yere özür dileme.
baştan öyle alıştırmışsın ve hep senden bekliyor anlaşılan.

7/24 bu şekilde mi ilişkiniz ? Hata en başından itibaren var.İlk siz dik başlı olduğunuz için eşiniz duyarsızlaşmaya başlamış.Siz kendinizi düzeltmişsiniz fakat eşiniz için durum böyle değil.Öncelikle haklı olduğunuz durumlarda evi dahi terk etse özür dilemeyin.Ardında durun !!! Hata 2 taraflı olursa eğer siz haksız olduğunuz kısmı kabul ederek özür dileyin ve onun da hatalı olduğu kısmı kabul etmesini sağlayın. Tartışma ortamı yaratmayın kesinlikle.Ne kadar kızgın olursa olsun ılımlı yaklaşın.Kırıldığınız zaman bunu ifade edin,onu suçlayacak şekilde değil.Sen değil de ben dili kullanabilirsen bir çok şeyi değiştirebilirsin.Örneğin ; "Sen bunu yaptın bana" demek yerine ; Bu davranışından dolayı kırıldım beni çok üzdü " demek aynı şeyi anlatsa bile aynı etkiyi yaratmaz.Birinde direkt suçlama ön plandayken diğerinde ön planda olan senin kırılmış olman. Gerçekten iletişime geçmeniz gerek.Onunla iletişim kurmaya çalış devamı gelir.
hem tanıdıklarımda, hem okuduğum kitaplarda, her yerde şöyle gördüm;
o evde değil, ben de işten gelirken markete falan gittim oyalandım. kızdı ve söylendi, kalbimi kırdı diyelim. bu durumda eve gecikeceğimi ya da markete gideceğimi ya da neyse istediği haber verme şekli, onu yapmadığım için özür dilerim. o da sana kötü söz söylediğim ya da kalbini kırdığım için özür dilerim demesi gerekmez mi? uyduruk bir örnek oldu ama genel hatlarıyla böyle. ben diliyorum, o dilemiyor. kabul etmiyor. sen sinirlendirdiğin için söyledim diyor.

cümlelerime dikkat edeceğim, teşekkür ederim.

sizce bunun herhangi bir hastalık/bozukluk ile ilgisi var mı? ben veya eşimde?

hem tanıdıklarımda, hem okuduğum kitaplarda, her yerde şöyle gördüm;
o evde değil, ben de işten gelirken markete falan gittim oyalandım. kızdı ve söylendi, kalbimi kırdı diyelim. bu durumda eve gecikeceğimi ya da markete gideceğimi ya da neyse istediği haber verme şekli, onu yapmadığım için özür dilerim. o da sana kötü söz söylediğim ya da kalbini kırdığım için özür dilerim demesi gerekmez mi? uyduruk bir örnek oldu ama genel hatlarıyla böyle. ben diliyorum, o dilemiyor. kabul etmiyor. sen sinirlendirdiğin için söyledim diyor.

cümlelerime dikkat edeceğim, teşekkür ederim.

sizce bunun herhangi bir hastalık/bozukluk ile ilgisi var mı? ben veya eşimde?

Örnek yerinde olmuş.Evet özür dilemesi gerekir.
Burada ki ayrımı ben önceden olan fakat sonradan değişen bir olay gibi görerek yaptım.Eğer önceden iyiydi siz dik başlı olduğunuz için böyle bir hal aldıysa.Birden sizden özür dilemesini beklemeyin.Bir günde öyle olmadığı için bir günde eski haline dönemez.Kişinin önceki davranışı daha mı farklıydı , hep mi böyleydi ? Daha ılımlı iken sizin davranışlarınıza bağlı olarak mı değişiyor ? Aranızdaki yaşanmışlıklar da etkiler.Toleransı kalmamış olabilir size karşı.Belki o da size kırgındır.
Eğer eş ılımlı ve konuşmaya açık bir kişi ise bir süre sonra sizin davranışınıza bağlı olarak o da değişir.Ayna gibi düşünün.Eğer ikinizde olumlu yaklaşırsanız çözersiniz.
Hep böyle bir insan ise bu da davranış biçimidir.Kendi isterse değiştirebilir.Dışarıdan müdahele ile olacak bir iş değil.Hastalık olarak bir tanı koyulamaz.Davranış biçimi narsistlik gibi görünse dahi bu kişi narsist diyemeyiz.Başka şeyler de olabilir.Hiç birşeyde.
Sıradan bir koca olma olasılığı daha yüksek .Siz de eğer dikkat etmezseniz (hak savunma)yakında özgüven sorunu yaşama ihtimaliniz yüksek.

Örnek yerinde olmuş.Evet özür dilemesi gerekir.
Burada ki ayrımı ben önceden olan fakat sonradan değişen bir olay gibi görerek yaptım.Eğer önceden iyiydi siz dik başlı olduğunuz için böyle bir hal aldıysa.Birden sizden özür dilemesini beklemeyin.Bir günde öyle olmadığı için bir günde eski haline dönemez.Kişinin önceki davranışı daha mı farklıydı , hep mi böyleydi ? Daha ılımlı iken sizin davranışlarınıza bağlı olarak mı değişiyor ? Aranızdaki yaşanmışlıklar da etkiler.Toleransı kalmamış olabilir size karşı.Belki o da size kırgındır.
Eğer eş ılımlı ve konuşmaya açık bir kişi ise bir süre sonra sizin davranışınıza bağlı olarak o da değişir.Ayna gibi düşünün.Eğer ikinizde olumlu yaklaşırsanız çözersiniz.
Hep böyle bir insan ise bu da davranış biçimidir.Kendi isterse değiştirebilir.Dışarıdan müdahele ile olacak bir iş değil.Hastalık olarak bir tanı koyulamaz.Davranış biçimi narsistlik gibi görünse dahi bu kişi narsist diyemeyiz.Başka şeyler de olabilir.Hiç birşeyde.
Sıradan bir koca olma olasılığı daha yüksek .Siz de eğer dikkat etmezseniz (hak savunma)yakında özgüven sorunu yaşama ihtimaliniz yüksek.
Allah sizden razı olsun. psikolog gibisiniz maaşallah. ama daha güvenilir hissettiren.
eşim evlenmeden önce de böyleydi. hep korkardım bunun evliliğimi etkileyeceğinden. ki öyle oldu. bu duruma bir de dik başlılığım eklenmişti. sakinleşince onu karşıma alıp, 'benim sana öyle söylememin sebebi şuydu, senin şöyle söyleme sebebin neydi' gibi çözümlemeler ile varsa problemimiz gün yüzüne çıkarmaya çalıştım. zaten kendisini 'haklı' sandığı için bunu yapmaya yanaşmadı. gerçekten çok uğraştım düzelebilmemiz için. iyi günlere bakarsak herkes süper birer çift. kötü günlerde iyi olabilsek..
sizce olaylara bu şekilde bakıyor olması sıradan bir koca davranışı mı? sorun bende ise çok rahatlayacağım.
bu kadar vakit ayırdığınız için gerçekten teşekkür ederim

Kızlar merhaba, bu konuyu başka bir başlığa daha açtım ama galiba burada daha çok yardımcı olabilirsiniz..

Sizden fikir almak istiyorum. Eşim iq testinde normalin üzerinde çıkmış birisi. Fakat gelgelelim herhangi bir tartışma veya anlaşmazlıkta sürekli haklı olmaya çalışıyor. Bu sırada sözleri ile kalbimi kırıyor ve dönüp bir özür dilemek bir kenara, kendisi özür bekliyor.

Örnek vereyim;
Bahçede köpeğimiz var. Eşim şehir dışında olduğunda, köpeğe normalde 1 öğünde verdiğim mamanın 3 katını verip anneme gittim. Ertesi gün eşim arayıp neden köpeğe yemek vermek için eve gitmediğimle ilgili kızdı, bağırdı ve 'hiç vicdanın da mı yok' dedi. Bi' sinirle eve gittim fakat daha 24 saat bile geçmemiş ve köpek daha önündeki mamayı bile bitirmemişti.

Sonra ne mi oldu? Ondan özür dilememi bekledi. Hâlbuki bana vicdansız yakıştırması yaptığı için ona çok kırılmıştım. Aramızın düzelmesini istediğim için özür diledim.

Benim bildiğim, tartışmanın alevi söndükten sonra iki taraftan hangisinin suçu varsa o taraf özür diler. Bizde ise hep ben yersiz yere özür diliyorum sırf aramızın düzelmesi için. 1 seneden fazladır evliyim.

Bu sadece küçük bir örnekti ama sürekli böyle oluyor.
Siz böyle bir şeyle karşılaşıyor musunuz? Ne yapmam gerekiyor?
Eğer eşime yardımcı olamazsam artık ben kafayı yiyeceğim. Teşekkür ederim şimdiden..
Yapman gereken tek şey;haklı olduğunu düşündüğün durumlarda,sırf aran düzelsin diye özür dilemeyeceksin.Bu aranı düzeltmez.Günü kurtarır,ileriye dönük aranda uçurumlar açar.

Yapman gereken tek şey;haklı olduğunu düşündüğün durumlarda,sırf aran düzelsin diye özür dilemeyeceksin.Bu aranı düzeltmez.Günü kurtarır,ileriye dönük aranda uçurumlar açar.
düşünce tarzı mı diyeyim, bakış açısı mı diyeyim neyse farklı olduğu için o özrü hak etmiş gibi davranıyor.
az evvel başka bir arkadaşa yazmıştım;
"hem tanıdıklarımda, hem okuduğum kitaplarda, her yerde şöyle gördüm;
o evde değil, ben de işten gelirken markete falan gittim oyalandım. kızdı ve söylendi, kalbimi kırdı diyelim. bu durumda eve gecikeceğimi ya da markete gideceğimi ya da neyse istediği haber verme şekli, onu yapmadığım için özür dilerim. o da sana kötü söz söylediğim ya da kalbini kırdığım için özür dilerim demesi gerekmez mi? uyduruk bir örnek oldu ama genel hatlarıyla böyle. ben diliyorum, o dilemiyor. kabul etmiyor. sen sinirlendirdiğin için söyledim diyor. "
durum bu.

cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim..
özür dileme sebebim, kavga sonlandıktan sonra onun benden beklediği özür süresinin yani dargınlık süremizin ben özür dilemeden bitmemesi. yani ben 1 hafta özür dilemezsem, 1 hafta soğuk davranır, işteyken pek aramaz, gülmez.
eşimi çok seviyorum, herkes gibi. her geçen süre bana zarar veriyor..
Asıl her seferinde özür dilemek sana zarar veriyor.Bırak geçerse geçsin süre.Bi de IQ sunun yüksel olması,onu bilgili veya sosyal zekasının gelişmiş olduğunu göstermez.Herkes gidip IQ ölçtürmüyor.Kimin zekasının ne olduğunu ve OLAN ZEKAYI NE DERECE DOĞRU ÇALIŞTIRDIĞINI bilemeyiz.

eşim değil de sevgilim diyelim.canım ben bişey anlatıyorum mesela tamam uzatma gamze diyo sonra bana bi geliyolar .bişey demiyorum gülüp geçiyorum ama .3 -4 kez yapıncada çok fena tepki veriyorum bu sfer o gülüp geçiyo :) narsist mi diye sormuş ya bi arkadaş he işte narsist de aynı zamanda hep ben biliyorum kimse bişeyden anlamıyo gibi davranıyo.karakter bu değiştiremeyiz gibi
yok benimki her şeyi ben bilirim demez ama aynı olaya o başka türlü bakıyorsa 'doğru tektir' der. ben bir hafta derim, o 7 gün der..

düşünce tarzı mı diyeyim, bakış açısı mı diyeyim neyse farklı olduğu için o özrü hak etmiş gibi davranıyor.
az evvel başka bir arkadaşa yazmıştım;
"hem tanıdıklarımda, hem okuduğum kitaplarda, her yerde şöyle gördüm;
o evde değil, ben de işten gelirken markete falan gittim oyalandım. kızdı ve söylendi, kalbimi kırdı diyelim. bu durumda eve gecikeceğimi ya da markete gideceğimi ya da neyse istediği haber verme şekli, onu yapmadığım için özür dilerim. o da sana kötü söz söylediğim ya da kalbini kırdığım için özür dilerim demesi gerekmez mi? uyduruk bir örnek oldu ama genel hatlarıyla böyle. ben diliyorum, o dilemiyor. kabul etmiyor. sen sinirlendirdiğin için söyledim diyor. "
durum bu.
Markete gitmiş olman,oyalanman bir suç değil.Sen esir değilsin.Asker değilsin.Dakik olmak zorunluluğun yok.Hatalı bile olsan kızıp söylenmesini seni kırmasını gerektirmez.Sen çocuk değilsin.Buna hakkı yok.Bir yere gideceksinizdir geç kalmışsındır kusura bakma gecikiyorum/geciktim/ yoldayım dersin...
Bunun dışında markette geçirdiğin sürenin hesabı yapılmaz.

Asıl her seferinde özür dilemek sana zarar veriyor.Bırak geçerse geçsin süre.Bi de IQ sunun yüksel olması,onu bilgili veya sosyal zekasının gelişmiş olduğunu göstermez.Herkes gidip IQ ölçtürmüyor.Kimin zekasının ne olduğunu ve OLAN ZEKAYI NE DERECE DOĞRU ÇALIŞTIRDIĞINI bilemeyiz.
haklısınız. kimse 'kocan aptaldır da ondan' gibi bir şey düşünmesin diye söyledim.
umarım halledebiliriz..

Ben de aynı kocanız gibiyim,ek olarak da despotum. Tartışmışsak mutlaka eşimde bir hata vardır. Bunun hastalık olduğunu düşünmüyorum,kişiliğim bu benim. Ek olarak, sürekli tartışan bir insan da değilimdir ama tartışmışsam mutlaka hatası vardır

yok benimki her şeyi ben bilirim demez ama aynı olaya o başka türlü bakıyorsa 'doğru tektir' der. ben bir hafta derim, o 7 gün der..
Ve hiçbir zaman doğru tek değildir.Bilim bile tek değil.
Herkesin kendi açısından,kendi koşullarından baktığı doğruları vardır.Bir olayda herkesin kendi açısından haklı olabileceği durumlar olduğu gibi.
Sen onun karısısın öğrencisi değil.

Ben de aynı kocanız gibiyim,ek olarak da despotum. Tartışmışsak mutlaka eşimde bir hata vardır. Bunun hastalık olduğunu düşünmüyorum,kişiliğim bu benim. Ek olarak, sürekli tartışan bir insan da değilimdir ama tartışmışsam mutlaka hatası vardır
hakikaten eşiniz hatalı olabilir, ona bir şey diyemem ama mesela az evvel bir market olayı anlatmıştım. siz o durumda ne dersiniz? eşinizin yaptığı şeye kızdığınız için eşinizin kalbini kıracak söz sarf ettiniz. 'sen beni kızdırdığın için o kötü sözleri sarf ettim' yani 'kızdırdığın için suçlu sensin' mi yoksa 'kızdım ama ben de kötü söz sarf ettim, ikimiz de suçluyuz' mu?

eşiniz olmadıgı icin mi annenize gittiniz?
yerinizde olsam köpegi bırakmak istemeyecegim icin eşim varken gitmeyi tercih ederdim.

evcil hayvanınız varken mamasını düşünmeniz lutuf degil, sorumlulugunuzdur.
eşinizin vicdansız demesi agır olmus ancak sanki onun emaneten karnını doyurmussunuz gibi bir izlenim verdiniz,
belki genel olarak da sahiplenmediginizi görüyorsa üst üste gelmiştir, o yuzden bu kadar sinirlenmistir?

Başka bir örnek; diyelim ki uyuyakaldım o da aradı. Ulaşamadığı için korktu, sinirlendi. Ulaşınca niye uyuyakaldın deyip küfretti. Neyse korktuğu için bir şey demedim ama sonuçta elimde olmayan bir sebepti. Önceden gideceğimi söylediğim bir yere, sinirli olduğu için gitme dedi ve gittim. Ve sırf gittiğim için olay bana patlıyor, diğer her şey unutuluyor. Haksız olduğum kabul. Sakinleşince konuşup gitmek lâzım. Ama işte o kendi haksızlığını kabul etmiyor. Ne yapacağımı inanın bilmiyorum. Sıkıntıdan, yaşımdan 10 yaş büyük hissediyorum.

bu yazdıgınızda eşiniz haksız tabii ki, neden uyuyakaldın diye nasıl küfreder? siz nasıl bunu kabullenir sonra bu konuyu konusmazsınız?
gideceginiz yerlere sırf birden bire sinirlendi diye itiraz etmesini haklı buluyor ve gitmemeniz gerektigini söylüyorsanız... haklı haksız ayrımını yapmakta gercekten zorlanıyor olmalısınız.
şu yazdıgınıza bakınca eşinizin sizi sindirdigini ve haklı oldugunuz konularda bile dirayetli olamadıgınızı düşündüm.

madem ki bu durumdan rahatsızsınız haklı oldugunuzu bildiginiz halde geri adım atmayı bırakın artık.

Kızlar merhaba, bu konuyu başka bir başlığa daha açtım ama galiba burada daha çok yardımcı olabilirsiniz..

Sizden fikir almak istiyorum. Eşim iq testinde normalin üzerinde çıkmış birisi. Fakat gelgelelim herhangi bir tartışma veya anlaşmazlıkta sürekli haklı olmaya çalışıyor. Bu sırada sözleri ile kalbimi kırıyor ve dönüp bir özür dilemek bir kenara, kendisi özür bekliyor.

Örnek vereyim;
Bahçede köpeğimiz var. Eşim şehir dışında olduğunda, köpeğe normalde 1 öğünde verdiğim mamanın 3 katını verip anneme gittim. Ertesi gün eşim arayıp neden köpeğe yemek vermek için eve gitmediğimle ilgili kızdı, bağırdı ve 'hiç vicdanın da mı yok' dedi. Bi' sinirle eve gittim fakat daha 24 saat bile geçmemiş ve köpek daha önündeki mamayı bile bitirmemişti.

Sonra ne mi oldu? Ondan özür dilememi bekledi. Hâlbuki bana vicdansız yakıştırması yaptığı için ona çok kırılmıştım. Aramızın düzelmesini istediğim için özür diledim.

Benim bildiğim, tartışmanın alevi söndükten sonra iki taraftan hangisinin suçu varsa o taraf özür diler. Bizde ise hep ben yersiz yere özür diliyorum sırf aramızın düzelmesi için. 1 seneden fazladır evliyim.

Bu sadece küçük bir örnekti ama sürekli böyle oluyor.
Siz böyle bir şeyle karşılaşıyor musunuz? Ne yapmam gerekiyor?
Eğer eşime yardımcı olamazsam artık ben kafayı yiyeceğim. Teşekkür ederim şimdiden..

O yuksek cikan ıq ile alakali genelde ukala oluyorlar bira bu tipler bende de var bi tane sikma canini cok kale almamaya bak derim cunku degismiyorlar

Çocukluğunda iq testinde üstün zekalı çıktığını, hayatı boyunca dilinden düşürmeyen insanlardan kaçarım ben.
Bir ortağım vardı. Hep o haklıydı, o en akıllıydı, herkes aptaldı ve doğru düşünemiyordu ona göre. Yaptığı saçmalıklara da o üstün "iq seviyesi" ile harika kılıflar uyduruyordu. Resmen ceketimi almadan kaçtım. O derece.
Narsist eğilimli kişiler oluyor genelde bu çeşitler.
iq testini bu kadar büyütmenin anlamı yok. Hayatın içinde sosyal ilişkilerde eq seviyesinin daha önemli olduğunu düşünüyorum.. Hadi sana eq testi yaptıralım diye bir teklif sunabilirsiniz eşinize :)

Çocukluğunda iq testinde üstün zekalı çıktığını, hayatı boyunca dilinden düşürmeyen insanlardan kaçarım ben.
Bir ortağım vardı. Hep o haklıydı, o en akıllıydı, herkes aptaldı ve doğru düşünemiyordu ona göre. Yaptığı saçmalıklara da o üstün "iq seviyesi" ile harika kılıflar uyduruyordu. Resmen ceketimi almadan kaçtım. O derece.
Narsist eğilimli kişiler oluyor genelde bu çeşitler.
iq testini bu kadar büyütmenin anlamı yok. Hayatın içinde sosyal ilişkilerde eq seviyesinin daha önemli olduğunu düşünüyorum.. Hadi sana eq testi yaptıralım diye bir teklif sunabilirsiniz eşinize :)
kimsenin 'kocan aptaldır da ondan' gibi bir şey düşünmesi istemedim. kesinlikle haklısınız :)

X