Süpermikroplar 'her 3 saniyede 1 kişiyi öldürecek'

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.299
42.836
Süpermikroplar 'her 3 saniyede 1 kişiyi öldürecek'
  • 19 Mayıs 2016
Paylaş
Image copyrightTHINKSTOCK
Küresel ölçekte yapılan 'Antimikrobiyal Direnç Araştırması, antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerin (superbug) etkileriyle ilgili kötümser sonuçlara ulaştı.

Araştırmaya göre, hemen adım atılmazsa 2050 yılında antibiyotiklere karşı dirençli bakteriler dakikada 20 kişinin ölümüne neden olabilir.

Raporda, ilaçlara tepki göstermeyen enfeksiyonlarla mücadelenin "hızla kaybedilen bir savaş" olduğu belirtiliyor ve "bu durum, terör kadar büyük bir tehlike oluşturuyor" deniyor.

Image copyrightSPL
BBC Sağlık Muhabiri James Gallagher, sorunun yeterince yeni antibiyotik üretilememesi ve elimizdekilerin de harcanması olduğunu söylüyor.

Araştırmanın başladığı Haziran 2014'ten bu yana yaklaşık 1 milyon kişi, çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybetti.

Ekonomiye 100 trilyon dolar ek yük
Araştırmacılar 2050 yılına gelindiğinde yılda ortalama 10 milyon kişinin antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar nedeniyle yaşamını yitireceğini tahmin ediyor.

İlaca dirençli bakterilerin dünya ekonomisine de 100 trilyon dolar ek yük getirmesi bekleniyor.

Raporda şu öneriler sıralanıyor:

  • Acilen bir küresel farkındalık kampanyası başlatılmalı
  • Araştırmalar için 2 milyon dolarlık bir küresel fon oluşturulmalı
  • Enfeksiyonların yayılmasını engellemek için temiz su ve sağlık hizmetlerine erişim artırılmalı
  • Tarım ve hayvancılıkta, faydalı olmayan antibiyotiklerin, özellikle insan sağlığına zararlı olanların kullanımı azaltılmalı ya da yasaklanmalı
  • Yeni antibiyotik bulan şirketlere 1 milyar dolar ödül verilmeli
  • İlaçlar yerine aşı kullanımı teşvik edilmeli
Rapor tıp dünyasında ses getirse de, araştırmanın kesin tahminlerde bulunmak için yetersiz olduğunu düşünenler de var.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nden (Médecins Sans Frontières) Dr Grania Brigden,"Bu rapor ilaç piyasasının bu bakterilere karşı ne kadar başarısız olduğunu göstermek adına güzel bir ilk adım, ama özellikle mevcut ürünlere erişimi anlamak için yetersiz" diyor.


http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/05/160518_superbug_2050_olum
 
Uzun süredir ilaç kullanmıyorum,ilaçların insanı daha çok hasta ettiğine ve savunmasız bıraktığına inanıyorum çok çok istisnai durumlar hariç ;önemli hastalıklarda o da, hepsinde değil.
Bu ilaç sektöründen özellikle kanser hastalığından o kadar para kazanıyorlar ki ben bu tür hastalıkların çaresi olmadığına inanmıyorum .Bana göre bulundu ama verilmiyor.
Amerika'dan ileride sahte bir virüs veya bakteri yaratıp bunu doğaya salmasını bekliyorum açıkcası ,hem para gelir,hem de insanlar ölür.
Neyse bir yerde okumuştum; kuş gribi,domuz gribi falan veya diğer mikropları kendi kendine doğanın üretemeyeceğini söylüyordu biri .
Konunun uzmanı değilim ama mantıklı geldi
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…