Stres ve sivilce

EstetikEditor

ne mutlu TÜRKÜM diyene
Kayıtlı Üye
28 Ekim 2008
6.979
147
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan Prof. Dr. Serap Utaş, aknenin, utanma, güven azalması, arkadaş çevresinden uzaklaşma ve strese neden olabileceğini söyledi.

Halk arasında sivilce adıyla bilinen aknenin, özellikle gençlerde en sık rastlanan deri hastalıklarından biri olduğunu belirten Utaş, ergenlik dönemi ile başlayan aknenin, yüz dışında göğüs ve sırt bölgesinde de görülebileceğini anlattı:

''Akne derimizde bulunan yağ bezlerinin bir hastalığıdır. Ergenlik dönemine girilmesi ile birlikte yağ bezleri büyümeye ve daha fazla yağ salgılamaya başlar. Bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanaldaki tıkanma ve 'Propionibacterium acnes' adındaki mikroorganizmanın da etkisi ile sivilceler çıkmaya başlar.

Görünce hemen sıkmaya çalıştığımız siyah noktalar veya beyaz renkli toplu iğne başı büyüklüğündeki kabarıklıklar aknenin ilk belirtileridir.

Bunun dışında deride kabarık kırmızı şişlikler, içi cerahatle dolu şişlikler, kistler ve sert, deriden kabarık nodül adını verdiğimiz şişlikler görülebilir. Bazı hastalarda deride akneye bağlı kalıcı izler de gelişebilir.''

Bazen bebeklerde anneden geçen hormonların etkisi ile akne görülebileceğini belirten Utaş, aşırı yağlı maddelerin deriye uygulanması ve teması ile hormon ilaçlarının da akneye yol açabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Serap Utaş, genç kızlarda aşırı kıllanma ile birlikte akne olması durumunda hastanın hormonsal bozukluklar yönünden araştırılması gerektiğine dikkat çekti:

''Ergenlik döneminden sonra kadınlarda görülen aknede uygun olmayan kozmetik kullanımı mutlaka akla gelmelidir. Çünkü, bazı kozmetik ürünler akneye neden olabilirler. Ayrıca yapılan bilimsel çalışmalarda diyetle akne arasında bir ilişki gösterilememiştir.''

Çok şiddetli seyreden aknenin hastada utanma, güven azalması, arkadaş çevresinden uzaklaşma ve strese neden olabileceğini dile getiren Utaş, akneyi tedavisiz bırakmanın yüzde kalıcı izlere yol açabileceğini söyledi.

Utaş, akne tedavisinin amaçlarını da açıkladı:

''Akne tedavisinde her hastanın durumuna göre değişik yerel ve sistemik ilaç tedavileri uygulanabilir. Bunları hekim hastasının yaşına, cinsiyetine, aknenin şiddetine ve daha önce kullanılan tedavilere göre belirler. Akne tedavisinde
önemli bir nokta da verilen tüm ilaçların hekimin önerdiği şekilde düzenli ve
düzgün uygulanmasıdır.

Tedavinin etkili olması için ilaçların uzun süre kullanılması gerekir. Sabırlı olunmalı ve tedavi asla kesilmemelidir. Düzelme 6-8 hafta sonra fark edilmeye başlar. İz oluşumunu engellemek için hasta ve hasta yakınlarına sivilceleri kesinlikle sıkmamaları söylenmelidir.

Arkadaş veya eş-dost tavsiyesi ile sivilcelerin tedavi edilmeye çalışılması da son derece yanlıştır. Gerekli tüm tedaviler ve izleme deri hastalıkları uzmanları tarafından yapılmalıdır.''
 
X