Sporcu beslenmesi

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.046
30.491
61
Sporcularımızın genel beslenme gereksinimleri ve özellikle önemli karşılaşmalar öncesindeki kamp dönemleri ile karşılaşma sabahı nasıl beslenmeleri konusunda �Sporcuların en titizlik gösterdiği en çok merak ettiği, uygulamada da en sıkıntı çektikleri, en eksik kaldıkları konulardan bir tanesi. Küçük yaşlardaki sporcular için bu yüzme, jimnastik gibi çok yoğun, yaz döneminde de yaz spor okulları açılıyor. Veliler bu konuda ilgililer. Çocukların beslenmesi hep birinci planda. Tabi, normal çeşit olarak herşeyden yiyorsa bir sporcu, beslenme açısından bir sorunu yok demektir. ıhtiyaçları artacaktır ama ihtiyacı arttığı oranda iştahı da artacağı için yiyecektir. Ama vejeteryan olması gibi başka yemek seçme olayı varsa, bu sıkıntı. Müsabaka dönemi öncesi beslenmeye gelince, bu hakikaten önemli bir konu. Çünkü burada yapılacak ciddi uygulamaların performansa yüzde 20-30 katkı sağladığını biliyoruz. Şu andaki dünya futbol şampiyonasında da görüyoruz. Sporcular sürekli gelip, kenardan içinde bir kısım maddeler bulunan sıvıları aldığını görüyoruz. Bunların hepsi performansı arttıracak uygulamalar. Normal bir sporcu beslenmesinde alacağı kalorinin yüzde 65 civarının karbonhidrat yani şekerli gıdalardan olması gerekiyor. Yüzde 20�si kadar protein, geri kalanı yağ... Dolayısıyla hem antrenman sonrası, hem müsabaka öncesi karbonhidrat ağırlıklı beslenme performansına olumlu katkı sağlayacaktır

Sporcuların performansını etkileyen bir takım etmenler bulunmaktadır. Bu etmenlerin başında da genetik yapı, uygun antrenman ve beslenme gelmektedir. Bir sporcunun genetik yapısını değiştirmesi mümkün değildir. Ancak antrenörün antrenman sisteminde yapacağı gerekli bir takım değişikliklerle veya sporcunun beslenme konusunda bilgilenmesi ve yaptığı spor dalının gerektirdiği beslenme düzenini sağlaması sonucu performansın arttırılması ve yeni başarıların kazanılması mümkün olmaktadır. Ancak unutulmaması gereken nokta, sporcunun yetenek, taktik ve formu ile ilgili problemleri varsa, en iyi diyet veya beslenme şekli bile onun başarılı olmasına yardımcı olmamaktadır.

Beslenme, büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenme bir bütündür ve sporcunun performansını en üst düzeye çıkaracak sihirli yiyecek ve içecekler yoktur. Önemli olan sporcunun, sporcu beslenmesi kuralları içerisinde, yeterli ve dengeli beslenmesinin sağlanmasıdır.

Her koşulda iyi beslenen bir sporcunun iyi beslenmeyen veya besinlerine hiç dikkat etmeyen bir sporcuya göre elde ettği bir takım avantajlar vardır. Bu avantajlar;

Sporcunun antrenman etkinliği maksimum düzeydedir: ıyi bir beslenmeyle sporcu, antrenörünün verdiği antrenmana kolay uyum sağlamakta ve her türlü antrenmanı yapacak güce kavuşmakta ve performansını arttırmaktadır.
Üst düzey mental konsantrasyan ve dikkate sahiptir: Her spor dalında, dikkat ve oyuna konsantrasyon önemlidir, bunun için de temel etkenlerden bir tanesi de yeterli ve dengeli beslenmedir.
Seyahatlere dayanıklı ve yabancı çevreye kolay uyum sağlamaktadır: ıyi beslenen bir sporcu her zaman, her ortama ayak uydurabilecek güce ve dayanıklılığa sahip olmaktadır.
Büyüme ve gelişmesi üst düzeydedir: Özellikle spora başlama yaşının küçük olması nedeniyle, yeterli ve dengeli beslenme sonucu çocukların büyümesi ve gelişmesi üst düzeye erişmekte ve yetişkinlikte istenilen vücut ölçülerine ulaşılmaktadır.
Hastalıklara yakalanma ve sakatlanma oranı az ve hastalık süresi kısadır: Yapılan çalışmalarda, iyi beslenen sporcuların hastalanma ve sakatlanma oranlarının iyi beslenmeyenlere göre daha az olduğu saptanmaktadır. Hatta sakatlanma oranının iyi beslenmeyle % 50 gibi yüksek oranlarda azaltılabileceği de belirtilmektedir.
Tüm bunları bilen sporcular, başta performanslarını ve sağlıklarını korumak amacıyla beslenme konusunda daha dikkatli olmaya çalışılmalıdır. Ancak piyasada sporculara performanslarını arttırdığı, vücut bileşimlerinde değişiklik yarattığı, kilo almayı veya vermeyi sağladığı, dayanıklılığı arttırdığı gibi iddia edilen çok çeşitli ve dikkat çekici ürünler satılmaktadır. Beslenme bilgisi olmayan veya tek başına içeriği bilinmeyen ürünlerin alınması, sporcunun sağlığını olumsuz etkileyebildiği gibi, çok fazla da para harcanmasına neden olabilmektedir. Ayrıca beslenme konusunda bilgisi olmayan kişiler tarafından verilen bir takım hatalı ve yanlış mesajlar da sporculara ulaşabilmektedir.
antrenmanbilimi.com

Son düzenleme:
kamptaa makarna pilav yedırırlerdı
bır de vıtamın ıceceklerı ama torpıl degıl sadece taze portakal greyfurt suyu karısımı

ben profesyonel yüzücü ve voleybolcuyum..spor gibisi yok.!beslenme tüm hayatımızı etkıler..

Arkadaşlar ben beden eğitimi öğretmenliğine hazırlanıyorum fakat spor alt yapım yok ve çok üzülüyorum.arkadaslarımdan geri kalıyorum koşularda,beceri koordinasyonlarda.. güç kazanmak için,uzun mesafe koşularda hiç bırakmadan koşabilmek için ne yemeli ne içmeli. yardım edermisiniz bana :gitme:

Canım..Öncelikle böyle bir meslek secmek ıstedıgın ıcın cok mutlu oldum..Spora karsı farklı bır zaafım var ve bu konuyla ılgılenen ksıılerı gormek benı mutlu edıyor..kendımden pay biçerek ve bılgılerıme dayanarak sana yardımcı olmaya calısacagım..

Tum beden egıtımı ogretmenlıgınde okuyan kımselerın spor alt yapısı yoktur..Yanı boyle bır zorunluluk yoktur..Ama bu spor tabıkıde yuksek oranda yarar saglar..Tabıkıde beslenme herseyı etkıler..ama sunu yersen cok cok hızlı kosarsın gıbı bırsey soyleyemem..Ben spora basladıgımda ztn boyum yasıtlarıma gore oldukca uzundu..Ve bıraz fazlalııgm vardı..spor yaptıkca vucudum toparlandı ve backalrım dahada uzun oldu..vucudumda kas oranı oldukca arttı..e halıyle bacaklarım uzun olunca vucudumdakı esneklık oldukca arttı..vedeeeeee cok cok hızlı kosmayaa..egzersızlerı vs rahat yapmaya basladım..şimdiii..
sana onerecegım bır kac sey olacak..
vucudundakı kas oranını arttırmaya yonelır calısmalar yapmalısın..yanı evde mekık..sınav..barfıx[zor olabılır].bısıklet turu hareketler yaparak bunu saglayabılrısn...bole yaparak vucudun spora alıskın hale gelecektır..bol bol tum bos zmnlarında esneme hareketlerı yapmalısın.meyve tuketım artısı olmalı..ve en onemlı tum yasamın boyunca her etkınlıkte dıyafram nefesı alırsan cok rahat edersın..ben doyafram nefesı alarak durmadan 2 dkda 300 km kosabılıyorum..sende bu sevıyeye gelebılrısn..
sözün özü..daha saglıklı beslenıp..sureklı esneme hareketlerı yapıp..dıyafram nefesı almaya alısıp..egzersız yaparsan[kaslara yonelık] ıstedııgn sevıyeye ulasırsın...
Eger ıstersen sana yakından takıpte bulunarak yardımcı olabılırım..

ıyıkı ozel mesajla bnı haberdar ettın cnm..sana yardım etmekten cok mutlu oldum..umarım yardımcı olabıldım ttlım..Kolay gelsın..al sana ot a.s.a.s.
not=bu onerılerımı yptıktan sonra..kasların oldukca ılarledıgınde spor aktıvıtelerının baslarında ızotonık enerjı ıceceklerı tuketebılırısn..
tekrar soyluyorum eger ıstersen sana ykndan yardımcı olabılırım..

Son düzenleme:
blondegirl ne kadar var seçmelere? zaman olarak bi hedefin var mı?

SEDACIM,canımmmmm. Çok tşk ederim Şeniz Hoca madensuyu için,yoğurt yiyin,fındık fıştık yiyin dediydi :ecrin_bebek: Verdiğin bilgiler için çok saol :1hug:

OLALA,ağustosta seçmeler canım. hedef beden eğitimi öğretmenliği hihoyyyt

Cnım arkadaşım benım önemli değil.Hocanın dediği şeyler bol yag karbonhıdrat protein bulunduran besınler ttlım..Hadı kolay gesın..yardım ıstersen her zmn buradayım.!

ya arkdşlar bnde düzgün beslenmek istiyorum ama bi türlü beceremiorm
mesela su içemiyorum hemen gidip asitli bişeyler içiyorum yerine
sürekli hazır yemeklerle geçiştiriyorum nasl motive ettim
su çok önmli ama bn içerken midemin bulandığını hissediyorum iğrenç bi tat geliyor ne yapsam?

canım bede hazırlandım hatta koşuda 1. gelmiştim diğer arkadaslar dodex igneleri fln yaptırıyorlardı ben hiç yaptırmadım sadece antremana giderken muzlu ballı süt hazırlıyordm robotta onu içip gidiyordum şu süre zarfı için bunu oneririm saglıklı beslenmek ise ayrı bir konu..özelden yardımcı olabilirm bende spor akedemisi konusunda.. ayrıca ben 800 metre kosmustum sakarya unisi öyle alıyordu. sizin kaç?

arkadasım terkoz suyu yerıne hazır sulardan iç..ph a ve degerlere dıkkat et..:1closedeyes::enbuyukkk::icecream:

Slm seda cim, bu doyafram nefesi nasil oluyor canim???

Çok özür dilerim tatlım yanlış yazmışım.
''diyafram'' nefesi olacaktı.
Her nefes aldığında akciğerlerini değilde karnını şişirirsen..daha rahat nefe alıp verdiğini göreceksin..

Çok özür dilerim tatlım yanlış yazmışım.
''diyafram'' nefesi olacaktı.
Her nefes aldığında akciğerlerini değilde karnını şişirirsen..daha rahat nefe alıp verdiğini göreceksin..

Cvp icin saol canim, kosu yaparken bu diyafram nefesini yapcam, cunku cok nefes nefese kaliyorum, sigara ictigim icinde olabilir tabi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…