• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Spor yaralanmaları dikkat

meltem3434

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
12 Nisan 2020
1
0
1
44
Özellikle temas sporu yapanlarda olmakla beraber bireysel sporlarda da sıklıkla kas-iskelet sistemine ait çeşitli yaralanmalar olmaktadır.

Cilt cilt altı yaralanmaları en fazla gördüğümüz tablolardır. Spora dönüşü hızlandırma anlamında önem arz etmektedir.

Adale ezilmesi, adale liflerinde yırtılmalar ve tendon kopmaları (Aşil tendon kopmaları, omuz rotator adale yırtıkları, quadriseps tendon yırtıkları, kasıkta tendon kopmaları, uyluk arkasında hamstring adale yırtıkları sıklıkla görülmektedir. Özellikle amatör spora başlayanlarda daha sık karşılaşılır ve yanlış yapılan sporun ilk belirtileridir.

Yaptığınız sporda aktivite arttıkça bağ (ligaman) yaralanmaları ön plana çıkmakta; Eklemlerde burkulma ve dönmeler sonucunda bağlarda gerilme, esneme ve kopmalar (ayak bileği burkulması ile bağ yaralanmaları, diz iç yan, dış yan ve çapraz bağ yaralanmaları)

Birebir temas sporlarında travmanın şiddetine, yönüne ve düşme şekline göre çeşitli kemik kırık ve çıkıkları oluşabilmektedir. Burada birçok faktör göz önünde tutulmalıdır. Sporu yaptığımız mekân, iklim şartları, birlikte spor yaptığımız kişinin kondisyonu ve heyecanı, bireysel sporlarda kendi kondisyonumuz ve heyecanımız, daha önceden yeterli antreman yapıp yapmadığımız, vücudumuzu yetirince tanıyıp tanımadığımız, yaşımız ve buna uygun spor yapıp yapmadığımız, sporu ne amaçla yaptığımız, Battal Gazi ruhu taşıyıp taşımadığımız, Dedemiz Battal Gazi gibi korkusuzca atlayışımız… Bu ve bunun gibi birçok faktör yaralanmanın şiddetini, travmadaki enerjinin ne kadar yüksek olup olmayacağını belirler. Bundan dolayı önce koruyacağız sonra başımıza gelirse tedavi edeceğiz.

Spor yaralanmalarında ilk yardım olay yerinde yapılan işlemdir. İlk yardım genellikle çevredekiler tarafından yapılmaktadır. Spor alanında yaralanan herhangi bir sporcuya bilinçli ve doğru yaklaşmak gerekir. Aksi takdirde istenmeyen daha kötü sonuçlar oluşabilir. Yaralanan sporcu uygun bir şekilde spor alanı dışına alınmalıdır. Yaralanan bölge istirahat pozisyonuna alınır ve kanamayı azaltmak için hemen soğuk uygulama yapılmalıdır. Buz ve benzeri malzemeler direk cilt ile temas etmemeli, 20-30 dakika süre ile uygulanmalıdır. Soğuk uygulama 2 saat ara ile günde 5-6 kez uygulanabilir. Daha sonra yaralanan bölgeye göre doktora ulaşıncaya kadar bandaj ile kompresyon veya atel uygulanmalı özellikle ekstremite dolaşımına dikkat etmeli, morarma durumunda hemen bandaj gevşetilmeli, ekstremite kalp seviyesinde tutulmalıdır. Yaralanan sporcu en kısa zamanda uygun bir merkeze götürülerek, Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi sağlanır.

Kesin tanı en kısa zamanda muayene ve doğru görüntüleme yöntemleri ile yapılır. Yaralanma anından ne kadar zaman geçerse şişlik nedeniyle muayene yapılamayabilir ve tanıda hatalar oluşabilir. Bu sebeple zaman geçirmeden hekime ulaşmamız gerekir. Kırık ve çıkıklar için direk grafi veya bilgisayarlı tomografi tetkiki, yumuşak doku yaralanmaları için manyetik rezonans veya ultrason tetkiki yapılabilir.

Spor yaralanmasının şiddetine, hasarına ve yerine göre konservatif veya cerrahi tedavi yapılır. Konservatif tedavi ameliyat dışında ki seçeneklerdir; Elastik bandaj, özel ateller, sirküler alçı, ortez ile ekstremite istirahate alınır.

Cerrahi tedavideki amacımız kişiyi en kısa sürede normal aktivitesine ve yaşamına döndürmektir. Yaralanmanın şekline göre tedavi seçenekleri değişmektedir. Tüm dünyada bilinçlenme ile artan spor aktivitesi beraberinde yaralanmaları da arttırmış ve bunlarla ilgilenen Spor Cerrahisi branşını geliştirmiştir. Sadece profesyonel sporculara değil tüm yaralanmalara da bakışımız aktif yaşama hızla dönmektir.

Ortopedi Ve Travmatoloji Uzmanı
Op.Dr. Levent Sürer
 
Back