Ek bir yöntem kullanmak sizin faydanıza olacaktır. Takvim yöntemini de uygulayabilirsiniz. Sadece yumurtlama günlerinde prezervatif kullanımına dikkat edip diğer günler kullanmamanız dahi spiralin korumasını arttıracaktır :) Bir de düzenli kontrole gitmenizde fayda var, 6 ayda bir yanılmıyorsam. Spiralle hamile kalan çoğu kadın bir kere taktırıp yıllarca kontrole gitmediği için geç fark edebiliyor hamileliğini. Takvim yöntemini tek başına uygulayıp hamile kalmayan kadınların yüzdesi de 60 civarıdır. Spirale ek olarak iyi bir yöntem. Yumurtlama günlerinizi belirlemek üzerine araştırma yapabilirsiniz, sanırım en etkili kesin yöntem ovülasyon testleri :) O günlerde ilişki olmaz ya da prezervatif kullanırsanız içiniz rahat eder.
Ben spiral kullanmadım o yüzden nasıl bir his olduğunu, kayarsa hissedilip hissedilmediğini bilmiyorum. Umarım kullanan birileri yazar.
Not: Takıldıktan sonra ilk adet döneminde kontrole gitmek gerekiyormuş, siz virüs yüzünden gidememişsinizdir, bu durumda bir gebelik testi yapmanızı ve sonraki günlerde kontrole gidene kadar prezervatifle korunmanızı öneririm. Kayması durumunda yaşanan belirtiler de şöyleymiş;
"Spiral kayması durumunda kişi bunu kendisi fark etmez. Rahimdeki spiral kaydığı durumlarda şu belirtiler yaşanmaktadır:
- Adet dönemi dışında kanama ve lekelenmeler olması.
- İlişki esnasında spiralin penise temas etmesi.
- Kasık ve karın ağrıları: Vücutta yabancı madde olması vücudun etki vermesine sebep olacağından spiralin yerinden kayması durumunda vücut spirali yabancı madde olarak algılayacak ve karın ve kasık bölgesinde ağrılar görülecektir.
- Cinsel ilişki esnasında acı
- Bu tür belirtiler yaşayan kadınlar spirallerinin kontrolü için bir hastaneye gitmesi gereklidir."