Sözcü yazarı Soner Yalçın’dan, Zana’ya: Şark kurnazlığı, çocuksu uyanıklık, reklam
Sözcü gazetesi yazarı Soner Yalçın, ‘Türk milleti‘ yerine ‘Türkiye milleti‘ dediği için milletvekilliği yemini kabul edilmeyen HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’yı hedef tahtasına oturttu.
Fotoğraf: DHA
Zana, TBMM’de önceki gün yapılan yemin töreninde daha öncekilerde olduğu gibi ‘yüce Türkiye milleti‘ ifadesini kullanmıştı. TBMM’nin geçici başkanı Deniz Baykal ise ‘yüce Türk milleti‘ demediği için Zana’nın yeminini geçerli saymamış, HDP’li vekil ise yemini tekrarlamayı reddetmişti.
Sözcü yazarı Soner Yalçın,
bugünkü yazısında Zana’ya ateş püskürdü. Zana’ya “Dünyanın gündeminde canlı bomba terörü var. Bizim gündemimizde ne var? Leyla Zana var…” diye sitem eden Yalçın, HDP’li vekili ‘büyük ego‘ sahibi olmak ve ‘şekilci muhalefet’ yapmakla suçladı.
‘Türk milleti’ ile ‘Türkiye milleti’ kavramlarını analiz edemez’
Zana’nın Türkiye milleti demesini sert bir dille eleştiren Yalçın, “‘Türk Milleti’ değil, ‘Türkiye milleti’ demek istiyormuş! Niye? Herhalde canı istedi! Yoksa… Leyla Zana’nın ‘Türk Milleti’ ile ‘Türkiye milleti’ kavramlarını analiz edebilecek bilgi birikimine sahip olmadığını herkes bilir! ‘Köylü kurnazlığı’ yapıyor; Recep Tayyip Erdoğan’a ‘Türk Milleti’ kavramının Anayasa’dan çıkarılmasında ‘hemfikiriz’ mesajını veriyor! ‘Çocuksu uyanıklığın’ Leyla Zana’nın kişilik özelliği olduğunu yıllar içinde öğrendik”ifadelerini kullandı.
‘Bırakınız bunları…’
Kendisinin Zana’yı anlamaya çalışırken HDP’li vekilin ‘Türk milleti‘ kavramına düşmanlık ettiğini savunan Sözcü yazarı, yazısına şöyle devam etti: “PKK’nın canlı bombalarına sahne olan Türkiye gibi, intihar saldırılarına sahne olan Paris’te; Milli Eğitim Bakanı Fas kökenli ve Müslüman Najat Vallaud-Belkacem, Fransa Ulusal Meclisi’nde benzer çıkışı yapabilir mi? “Benim ana dilim Berberi” deyip bu dilde konuşma yapabilir mi? Demeçlerinde – “özgürlük-demokrasi var” diye- IŞİD’e övgü düzebilir mi? Hükümete “IŞİD ile masaya oturmazsanız ölüm orucuna başlayacağım” der mi? Bırakınız bunları… IŞİD terör örgütü mensubu/sempatizanı milletvekili olabilir mi? İzin verirler mi buna?”
‘Sizi ciddiyete davet ediyorum’
Leyla Zana’ya, “Yapmayınız… Etmeyiniz… Yorulduk artık… Bırakınız şu reklam kokan kişisel çıkışlar yapmayı”diye serzenişte bulunan Yalçın, yazısını “Bugünlerde kimse oyun oynayacak ruh halinde değil. Sizi ciddiyete davet ediyorum…”ifadelerini sonlandırdı.