Söylenceler,Mitoslar,Masallar

sanart2000

Guru
Kayıtlı Üye
12 Ocak 2007
62
1
Eski zamanlarda insanlar yaşamın gizemli yönlerini anlamak için yardıma gerek duyarlardı.O zamanlar bunları kendilerine açıklayacak bilim adamları yoktu.Onlar da bu gizemli olayları 'mitos' ya da 'mit' adı verilen öyküler yoluyla açıklamaya çalıştılar.

Avrupa'da en çok bilinen mitosların bir bölümü Eski Yunan'dan gelmektedir.Eski Yunan dinindeki tanrılara ve tanrıçalara ilişkin öyküler ,o çağın insanlarına çevrelerindeki olayları açıklamaya yarardı.

Masallar mitoslara çok benzer.Farkları,genellikle olağanüstü durumlar yaşayan sıradan insanları anlatmaktadır.

Söylenceler masallara ve mitoslara çok benzer,ama bunlar genelde ,gerçek yada uydurma bir yere yada kişiye ilişkindir.

Peri masalları bazen neyin doğru neyin yanlış oldupunu gösterir.Ama bunlar çoğu kez,yalnızca heyecanlı,büyüleyici öykülerdir :asigim:

DÜNYA ONUN SIRTINDA

Uzun ama çok uzun zaman önce,Eski Yunan tanrılarının kralı Zeus,gökyüzünün ve yer'in çocukları Titanlardan biri olan Atlas!a çok kızmıştı,çünkü Atlas kendisiyle dövüşmek istemişti.O nedenle Atlas'a Dünyayı sonsuza kadar omuzları üstünde taşımasını emretti! :1shok:

Atlas bu yorucu işten kurtulmak istedi.Herkül gelip kendisinden yardım istediğnde,neredeyse bunu başarıyordu.Herkül.bir bahçede ejderhanın koruduğu altın elma ağacından üç tane elmayı ele geçirmek istiyordu.Atlas Herekül'e kendisi dönünceye kadar Dünya'yı sırtında taşırsa elmaları getireceğini söyledi.

Atlas dönünce Herkül'e,"Sen taşımaya devam et" dedi."Tamam" dedi Herkül.Ama Atlas'tan,sırtına bir omuzluk yerleştirinceye kadar,1-2 dakika dünyayı tutmasını istedi.Atlas Dünya'yı sırtına alır almaz,Herkül üç altın elmayı aldı ve oradan uzaklaştı.:Roflol:

Bazı öykülerde gök gürültüsünün,Herkül'e geri dönmesi için haykıran Atlas'ın sesi olduğu söylenir.Pek çok resimde Atlas Dünya'yı sırtında taşırken görülür.

Günümüzde dünyayı tanımak için baktığımız kitaba 'atlas' diyoruz.

BİLİYOR MUYDUNUZ?
Atlas aynı zamanda Afrika'nın kuzeybatısındaki sıradağların adıdır.Öykülerden birinde,Atlas'ın o bölgenin kralı olduğu anlatılır.Eski Yunanlı kahraman Perseus'a konukseverlik göstermediği için,Perseus ona Gorgon'un başını gösterir.Ne var ki,Gorgon'a bakan taş kesilirdi.:1shok:

Merhaba sanart zannedersem mitolojiye meraklısın benim gibi, eğer görmek istersen ben de köşemde mitolojiye 6 sayfa ayırdım, 7.sayfadan itibaren bakabilirsin..

Link Silinmiştir.

Verdiğin link için sağol eny.Burası o kadar büyük ki dolaş dolaş bitmiyor.Hepsini okuyamadım ama daha sonra tamamlıycam.Eline sağlık güzel bir yazı olmuş.Benimde bu tür konulara ilgim var. :1yes2:

KÜÇÜK FAREYLE KİM EVLENSİN?

Bir zamanlar genç bir farenin bilmesi gereken her şeyi bilen bir kız fare varmış.Duvarda delik açabilir,yüksek raflara tırmanabilir,ufak deliklerden geçebilirmiş.

Babası,yetenekli genç farenin kızına iyi bir koca olacağı düşüncesindeymiş.Ama annesinin aklında başka şeyler varmış.(Ah! şu anneler :1rolleyes:)'Benim kızım dünyadaki herkesten üstün.O bir fareyle evlenemez' dermiş.

Böylece,üçü bir arada Güneşin sarayına doğru yola çıkmışlar.

'Ey Ulu Güneş' demiş anne.'Kızımız o kadar özel ki,onun herkesten daha büyük birisiyle evlenmesini istiyoruz.' 'Onur duydum' demiş Güneş.'Ama benden büyük biri var' derken,bir bulut gelip Güneş'i örtmüş.'Doğrusu ben kızınıza layık değilim' demiş Bulut.'Benden büyük biri var.' Bulut bunları söylerken rüzgar gelip bulutu gökyüzüne dağıtmış.Bu kez anne,kızıyla evlenmesini Rüzgar'dan istemiş.Ama rüzgar demiş ki,'Duvar daha güçlü benden.Onda beni durduracak güç var.'

Ne var ki duvar da ,'Böylesine güzel bir genç kızın kocası ben olmamalıyım.Doğru,ben rüzgarı durdurabilirim,rüzgar bulutları dağıtabilir,bulut güneşi örtebilir.Ama benden de büyük biri var demiş.

'Kim?' diye sormuş anne.

'Bir fare' demiş duvar.'Fare isterse içimden geçer,isterse altımdan.Eğer yeryüzünde herkesten büyük bir damat istiyorsan,bir fare bul kızına.'

Böylece üç fare mutlu bir biçimde evlerine dönmüşler.Kız da bir fareyle evlenmiş.:1rolleyes:

Arkadaşlar bu mitoloji ile ilgili bir site :1yes2: Tabi ki bunlara inanmıyorum ama eskiden insanlar buna inanırmış.Bana da ilginç geliyor.
Link Silinmiştir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…