• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sosyal Fobi

therita

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
82
1
86
Samsun
Yabancı insanlarla karşılaştığı ya da başkalarının gözünün üzerinde olabileceği bir ya da birden fazla toplumsal durumdan veya bir eylemi gerçekleştirdiği durumdan belirgin ve sürekli bir kaygı-huzursuzluk-korku duyma hali. Kişi, küçük duruma düşeceği ya da utanç duyacağı bir biçimde davranacağından korkar ( ya da kaygı belirtileri gösterir).

Kişi, korkusunun aşırı ya da anlamsız olduğunu bilir. Çocuklarda bu özellik bulunmayabilir.

Korkulan toplumsal ya da bir eylemin gerçekleştirildiği durumlardan kaçınılır yahut da yoğun kaygı veya sıkıntıyla bunlara katlanılır.

Kaçınma, huzursuz beklenti ya da korkulan durumlarda sıkıntı duyma halleri, kişinin olağan günlük işlerini, mesleki (ya da eğitimle ilgili) işlevselliğini, toplumsal etkinliklerini veya ilişkilerini bozar ya da belirgin bir sıkıntıya yol açar.

Performans tipi: Sınıfta sesli okuma, müzik/spor, toplulukta konuşma tahtaya yazma, sorulara cevap verme, test alma v.b durumlarda kendini gösterir.
Etkileşimsel tip: Sohbete (özellikle de karşı cinsle) katılma, yetişkinlerle konuşma, parti vb.okul etkinliklerine iştirak, başkalarının önünde yeme-içme-yazma, yardım isteme/tarih sorma v.b durumlarda kendini gösterir

Ayrıca yaygınlaşmış tipi vardır.

Kroniktir, Depresyon ve alkolizmle birliktelik fazladır.

Başka kaygı bozuklukları ile birliktelik % 36.

Sosyal kaçınma stratejileri:
- Kendiyle konuşanı işitmezden gelme
- Gözünü kaçırma
- Hastalanma
- Zıtlaşmacılık
- Sosyal etkinliklere katılmayı reddetme
- Okul reddi

Tedavi

Birincil (Hastalığın oluşmasını) önleme
- Sosyal/ aile çevresi
- Sosyal beceri
- Öğretmen
- Kalıtımsal etkenler
- Mizaç

İkincil önleme
Erken tanı ve erken tedaviyi içerir.

Üçüncül önleme

Psikoterapi

Bilişsel tedavi:
- Kaygı duyguların ve kaygıya karşı bedensel tepkileri tanıma.
- Kaygı doğuran durumlardaki zihniyeti ortaya koyma
- Başa çıkma stratejileri geliştirme
- Self - değerlendirme ve self - pekiştirme
- Kendi kendini eğitme
- Gerçekçi beklentiler geliştirme

Davranışsal tedavi:
- Model olma
- Üstüne gitme
- Rol oynama
- Gevşeme eğitimi
- Pekiştirme

Sosyal beceri eğitimi:
- Davranışsal: Sosyal etkileşimi başlatma, sohbet başlatma ve sürdürme, girişkenlik eğitimi.
- Sürekli pratik yapma

Aile tedavisi:
- Girişimciliği ödüllendirme / kaygıyı söndürme stratejileri
- Ebeveynin duygusal ve kaygılı tepkilerini değerlendirme
- İletişim ve problem çözme
- Ebeveyn eğitimi

Grip terapisi
- Akran desteğini oluşturma
- Model olma
- Pekiştirici fırsatlar
- Kaynakları paylaşma
- Yardım etme davranışları

İlaç tedavisi

Ortalama süre 9-12 ay sürer.
- SSRI: (prozac, depreks, zedprex, lustral, seralin, faverin, cipram, seroxat gibi ilaçlar)
- Klonazepam
- Buspiron
- Beta bloker: Propranolol / atenolol.
- Trisiklik antidepresanlar (Tofranil, anafranil, laroxyl v.b)

Tedavi, ani bir değişiklik olarak düşünülmemeli bir değişim çabası ve süreci olarak değerlendirilmelidir.
Hastaların ilaçlarını kullanmaları yanı sıra hekimlerinin tavsiyelerine uymaları ve hastalıkla başa çıkmak için çaba göstermeleri, ailenin hastaya destek vermesi, bunun bir hastalık olduğunu idrak etmesi önemli hususlardır.

Selçuk Üniversitesi
Meram Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı

Arkadaşlar insanları gözünüzde büyütmeyin yani değer verin tabiki ama kendinizden üstün tutmayın..Onlarda sizin gibi hata yapan ya da dedikodu yapan ya da endişe eden ya da korkuları olan canlılar..Egonuzu şişirin ben her şeye değerim deyin!Ben değerliyim,bireyim deyin..Kimsenin sizi ezmesine izin vermeyin izin verdikçe üzülürsünüz neyse öğüt vermek haddim değil ama çevremde çekingen insanlar görüyorum..O açıdan ifade edeyim dedim..Sağlığınıza dikkat edin!Dünyaya bir kere geliyoruz kimbilir ikinci gelişimizde balık olarak gelebiliriz di mi :) gülün bakalım biraz :)

Son düzenleme:
bendede bu rahatsızlık var hemde çok fena hayatımı çok feci etkiliyor mutsuz oluyorum insanlardan hep azar işitiyorum bu yüzden hep 2.sınıf insan muamelesi görüyorm.'Kişi, korkusunun aşırı ya da anlamsız olduğunu bilir' aynen buna katılıyorum biliyorum anlamsız oldugunu ama elimden bişey de gelmiyor

Merhaba kızlar ben geldümmm ne haber bende sosyal fobi yok ama panık var huuu asi ne haber kız çok iyiyiym ben yuppi

Kızlar ben bu hastalığı yenmek için çok uğraştım sonunda başardım psılolojık rahatsızlıklar hep aynı kendi elinede iyileşmek çok güçlü olmalısınız ve üstüne üstüne gidin hastalığın halen terapi alıyorum ama tedavimi hiç bırakmadım en az bir yıl dewam edın tedaviye ve kendınıze bir uğraş bulun toplumdan kaçmayın aksine topluma girin ancak öyle yenersiniz.Çünkü toplumda size yardım edecek birileri mutlaka oluyor :kkk:

Kızlar ben bu hastalığı yenmek için çok uğraştım sonunda başardım psılolojık rahatsızlıklar hep aynı kendi elinede iyileşmek çok güçlü olmalısınız ve üstüne üstüne gidin hastalığın halen terapi alıyorum ama tedavimi hiç bırakmadım en az bir yıl dewam edın tedaviye ve kendınıze bir uğraş bulun toplumdan kaçmayın aksine topluma girin ancak öyle yenersiniz.Çünkü toplumda size yardım edecek birileri mutlaka oluyor :kkk:

Naber bebetom? Kız sen napıyon?
Nerde tedavi görüyon, anlat bakıyım:)

Ne yazıkki bende de var bu durum.Bazen ortaya çıkmıyor ama genelde var.Aslında karşımdaki insan benden üstün değil bunu biliyorum ama böyle bir panik bir telaş.Gereksiz yere..Özellikle okul ve dersane başlarında fazlaca sıkıntı çektiğim olmuştur. :31:

Naber bebetom? Kız sen napıyon?
Nerde tedavi görüyon, anlat bakıyım:)
Canım bilmiyormusun neler çektım hepsizinle paylaşmıştım yaaaaaaaaa sonra ben ssk da dr um var psıkıyatr hidayet bey ona gittim oda benı psıkologa yönlendirdi 1 yıdır terapi alıyorum ve 1 taneye düştü ilacım artık tüp bebege hazırım cnm yakında tüp bebek yaptıracagım benn Allah kısmet ederse dr um dan Allah razı olsun.ama bütün dedıklerını yaptım ben cnm ayrıca kurslara gittim dokuma kursu açılmıştı ona dewam ettım 1 yıl yaz sezonu serın yaylalara tasınmıştı kursum çünkü sıcakta dokuma yapılmıyor .Bende yazın oraya gittim mersın ın gözne yaylasına gittim.Bana bu çok iyi geldi ortam değistirmek çok iyi eşimi bile mersi de bırakıp gittim gözne ya çünkü tedavım daha önemliydi.Eşim benı çok destekledı ve izin verdi.Şimdide başka bir kursa gidiyorum.Tecvidli kuran kursu orada biraz sıkılıyorum ama yıne üstüne üstüne gidiyorum hastalığımın kısmet olursa seneye tekrar dokumaya giderım:49::52:

Canım bilmiyormusun neler çektım hepsizinle paylaşmıştım yaaaaaaaaa sonra ben ssk da dr um var psıkıyatr hidayet bey ona gittim oda benı psıkologa yönlendirdi 1 yıdır terapi alıyorum ve 1 taneye düştü ilacım artık tüp bebege hazırım cnm yakında tüp bebek yaptıracagım benn Allah kısmet ederse dr um dan Allah razı olsun.ama bütün dedıklerını yaptım ben cnm ayrıca kurslara gittim dokuma kursu açılmıştı ona dewam ettım 1 yıl yaz sezonu serın yaylalara tasınmıştı kursum çünkü sıcakta dokuma yapılmıyor .Bende yazın oraya gittim mersın ın gözne yaylasına gittim.Bana bu çok iyi geldi ortam değistirmek çok iyi eşimi bile mersi de bırakıp gittim gözne ya çünkü tedavım daha önemliydi.Eşim benı çok destekledı ve izin verdi.Şimdide başka bir kursa gidiyorum.Tecvidli kuran kursu orada biraz sıkılıyorum ama yıne üstüne üstüne gidiyorum hastalığımın kısmet olursa seneye tekrar dokumaya giderım:49::52:

İstanbul'da mıydın canım?
Psikologunu bana da tavsiye et.

ben toplumun dıında değilim yani şöyle söyliyim kendimi eve kapatan biri değilim üniversite mezunuyum yani bunu söylememin sebebi bir çok insanla aynı prtamda bulundum okul sırsında farklı farklı insanlarla yaşadım evde mecburen ben bir ortama ilk girdiğimde sıkıntı çekiyorum ve insanlarla telefonda konuşma konusunda kimseyi hal hatır sormaya arayamıyorum sadece annem babm hariç ve büyük çogunluk akrabalarımın yanında bu fobim ortaya çıkıyo ...küçüklükten beri öyleydiler bana konuşurdum aaa bunun dilide varmış gibi şeler veya sen burdamıydın gibi sözler sinek mi vızıldadı falan ...sevgilime bu ko0nuyu açıyorum saçmalama bu da hastalık mı diyo belki dışardan bakılınca önemsiz gibi ama çekmeyen bilmez

Merhaba arkadaşlar, öncelikle bu illeti yaşayan herkese güç ve azim diliyorum.
Ben senelerce yaşadım ve hala tam atlatabilmiş değilim..
Naçizane tavsiyem maddi durumu elverişli olan hemen Prof. Yardıma başvursun, bu kamburu senelerce taşımak çok yoruyor..
Yaşamak birçoğuna keyif verirken yoruyor bazılarımızı..
Psikolojik tedavide BDT oldukça etkili
EFT ise uygulaması basit, yan etkisi olmayan, hızlı sonuç alınan bir teknik
Hatta kitabını alıp uygulamayı öğrenebilirsiniz,yanlış yapmaktan korkmayın, hiçbir yan etki yok..
Hadi harekete geçelim ve bu sancılı süreci arkamızda bırakalım..

ben toplumun dıında değilim yani şöyle söyliyim kendimi eve kapatan biri değilim üniversite mezunuyum yani bunu söylememin sebebi bir çok insanla aynı prtamda bulundum okul sırsında farklı farklı insanlarla yaşadım evde mecburen ben bir ortama ilk girdiğimde sıkıntı çekiyorum ve insanlarla telefonda konuşma konusunda kimseyi hal hatır sormaya arayamıyorum sadece annem babm hariç ve büyük çogunluk akrabalarımın yanında bu fobim ortaya çıkıyo ...küçüklükten beri öyleydiler bana konuşurdum aaa bunun dilide varmış gibi şeler veya sen burdamıydın gibi sözler sinek mi vızıldadı falan ...sevgilime bu ko0nuyu açıyorum saçmalama bu da hastalık mı diyo belki dışardan bakılınca önemsiz gibi ama çekmeyen bilmez

Haklısın yaşamayan asla anlamaz, bence erkek arkadaşın seni rahatlatmak için böyle söylüyor.
Evet bu bir psikolojik rahatsızlık ve yenmenin ilk adımı bunun bir sorun olduğunu,çözülmesi gerektiğini kabullenmek..
Bir de korksan da kaygılansan da geri adım atmaman, üstüne gittikçe hafifliyor, bakıyorsun ki dünyanın sonu değil zamanla kontrol altına alıyorsun..

Back