Sokakta bulduğum yeni doğmuş kedi yavrusu

daisy87

Guru
Kayıtlı Üye
27 Ağustos 2010
242
4
benimkisi bir dert değil, ama acil bir durum sayılabilir, bilgisi tecrübesi olan hayvanseverlerden yardım bekliyorum, bugün sokakta küçük bir kedi yavrusu buldum, siyah tüylü ve gözleri açılmamış, yüremiyor sürünerek hareket ediyor bazen ayağa kalkmaya çalışıyor yamuk yumuk kalkar gibi oluyor devriliyor, sürekli ağlıyor.... aldım kediciği bebe şampuanıyla yıkadım iyicede duruladım , hava çok sıcak zaten hem serinlesin hemde temizlensin ki rahatça ilgilenebiliyim istedim, daha öncede sokakta kedi yavrusu bulup yıkayıp besleyip büyüttüm ama hiç bu kadar küçük değillerdi, bu kedicik kaç günlük bilmiyorum, bildiğim kadarıyla kediler için ilk iki hafta kıritik dönem gözlerini açamazlarsa kör kalıyorlar....acaba diyorum bu kedi gözlerini açmadıda annesi o yüzden mi attı onu eğer öyleyse eni sonu ölecektir.şuan oturduğum evde bahçe bodrum yok, merdiven arasına koyamam ev sahibi sorunlu birisi,geçici olarak ablamlarda terasa koydum, gözlerini açsın birazcık büyüsün sokağa bırakıcam, sırf ölmesin diye aldım ama ona nasıl yardım edebilirim bilmiyorum şirıngayla süt ve su verdim, yarısı içine yarısı dışına çıktı sütler burun deliklerinden bile çıktı, sonra birazcıkta kustu yani sütü çıkardı, suyla yıkadım temizledim kuruyor şuanda,veterinere falan götürmem mümkün değil,bu şartlarda ne yapabilirim bir fikir verin lütfen...

duyarliligin icin tebrik ediyorum seni

Bir Hayvan barinagina vermen mümkün degil mi?

gözlerini açamazsa ölür diye bişey yok viral bi hastalığı varsa gözlerine müdahale edilmeli
antibiyotik merhem şurup vs ile gözleri açılabilir.
veterinere gidemez misiniz böyle iyiye gideceğini sanmıyorum
şırıngayla süt verirken dikkatli olun burnundan çıktı diyosunuz aman dikkat boğulabilir
hayvan barınaklarında ücretsiz tedavi ettirebilirsiniz
teras çok sıcak ve güneş alan bi yerse iyi değil onun için

hayvanlara eziyet haberlerinin ardından bizler gibi insanlarında var olduğunu görmek çoook güzel tebrik ediyorum seni iyi kalpli arkadaşım...
öncelkle gözlerini ılık çayla temizlersen gözleri bi kaç güne açılacaktır. sürekliyıkama. kediler için pek hoş bir durum olmuyor yıkamak. hasta olabiliyor tüy sorunları oluşabiliyor. sütü de sulandırıp ver ishal olmaması lazım. ishal olursa miniş in yaşama şansı çok düşer. ama karamsar olma sakın. ölür bu derler sana inat et gözün gibi bak. ben 4 tane birden buldum geçen sene sokakta. aldım hepsini terasımızda güzelce baktım büyüttüüm sonra sokağa bıraktım. şimdi mahellemizin gözbebekleri kediler ben ölür yaa kendimi yok yere üzmiyim deseydim şimdi yaşamıcaklardı. beni,m dediklerime özen göster allahın izniyle yaşar minişin.

Eczanelerde damlalıklar satılıyor onunla yavaş yavaş süt içirebilirsiniz. Bir de dışkı sorunu var o da poposunu yavaşça okşayarak halledilebiliyor. Duyarlılığınızdan dolayı tebrikler bu arada :)))))

Gözleri açilmamis bir yavru kedi 15 günlükten büyük degildir. Yavrunun beslenmesini, buldugunuz andaki fiziksel durumuna göre saglanamiz gerekebilir. Ayrica kendi basina beslenemeyecegi için onu doyurmak size düsecektir.
Ilk olarak bir veterinerden yardim isteyin. Götürebiliyorsaniz klinige götürün ya da telefonla bilgi alin.

Henüz kendisi beslenemeyen kedilerin beslenmelerini saglamanin en saglikli yolu yavru kediler için yapilmis olan biberonlardir. Biberon temin etmeniz mümkün degilse damlalik veya ignesiz bir siringa da isinizi görebilir. Siringa ya da damlalik temin edemiyorsaniz bir plastik eldiven, temiz ve düz bir poset acil durum çözümü olabilir. Plastik eldivenin sadece bir parmaginin ucunu, posetin bir kösesini igne ya da makas yardimiyla 1-2 milimetre delmeniz gidanin gelmesi için yeterlidir. Açtiginiz delik küçük olursa yeteri kadar beslenemeyebilir, fazla büyük olursa da bogulmasina yol açabilir. En kisa zamanda biberon temin ederseniz emin olun beslenmesini daha kolay yapacaksiniz.

Siringa veya damlalik ile beslerken de dikkat edilmesi gereken en önemli nokta gidayi kediye verirken nazik ve yavas olmaktir. Gidayi asla çok hizli enjekte etmemelisiniz. Siringa ya da damlaligin açisini çok iyi ayarlamalisiniz. Siringayi veya damlaligi geriye, bogazina dogru tutarsaniz kedinin bogulmasina sebep olabilirsiniz. Siringanin sadece ucunu, yani bir kaç milimlik bir kismini kedinin agzina sokmalisiniz.
Kediyi siringa veya damlalikla beslemenin en kolay sekli, yüzü size dönük olacak sekilde dizinize ya da kucaginiza aldiktan sonra ensesindeki deriyi nazikçe geriye dogru çekerek agzinin hafifçe açilmasini saglamak olacaktir. Direnmeye çalisabilir. Bu durumda biraz sakinlesmesini saglayin ve beslemeye bir süre ara verin.
Bu sekilde tutumakta zorlaniyorsaniz kedinin basini nazikçe avucunuza alarak dizinizde tutabilirsiniz. Çok fazla hareket etmesine izin vermeden siringayi agzinin yan tarafina yerlestirip gidayi yavas yavas enjekte edebilirsiniz. Siringayi biberon pozisyonunda da tutabilirsiniz ama emmeye çalisacagi için damagini zedelemesi söz konusu olabilir. Genellikle siringa ile beslenen yavru kedilerin agzinda yaralar olusur. Bu duruma meydan vermemek için siringayi mümkün oldugunca kedinin damaklarina degdirmemeye çalisin.

Biberonla besleyecekseniz yasina en uygun olan biberon agizligini tercih etmelisiniz. Petshoplarda yavru kediler için uygun büyüklükte biberonlar bulabilirsiniz. Bebekler için kullanilan biberonlari tercih etmeyin. Meme agizlari çok genis olacagindan dolayi yavru yeteri kadar beslenemeyebilir.

Veterinerinizin tavsiye ettigi sekilde ve miktardaki mamayi biberona doldurduktan sonra kediyi bir havluya sarin. Beslenme sirasinda asiri heyecanlanip çok hareketlenecegi için tirnak darbeleri almaniz ve yaralanmanizi engellemek için havlu önlem olabilir. Ayrica beslenirken dökülebilecek gidanin da havlu yardimiyla dagilmasini engellemis olursunuz..

Dik bir sekilde oturup, kediyi kucaginiza alin. Kediyi tutarak sirtini kendinize yaslayin. Arka patileri kucaginizda ön patileri elinizde olacak sekilde tutun. Diger elinizde biberonu nazikçe agzina yerlestirmeye çalisin. Ilk anda ne oldugunu anlamayacaktir. Biberonun içindeki gidadan bir miktar agzinin kenarlarina damlatin. Tadini aldiktan sonra yeniden biberonu agzina yerlestirmeye çalisin. Bir kaç beceriksiz hamleden sonra biberonu emmeye baslayacaktir. Biberonu emmeye basladiktan sonra ön patilerini serbest birakin böylece biberonu ön patileriyle tutabilecektir. Bir kaç kez ara vererek dinlenmesini saglayin ve düzgün beslenip beslenmedigini kontrol edin. Biberonla bile bogulma riski yasayabilirler.

Doydugu zaman biberonu birakacaktir. Içinde gida kaldiysa bitirmesi için zorlamayin. Eger verdiginiz miktarin yeterli olduguna eminseniz biberondaki gidayi bitirdikten sonra tekrar doldurup vermeyin. Beslenmesi bittikten 15-20 dakika sonra tuvaletini yaptirin.

Annesiz bebek kediler günde en az 4 defa beslenmelidir. Beslenmenin hemen ardindan bebegin karninda bir genisleme olabilir ancak bu genislemenin asiri olmamasina dikkat edilmelidir. Dogumdan sonra birkaç hafta boyunca bebek kediler yemekten ve uyumaktan baska hiçbirsey yapmayacaklari için sürekli miyavlamalari üsüdüklerine veya aciktiklarina isaret edebilir.

Evde hazirlanan mamalar çogu zaman bebek kedilerin beslenmesinde tercih edilir. Ancak birebir kedi sütüne bagli kalinarak hazirlanan ve içinde her türlü vitamin ve minareli barindiran kedi mamalarini da veterinerinizden temin edebilirsiniz (örnek kitty milk ve milkopet). Bebek kediyi sürekli sütle beslemek kesinlikle tavsiye edilmez. Bu tür beslenme sekli ciddi boyutlarda ishale yol açabilir. Ama yinede inek sütüyle beslenecekse laktozsuz olanlari tercih edilmelidir.

Acil durumlarda kalindiginda bir kaç ögün ya da gün için örnek mama karisimi su sekilde olabilir.
1 su bardagi yari yariya sulandirilmis süt 1 tatli kasigi seker 1 çay kasigi fosfo-kalsiyum granül
Sütü sulandirmaktaki ya da laktozsuz süt kullanmaktaki amaç, kediye anne sütünden baska bir süt verileceginden dolayi olusabilecek alerjik reaksiyonu engellemektir. Laktozsuz süt kullanmak, sütün kedide gaz yapmayacagi anlamina gelmez. Ayrica sulandirilmis sütle beslenen kedinin rasitik olmasi kaçinilmazdir.

Veterinerinize danisarak, prematüre bebek mamasi, kitty milk veya milkopet toz mamalari paketlerin arkalarinda bulunan tarife göre hazirlanarak verilebilir.

Ayrıca yıkkaman pek iyi olmamış. Çüknkü kedi küçük.Ve zaten terk edilmiş bir kedi oladuğundan anne sütünden uzak her hastalığa ölüme açık.Hava sıcak olsa bile ölebilir.Kediler kendi kendilerini temizleyen hayvanlardır dilleri buna göre antiseptik madde salgılar. Ama içiniz rahat etsin etsin illa temizlemeliyim diyorsanız ıslak alkolsüz bir mendil ile hafif okşar gibi sile bilirsiniz.

kızlar hepinize ayrı ayrı teşşekkür ederim ,ne yapamam gerektiğini artık daha iyi biliyorum...ablaları sağolsun :), 4 yaşında yineğim var onunla bulduk bu kediyi bana diyor ki sen annesi ol ben babası ....şimdiden hayvanları sevmeyi öğrensin değil mi...internette de biraz araştırdım süt tek başına sizin de belirttiğiniz gibi ağır olabilirmiş biraz önce süte su katıp şiringayala nazikçe verdim,burnundan çıkmadı bu sefer... günde kaç kez beslemek gerekir sizce ? gözleride tamamen kapalı çaylı pamukla silicem artık...hayvan barınakları falan pek yok burda yani bildiğim kadarıyla yinede internetten bi araştırcam baktım olmuyor varsa öyle bir şey götürürüm,gözlerini açıp ayağa kalkabilse birazcık yürüse gerisi sorun olmaz . görseniz simsiyah acayip çirkin bişey :) adını zeytin koydum kolaya kaçtım isim konusunda ama olsun...hayvanlarda insanlar gibi güzel ve cins olanları şanslı oluyor , sıradan ve çirkin olanları ise sokakları boyluyor...bakalım zeytincik inşallah yaşar...

hayvanlarda insanlar gibi derken, doğuştan şanslı olmak ve olmamak bunu kastetmiştim yanlış anlaşılmasın :)

canım yavru kediler için özel mamayı pet shoplardan da bulabilirsin.ayrıca yavru hayvanlar için biberon da bulunur.
eğer mama alamazsan ben yarı yarıya su süt sulandırıp içine biraz pudra şekeri ve bir yumurta sarısı ekliyordum.bunu kediyle ilgili bi forumdan öğrenmiştim.
bende 2 tane vardı ve göbekleri bile düşmemişti.ama hiç problemsiz büyüdüler maşallah.
gözlerini steril tutmaya gayret et.bir de kendi başlarına çişini kakasını yapamazlar.bebeklerin altını sildiğimiz mendillerle poposunu biraz uyarırsan yapabilir.hem senin için de pratik olur.bazı yerlerde bebek mamasıda verilebildiği yazıyor ama tavsiye etmiyorum ishal yapıyor
bi veterinere götürebilsen iyi olurdu aslında, bazıları ücret almaz.üniversitelerin veterinerlik bölümleri de ücret almıyor bildiğim kadarıyla.
zordur biraz ama çok büyük bir iyilik yapıyorsun canım.allah bu iyiliğini mutlaka mükafatlandırır.

canım tarifin için çok sağol ,elim kadar bişey zaten bir zorluğu yok inan yeterki yaşasın elimde ölür kalırsa üzülürüm,az önce kutusuna pamuklu bir yatak yaptım, yatağının altınada sıcak su dolu pet şişe koydum,gözlerini çaya batırılmış pamukla sildim, anüsünüde pamukla birazcık silerek uyardım , aslında bugün ben onu yıkarken 2-3 milimetre kadar kaka yapmıştı, bugün bir daha yaparmı bilmiyorum,şimdilik sulu süt veriyorum eczaneye bi uğruycam toz anne sütüne benzeyen bişeyler oluyormuş,oda olmadı yumurtalı şekerli süt ve sulu mama yapıcam...başkasa yapıcak bişey yok şimdilik sanırım,internetten de bir kaç konuyla ilgili telefon numarası aldım bakalım hayırlısı artık, beni endişelendiren şey gözleri kapalı ve 2 haftalık var gibi...benim bi kedim vardı o yavrulamıştı ordan gördüm, yavrular bundan daha küçük ve tüysüzdü, bunun tüyleri 3-5 milim var...biran önce gözlerini açar inşallah..

sakın sulu süt vermeyin. hiçbir şey bulamazsanız yeni doğan bebek maması alın lütfen.milupa preaptamildi sanırım.bir de gözlerini terremycin göz merhemi ile de koruyabilirsiniz.

Gözleri açılmamış, ve çelimsiz ise kesinlikle barınağa vermeyin.Barınakta sizin gösterdiğiniz şevkati,ilgiyi bulamayacaktır.Malum o bir anne arayan yavru zamanla sizi de annesi zannedecektir. biraz büyüsün kendini toplasın belki sizin için zor olacak ama onu o zaman bırakınız.Tedirgin de olmayın cünkü yavru büyüyünce annesi onu doğal olarak terk eder zeytin de öyle zannedecektir :)

merhabalar.. teyzemin balkonunda yavrulamış bir kedi vardı. anne kedi tüm bebeklerini alıp gitmiş, ama birini bırakmış.. saatlerce gelip onu da alırsa diye bekledik durduk ama gelmedi.. ee en sonunda ağlamalarına dayanamadım ve süt su karışımı ile beslemeye başladım. beslenme sonrasında çişini de yaptırdım ama kaka hiç yapmıyor.. bu normal midir? ya da kaka için başka bir masaj şekli var da ben mi bilmiyorum..? daha önce hiç bu kadar küçük bir bebek bakmamıştım.. daha gözleri açılmamış, ayaklarında tüyleri bile çıkmamış düşünün o kadar minik.. ama kaka konusu kafama takılmaya başladı. yardımcı olursanız sevinirim.

kediler için kitty milk sütü var onlardan içiririseniz daha iyi olur. Yevru kedinin annesi onu terk etmiş belliki onun karnına tek yönlü hafif masaj yapmalısınız sırt üstü çevirerek... Annesi olsa bunu diliyle yapardı.Kesinlikle soğuk süt vermeyin ılık olsun.10-15 dk yapın masajı.Anne sütü disinda baska bir gidayla beslenmeleri ve ani gida degisiklikleri bagirsaklarinda sorunlara yol açar. Özellikle de yavru kedilerde. veterinere gidin gaz giderici şurup verecektir önerdiği şekilde verin.Evde herhangi bir yara merhemi varsa, pantenol gibi bephanten gibi merhemlerden günde bir kaç kez poposuna sürebilirsiniz.Hemen veterinere gidin 2-3 günü geçmemeli kaka yapmama durumu...geçmiş olsun.

Bulundugunuz yerdeki ilçenin mutlaka veteriner hekimligi vardır orda ücretsiz olarak ilgileniyorlar aynısı biizm başımıza geldigi için biliyorum sokakta buldugumuz bacagı sanırım mikrop kapmıştı şiş ve irin doluydu minicik yavru ilçe veterinerligimiz ilgilendi haftada 2 kere antibiyotik igne vurdu birde daha çok küçük oldugu için bebelac maması yedirdik sürekli biberonla mama verdik anne sütüne en yakın mama oldugunu söyledi nihayetinde şimdi bir minicik canavar olduu ..ayrıcada ilçemiz ist güngören veterinerligine teşekkürler

bende bizim alt katta inşaata buldum gözleri kapalıydı annesi bırakmıştı 8 temmuzda gözlerini açtı nekadarlık olmuştur şimdi çok tatlı olmuş balkonda bakıyorum benim bebegim oldu

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…