Üroloji - İdrar Yolları Hastalıkları Soğuk idrar yollarında enfeksiyon yapıyor

SHADOWGIRL

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
7 Ağustos 2007
928
24
Ağrı ve sık aralıklarla idrara çıkma gibi yakınmalara neden olan idrar yolu enfeksiyonlarında uzun süre soğukta kalmanın büyük etkisi var
HavalarIn soğuması ile birlikte idrar yolları enfeksiyonlarında da bir artış gözleniyor. Tam olarak tanımlanamasa da soğuklarla birlikte bir takım değişiklikler meydana geliyor ve soğuk idrar torbasını tahriş ederek, idrar yolu enfeksiyonlarına yatkınlığını artırıyor. Kişinin özellikle soğuk havalarda kronik bir soğuğa maruz kalması -örneğin her gün yarım saat soğuk havada işe gitmesi gibi- ya da herhangi bir sebeple uzun bir süre soğuğa maruz kalma durumunda da bu tabakada bir takım bozulmalar olabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Üroloji Uzmanı Dr. Aslan Demir, ''İdrar yolu enfeksiyonları her zaman mikrobik olmayabilir. Soğuk, idrar yollarında bir tahrişe bu tahriş de mikrobik idrar yolu enfeksiyonuna yatkınlığa neden oluyor'' diyor.

SIVI ALIMI ÖNEMLİ
Yeterince sıvı almayan kişilerin idrar yolu enfeksiyonu geçirme riski artıyor. Çünkü sıvı alınmadığı zaman idrar konsantrasyonu daha fazla olduğu için, idrarın idrar kanallarındaki kimyasal etkisi de daha fazla oluyor. Mikrop olsun ya da olmasın tahriş olduğu için tıpkı idrar yolu enfeksiyonu varmış gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Yaşam kalitesini bozan ve ağrıya yol açan idrar yolu enfeksiyonlarında hasta, idrar yaparken yanma, 2 saatten daha yakın aralıklarla idrara çıkma, kesik kesik idrar yapma, ani sıkışma hissi ile sık sık idrarı varmış gibi hissetme, tuvalete gittiğinde ise sadece birkaç damla idrar yapma, kötü kokulu idrar yapma ve bazen de idrarda kan görme yakınmalarıyla doktora başvuruyor. İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda erkeklere oranla daha fazla gözleniyor. Bunun temel nedeni ise anatomik yapı. Kadınlardaki idrar kanalının erkeklere oranla kısa olmasından dolayı, kadınlar daha kolay etkileniyor. Örneğin deniz veya havuz gibi ortamlardan erkekler kolay kolay enfeksiyon kapmaz. Çünkü dış idrar kanalı erkekte daha uzun olduğundan mikrop idrar torbasına kolay kolay ulaşamaz. Kadındaki kanal kısa olduğu için mikrop idrar torbasına daha rahat ulaşır. Cinsel birleşme de kadınlarda idrar yolu iltihabına yol açabilir.

EKŞİDEN UZAK DURUN
Eğer basit idrar yolu iltihabı ise gerekli tetkiler sonrasında antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Ancak medikal tedavinin yanında hastaların bazı noktalara dikkat etmesi de gerekiyor. Bunların başında sıvı alımını yüksek tutmak geliyor. Özellikle erkekler, tahriş gücü yüsek gıdalardan olduğu için acı ve ekşiden uzak durmalı. Soğuk havalarda özellikle ayaklar olmak üzere vücudun genel olarak sıcak tutulmasına özen gösterilmeli, kabızlık eğer varsa mutlaka çözüm bulunmalı.

bende küçüklüğümden beri idrar yollarımda intihap var dünyanın tedavisini gördüm genede geçmiyor hep en aza indirgiyor sonra geri çoğalıyor tedavi bitince ama dediğiniz gibi soğuğun etkisi gerçekten çok büyük çünki üşütünce sancınız da olabiliyor daha sık idrara çıkıyorsunuz

Valla idrar yolu enfeksiyonundan kurtulamayan biri olarak çözümsüz idrar yollarına yanınızdan su şişenizi ayırmayarak çözüm bulşun diyorum...
bol su,rahatlatyr her zaman...

ben bu yaşıma kadar 2 kez oldum ve gerçekten çok kötü bişeymiş.gece 5 kez tuvalete kalktıgımı hatırlıyorum ve bunun yanında inanılmaz migde bulantısıda oluyo.ilk oldugumda en son kan gelmişti çok korktum hemen hastaneye gidip idrar testi yaptırdım bide bu hastalık hamilelerdede çok sık oluyomuş oyüzden garanti olsun diye testde yapmıştım..antibiyotik kullandım hemen geçti...ikinci oldugumda hiç bişey yapmadan kendiliginden geçti..inş bidaha olmam gerçekten dışardan bakıldıgında çok büyük bi olay degilmiş gibi geliyo ama gerçekten çok kötü bişey......

X