Pulmonoloji - Göğüs Hastalıkları Soğuk akciğer iltihabı

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.010
30.365
60
Eldeki verilere göre özellikle soğuk akciğer iltihabı bu yıl neredeyse salgın hastalık düzeyine ulaşmaktadır. Böyle salgınlar tipik olarak 4-8 yıllık aralıklarla ortaya çıkarlar ama salgınların görülmediği dönemlerde de özellikle yaz sonundan kış mevsiminin bitişine kadar hastalığın görülme şansı çoktur. Çocuklar ve gençler, özellikle okul çağındaki çocuklar hastalığa sık yakalanırlar. Bu akciğer iltihabına soğuk denilmesinin nedeni çok yüksek ateşin olmayışıdır. Hastalığın etkeni mycoplazma pneumoniae denilen özel bir mikrop ( bakteri ) türüdür. Bu mikrobun özelliği de hücresinin (diğer bakterilerin aksine) duvarının olmayışıdır. Bundan dolayı da penisiline karşı dirençli olup, başka türlü antibiotiklerle tedavi gerektirir.

Hastalık bütün dünyada yaygın olup sadece insanlarda görülür. Solunum yolları ve yakın temasla bulaşır. Bulaşma olduktan sonra hastalığın ortaya çıkması için geçen süre yaklaşık 2-4 hafta arasında olup daha çok aile içinda yayılım gösterir. Boğazda hafif akıntı ve kuruluk hissi gibi silik, belirsiz belirtilerle başlar ve giderek soğukalgınlığını andıran bir durum gelişir. Ateşin ortaya çıkışı sınırlıdır. Kısa bir süre sonra kuru ve gıcıklayıcı bir öksürük başlar ve bu öksürük yatınca daha da artar. Bazı hastalar öksürükle birlikte göğüs kemiğinin arkasında yanıcı bir ağrıda şikayet ederler. Çok nadiren yüksek ateş görülür ki buda hastalığın bilinen zatürre denilen esas akciğer iltihabına dönüştüğünün göstergesi olabilir.

Bu hastalığın tanısını koymak kolay olmayabilir. Çünkü belirtileri çok şiddetli değildir ve kolayca diğer solunum yolları hastalıklarına benzetilebilir. Hastanın balgamından veya tükrüğünden alınacak örneklerin incelenmesiyle tanıya gidilebilir. Bundan başka kan tahlilleri yapılarak mikroba karsı vücudun savunma proteinleri oluşturup oluşturmadığı bulunarak da tanı konulabilir. Çektirilecek akciğer röntgeni filmlerinde her zaman hastalığın görülmesi mümkün olmayabilir. Tedavide daha önce yukarıda da değindiğimiz gibi penisilin isimli antibiotik ilacının diger tipteki akciğer iltihaplarının tersine pek etkisi yoktur. Bunun için erythromycin veya tetracyclin denilen diğer başka türlü antibiotikler verilir. Ancak bu tedavi ile hastalıktaki ateş ve akciğerin iltihabi durumu ortadan kaldırılabilir. Öksürüğü kesici veya azaltıcı bir etkisi pek olmaz. Çünkü alt solunum yollarında hastalık nedeni ile ortaya çıkan zedelenmenin tamiri daha çok zamana bağlıdır.

Soğuk akciğer iltihabına karşı bir aşı henüz geliştirilememiştir. Koruyucu olarak yapılacak tek şey diğer birçok konuda olduğu gibi genel sağlık kurallarına titizlikle uymak olmaktadır.
haber.dk
 
X