- 27 Aralık 2014
- 1.425
- 1.371
- 33
-
- Konu Sahibi nomunomuchua
Artık gerçekten soğudum.
Sabah olsun istemiyorum okul var diye..
Bu ilçeye geldikten sonra böyle oldum ben işimi, çocukları çok seven bir öğretmendim.
Karşımda ilk kez bu kadar vurdumduymaz, rahat, şımarık çocuklar buldum.
Ve ilk kez bu kadar rahat, nankör velilerle tanıştım.
Hep öğretmenler mi şikayet edilecek..
Ben de bu akşam ilk kez velilerden yana ağlayacağım işte...
Her gün çocuklarının saçlarını iğrenmeden toplarım, burnunu silerim, fermuarını çekemez çekerim,
düğmesini açamaz açarım kaparım.
Kaç ayakkabı bağcığı bağlıyorum günde sayamıyorum.
Bugün kusan çocuğumun masasını, kitabını ben temizledim ben! Annesi bile tiksinirdi belki.
Ben tiksinmedim, midesi mi iyi değil hasta mı çocuk diye üzüntüyle sildim.
Aynı anda 10 çocuğu dinlemekten kulaklarım uğulduyor.
Eve geldiğimde uyuyana kadar zonkluyor başım.
Çocuğunu almayı unutan veliler bilmiş bilmiş konuşabiliyor karşımda.
O kadar ki kaçını içim rahat etmediği için evlerine ben bıraktım tek tek, evime yarım saat 1 saat geç gittiğimi bilirim. Ne oldu? Allah razı olsun diyen mi oldu? Sana değer veren mi oldu?
Aynı kadın başka bir velinin anneliğine laf ediyor! Kendi anneliğini sorgulamaksızın..
Katlanamıyorum artık böylelerine.
Çalışıyorum ilgilenemiyorum diyen annenin, yarın gelip durumum yok aldırdım ama
set parasını ödeyemiycem hocam diyen o yüzsüzlüğüne katlanamıyorum..
5 yılım dolmadan midem bulandı, bulandırdılar..
Fedakarlıklarımın bir değeri yok..
O doğurdu hiç ilgilenmese de olur. O anne! Sen ne yapsan da kimsin ki?
İşlerine geldiğince yerden yere vururlar seni.
Çocuğuna emeği geçmiştir, hakkı geçmiştir kimin umrunda? Kaçının umrunda?
Bugün yüzüme gülenler yarın arkamdan ne diyecek kim bilir ola ki öğretmenleri değişirse..
Yine de burada okuyorum biri der hırslı öğretmen olsun aman iyidir, biri der aman yok hırslı olmasın sakın!
Diğeri hiç bir şey öğretmesin çocuğumu çok sevsin, hayallerini yıkmasın yeter!
Diğeri de hem her şeyi öğretsin ama bunaltmasın, sıkmasın, hiç kızmasın, sert olmasın, sonsuz güler yüzlü olsun.
Biz birine tahammül edemiyoruz o 20'sine 40 'ına sabırlı olsun. Dört dörtlük olsun canımmmm!
Sen sen!! Sana sesleniyorum?
Sen ne kadar dört dörtlük annesin,ya da insansın ondan haber ver önce?
Hala o sınıfa ağrıyan belimi tutarak geliyorsam, hasta halimle geri kalmasınlar diye devamsızlık etmeden geliyorsam o okula..
Senin için değil, masum yavruna kıyamadığım içindir!
Ama bizim de bir sabrımız var.. Yeter!!
Biz Diyarbakirliyiz. O sebeple yaklasik 17 yildir bu bölgede calisiyor.
Koylerde cocuklarin daha saf ve saygili oldugunu söyler. Cocuk sayisi fazla oldugu icin pek umursamazlar cocuklarini, o yuzden sorun da cikarmiyorlar veliler genel olarak. Eti senin, kemigi benim hesabi.
Ama merkezde veliler yetmiyormus gibi ustune terbiyesiz cocuklarla ugrasiyoruz diyor.
Öğretmen değilim ama etrafımdaki öğrencilerden gözlemlediğim kadarıyla öğretmene saygı gittikçe azalıyor.Bu da velilerin 'Aman paşa oğlumu-prenses kızımı kırmış,hemen haddini bildirmeliyim o densize!!' tavrından kaynaklanıyor.10 sene öncesini düşünüyorum ben ortaokuldayken çoğu ögretmene saygıyla karışık sevgi beslerdim,sevmediklerime de saygı gösterirdim.Şimdiöyle değil,öğretmenler yavaş yavaş sınıf üzerindeki otoritesini kaybediyor.
Amin.. Teşekkür ederim..çok güzel anlatmışsın hislerini bu durumda son derece haklısın.
allah sabır versin.
Kimse alınmasın ama köy çocugunu öpüp başıma koyuyorum ben merkezdekileri gördükçe.Saygı,terbiye,insanlık yönünden çok çok üstündeler merkezdeki çocuklardan.Merkeze gelmek istemememin tek sebebi budur.
Geçen gün bir gerzek "çocuğunuzun ozel yetenekleri var mıdır" sorusuna;Kimse alınmasın ama köy çocugunu öpüp başıma koyuyorum ben merkezdekileri gördükçe.Saygı,terbiye,insanlık yönünden çok çok üstündeler merkezdeki çocuklardan.Merkeze gelmek istemememin tek sebebi budur.
küçük bi ilçede lisede çalıştım 3 yıl o çocuklarımı hala unutamıyorum,bu devirde bile öyle saygılı öyle temiz kalmışlardı ki.
Aileyle alakalı işte,köydeki çocugun tek şansı okul,şehirdekiler o olmazsa dershane var olmadı etüt alırım vs takmıyor hocaları.Bu aşagı yukarı her ergen ögrencide var.Tatile geldiği gün kardeşimin cep tel.ine bakayım dedim,whatsapp grubu kurmuşlar derste hocalarının komik görüntülerini çekip caps yapmışlar,ki bu anlattığım lise kötü bir lise de değil.En azından ilkokul 1-2 zor olsa da eğer sorunlu ögrenci yoksa daha kolay geçer ama bu ergenlerle baş edilemez yaş gereği ego hat safhada..
Kim ne derse desin gönül işi öğretmenlik. Saf tertemiz kalpli çocuklar, nefretten hasetten uzak kalmış minik yavrular. Yüzlerinde kocaman tebessüme dünyaları değişmem. Belki de benim avantajım öğretmenliği bu kadar içten hissetme sebebim ilkokul öğretmeni olmam. Bir daha dünyaya gelsem yine öğretmen olurdum.
faat iyi ki açmışsın bu konuyu ne dertliymişiz
benim derdim maaş ya da zam değil,çalışma yükü de değil (bir çok mesleğe göre çalışma saatlerimiz bence ideal) benim tek derdim saygı..öğretmene,eğitime önem verilmesi ve saygı duyulması.
Benjamin button daki o sahneyi bilmem hatırlar mısınız kamyon daha önce geçseydi , adam daha erken uyansaydı, kız daha evvel paketleseydi ya da ayakkabı bağı kopmasaydı o kaza olmayacaktı. Siz bir çocuğun hayatını değiştirmeseniz belki bir kadın öldürülecek belki bi bebek öksüz kalacak , belki bir bilim insanı yetişmeyecek. Olaylar silsilesi. Bu yüzden siz çok değerlisiniz. Ne dersiniz2 yıl önce ben de öyle diyordum..
Ama artık diyemiyorum.
Ayy 30 yaşıma varmadan bunu söylemem ne acı ya
Sevdiğim bu mesleği başa dönsem seçmezdim çünkü bizi paspas ettiler resmen..
Hiç olduk.. Dediğiniz gibi çocuklar var beni bağlayan hiç bir şey yok başka..
Düşüncelerinizi takdir ettim. Bence de her şey bebeklikten başlar. Hem de her konuda. Keşke bunlar düzenli uygulanabilse. Saçma sapan tv programları izletilmese , özbakım becerisi desteklense, sorumluluk bilincine varılabilse. Düzen dahilinde yapılan her şey okul hayatına da yansır.Basli basina bir disiplin yok. Hatta dikkat edin, cocuklarin degil ögretmene, anne ve babasina bile saygisi yok. Laf dinlemiyorlar, neden ??? Resmen anneyi babayi parmaginda oynatiyorlar. Neden ??? Cünkü yanlis yetistirdikleri icin. Cocugun egitimi bebeklikte baslar. Bebekken düzenli uyku saati, düzenli yeme saati, biraz daha büyüyünce, düzenli el yikama, düzenli dis fircalama, yüz yikama, esyalarini toplama katlama, odasini toplama, oyuncaklarini toplama, kendi ayakkabisini giyebilme, bagcigini baglama, kendi basina yemek yemeye, tuvalete gidip poposunu silmeye...
Yani uzun lafin kisasi, cocuklara " MESULIYET " vermek, kötü birsey degil. " DISIPLINLIK " kötü birsey degil. "KURALLAR " kötü birsey degil.
Okul yasina geldigindede, derslerini önemseme, esyalarina temiz bakmaya, düzenli ders yapmaya, sinirli Internet, sinirli tv, yine düzenli uyku saati..bu böyle devam eder gider.....ama nerdeee ???