Soğansız Ömür Geçmez Diyenlere Bol Soğanlı Nefis Tarifler

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
291.824
599.762
43

İnsanoğlu şanslı olmasaydı yeryüzünde soğan diye bir şey olmazdı. Gerçekten. Girdiği bütün tariflere lezzet veren, yemeğin yanında yendiğinde keyif veren, bütün bunları yaparken onlarca faydasını da heybesinde barındırabilen bir yiyecek soğan.


Evet, başta mutfak olmak üzere yendiği yeri biraz kokutuyor ama olsun. Soğan için değer.


Sevmek için Arnavut olmaya gerek yok: Arnavut ciğeri

Kimilerine göre başlangıç, kimilerine göre mezedir Arnavut ciğeri. Sevmek için Arnavut olmaya gerek olmayan, yaz kış demeden her mevsim tüketilen, yanında soğan olmadan tam olamayan bir lezzettir.

Biraz da maydanoz tabii...




Malzemeler

600 gram kuzu ciğeri
1 çay bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Kızartmak için:
2 su bardağı ayçiçek yağı
Servisi için:
1 adet büyük boy kırmızı soğan
1/4 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı sumak
1 çay kaşığı kimyon

Püf Noktası
Yumuşacık Arnavut ciğeri yemek için; kuşbaşı büyüklüğünde doğradığınız ciğerleri yıkamayın. Derin bir süzgeçte bekletip, kanı süzüldükten sonra unladığınız ciğerleri kızgın yağda birkaç seferde kızartın. Fazla yağını süzdürdüğünüz ve parti parti kızarttığınız ciğerleri, servis işlemi öncesinde kapağı kapalı bir kapta muhafaza edin.Kuzu ciğeri kızartması dana ciğerine oranla daha yumuşak olur.

Pişirme Önerisi
Karabiber ve tuz karışımıyla unladığınız kuzu ciğerlerine arzuya göre toz kırmızı biber de ekleyebilirsiniz.Kızartma yağında zeytinyağı kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?
Üzerinde bulunan zarı ayıkladığınız kuzu ciğerini, kuşbaşı büyüklüğünde kesin. Derin bir süzgece aldığınız doğranmış kuzu ciğerlerini kanının süzülmesi için bekletin.
Kızartmanın fazla yağ içmemesi için yağın ısınmış olması oldukça önemli. Derin bir tencereye aktardığınız ayçiçek yağını, orta ateşte kızdırın.
Tuz ve karabiberle çeşnilendirdiğiniz kuzu ciğerleri, geniş bir tabağa aldığınız unla harmanlayın.
Fazla ununu silkelediğiniz ciğerleri, kızgın ve derin yağda renk alana kadar kızartın.
Aynı işlemi tekrarlayarak birkaç partide kızarttığınız ciğerleri kapağı kapalı bir kapta dinlendirin.
Maydanozu incecik kesin. Kırmızı soğanı ince ince piyazlık doğrayın. Arzuya göre tuzla ovduktan sonra duruladığınız soğanları sumak ve kıyılmış maydanozla harmanlayın.
Servis tabağına aldığınız Arnavut ciğerini kimyon ilavesi ve sumaklı soğan salatası eşliğinde servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

Servis Önerisi
Küp şeklinde doğradıktan sonra kızarttığınız patatesleri, kızarmış ciğer parçalarıyla harmanladıktan sonra servis edebilir ya da ciğerin yanında ayrıca kızarmış patates servis edebilirsiniz.


Kaynak: yemek-com
 
Arpacık soğanları göreve: Yahni
Baharatlı ve salçalı suyuna ekmek banmanın şart olduğu, tencere yemeği dendiğinde akla ilk gelen yemeklerden yahni. Sarımsağın da desteğini alarak kuşbaşı etle birlikte arpacık soğanlarının şov yaptığı bir lezzet...

Malzemeler
800 gram yağsız kuşbaşı et
400 gram arpacık soğan
10 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 adet defne yaprağı


Püf Noktası
Arpacık soğanları önceden ılık suda bekletip kabuklarını kolaylıkla soyabilirsiniz.Soğan ve sarımsakların dağılmaması için pişirme işlemini kısık ateşte ve çok fazla karıştırmadan sürdürün.

Pişirme Önerisi
Sarımsak ve defne yaprağı (arzuya göre biberiye) yahniye ayrı bir aroma katacaktır.Arzuya göre patates ve havuç gibi kök sebzeleri yahniye katabilirsiniz.Yahniyi, tüm malzemeleri çiğden katıp düdüklü tencerede daha kısa sürede hazırlayabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Yağsız kuşbaşı etleri bol suda yıkayıp üzerlerini kağıt havlu yardımıyla kurulayın.

Zeytinyağını derin bir tencerede kızdırın. Kuşbaşı etleri alıp yüksek ateşte kendi suyunu çekene kadar pişirin.

Etlerin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip kapağını açık bıraktığınız tencerede orta ateşte pişirme işlemini sürdürün.

Arpacık soğan ve sarımsakların kabuklarını ayıklayıp bütün halde bırakın.

Yumuşayan etlere domates salçası, arpacık soğan, sarımsak, sirke, tuz, karabiber ve defne yaprağını katıp karıştırın.

Üzerini bir parmak kalınlığında geçecek kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirme işlemine devam edin. Kıvam ve lezzet vermesi için arada tereyağı ekleyin.

Soğan ve sarımsaklar yumuşadığında salçalı sosuyla birlikte sıcak olarak servis edin.
 
Kim demiş soğan çıtır çıtır olmaz diye: Soğan halkası
Hayatında soğan halkası yememiş birine soğanın tek başına yenebileceğini söylesek, bize biraz deli gözüyle bakardı muhtemelen. Ama soğan halkasını bir kere yedikten sonra da ikincisini de isterdi kesin. Dedik ya başlı başına mucize bu soğan ve bu tarif..


Malzemeler

  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı maden suyu
  • 1/2 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu ya da karbonat
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı karabiber
  • 1/4 çay kaşığı kırmızı toz biber
Kızartmak için:
  • 1 su bardağı bayat ekmek içi ya da galeta unu
  • 1,5 su bardağı ayçiçek yağı
Püf Noktası
Hazırlık süresine de dahil olan bir püften bahsediyoruz. Kabuklarını soyduğunuz kuru soğanları, acı tadının çıkması için 30 dakika kadar bol suda bekletebilirsiniz.Kaplamanın sönmemesi için kızaran soğan halkalarını bekletmeden servis etmelisiniz.

Pişirme Önerisi
Arzuya göre; beyaz ya da kırmızı soğan kullanabilirsiniz.Soğan halkalarını kızgın yağda parti parti kızartmaya dikkat edin. Aynı anda pek çok soğan halkasını bir arada kızartmaya çalışmayın.

Nasıl Yapılır?
Uç kısımları aldığınız kuru soğanların kabuklarını dikkatli bir şekilde soyun.

Kabuğunu soyduğunuz soğanları yarım santimetre kalınlığında halka halka dilimleyin. Her bir soğan dilimini kendi halkalarına ayırın.

Çıtır kaplama harcı için; yumurta, süt, maden suyu, elenmiş un, mısır nişastası, kabartma tozu, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi derin bir kapta bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.

Hazırladığınız kaplama harcını, pürüzsüz bir kıvamda olması için tel süzgeçten geçirip ayrı bir yere alın.

Ayçiçek yağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Galeta unu ya da çekilmiş bayat ekmek içini düz bir tabağa alın.

İnce ince halkalarına ayrılmış her bir soğan halkasını öncelikle kaplama harcına batırıp fazlasını aldıktan sonra galeta ununa bulayın.

Kızdırılmış yağa bıraktığınız soğan halkalarını, aralarda bir kevgir yardımıyla karıştırarak altın sarısı bir renk alana kadar kızartın.
Servis Önerisi
Çıtır soğan halkalarını ketçap, mayonez ya da hardal yerine kendi hazırladığınız soslarla servis edebilirsiniz.

Fazla yağını bırakmaları için kısa bir süre kağıt havlu üzerinde beklettiğiniz çıtır soğan halkalarını, ev yapımı soslar eşliğinde sevdiklerinizle paylaşın.
 
Patlıcanın başına gelen en güzel şey: İmam bayıldı
Sebzelerin Madonna'sı, Michael Jackson'ı, Türkan Şoray'ıdır patlıcan. Dünyanın bütün etleri ve sebzeleriyle anlaşabilir. Girdiği bütün tabaklarda damaklara bir şenlik sözü vardır. En çok da domates, yeşil biber...

Malzemeler


4 adet orta boy, etli patlıcan
3 adet büyük boy kuru soğan
4 diş sarımsak
3 adet orta boy yeşil biber
3 adet orta boy domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1/4 demet maydanoz
1/2 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1 çay kaşığı toz şeker
1 su bardağı sıcak su


Patlıcanları kızartmak için:
  • 2 su bardağı zeytinyağı
Püf Noktası
İmam bayıldının iç harcında bol oranda soğan ve sarımsak kullanmanız lezzetini arttıracaktır.

Pişirme Önerisi
İmam bayıldı tarifini daha sağlıklı bir şekilde hazırlamak isterseniz; kabuğunu alacalı bir şekilde soyduktan sonra ortadan ikiye kestiğiniz patlıcanları üzerlerine zeytinyağı sürerek fırınlayın. Sonrasında hazırladığınız soğanlı harçla doldurup fırında pişirmeye devam edin.Arzu ettiğiniz baharatları soğanlı harca katabilir, fırına girecek imam bayıldıların üzerine sivri biber dilimleri ekleyebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Kabuğunu soyduğunuz büyük boy kuru soğanları ince piyazlık şeklinde doğrayın. Sarımsakları incecik kesin.

Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız yeşil biberleri yarım ay şeklinde kesin. Kabuğunu soyduğunuz domatesleri küp şeklinde doğrayın. Maydanozu incecik kıyın.

Soğanlı iç harcı hazırlamak için; zeytinyağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Piyazlık doğradığınız soğan ve sarımsakları zeytinyağında dirilikleri gidene kadar kavurun.

Yeşil biberleri ekleyip pişirme işlemini sürdürün. Doğranmış domatesleri ve salçayı katıp suyunu çekene kadar kavurun. Tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve toz şekeri ilave edin.
Son olarak sıcak suyu kattığınız imam bayıldı harcını 5 dakika kadar pişirin. Suyunu çeken ve koyulaşan iç harca kıyılmış maydanozları katın ve karıştırdıktan sonra ılınması için bir kenarda bekletin.
Bol suda yıkayıp kuruladıktan sonra kabuklarını alacalı olarak soyduğunuz patlıcanları, etli ise ortadan ikiye kesin. Aksi takdirde bütün patlıcanların orta kısımlarına keskin bir bıçak yardımıyla çizik atın.

Zeytinyağını derin bir tencerede kızdırdıktan sonra patlıcanları, renk alana kadar kızartın.

Fırın tepsisine aralıklı olarak dizdiğiniz kızarmış patlıcanların orta kısımlarını açın. Tepeleme olarak soğanlı ve domatesli iç harçla doldurun.

Fırın tepsisine çok az miktarda salçalı sıcak su ekleyip, imam bayıldıları önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirin.


Fırından çıkardığınız imam bayıldıları, dinlendirdikten sonra sıcak ya da soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.
 
Etin en güzel yeri: Tavuk fajita
İspanyolca'da etin en güzel yeri anlamına gelir fajita. Tarihte ilk kez yapıldığında jülyen şeklinde kesilmiş kırmızı etle yapılan fajita, artık tavuk ve deniz ürünleriyle de yapılıyor. İster kırmızı, ister beyaz et olsun...

Malzemeler

  • 2 adet fileto tavuk göğsü (200'er gramlık)
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy kapya biber
  • 2 adet orta boy yeşil dolmalık biber
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 4 adet tortilla ekmeği
Marine için:
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı pudra şekeri
Püf Noktası
Tüm malzemeleri jülyen doğrayınız.

Pişirme Önerisi
Arzu ettiğiniz baharatları marine karışımına ekleyebilirsiniz.Renk çeşitliliği açısından sarı dolmalık biber de kullanabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Tavukları 3-4 cm. uzunluğunda jülyen şeklinde kesin. Marine karışımı için; sarımsakları incecik doğrayın.

Limon suyu, pudra şekeri, karabiber ve incecik doğranmış sarımsaklarla jülyen şeklinde kesilmiş tavuk etlerini bir kapta harmanlayın. 30 dakika bekletin.

Orta boy kuru soğanı ince ince piyazlık doğrayın. Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız kapya ve yeşil dolmalık biberleri jülyen şeklinde doğrayın.

Zeytinyağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Jülyen doğradığınız sebzeleri tavaya alın ve yüksek ateşte 5 dakika kadar pişirin.

Marine karışımında bekleyen tavuk etlerini katın ve tavuklar renk alana kadar yaklaşık 7 dakika pişirin.

Soya sosu, tuz ve kekik eklediğiniz sebzeli-tavuklu harcı 3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.

Hazırladığınız tavuklu iç harcı, tortilla ekmekleri arasına paylaştırdıktan sonra rulo şeklinde sarın. Bekletmeden servis edin, sevdiklerinizle paylaşın.
 
Mutfakta bakla pişmeden bahar gelmez: Bakla

Malzemeler


  • 1 kilogram taze bakla
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 tatlı kaşığı un
  • 1/2 adet taze sıkılmış limon suyu
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıcak su
Baklaların kararmaması için:
  • 5 su bardağı su
  • 1/2 adet taze sıkılmış limon suyu
  • 1 yemek kaşığı un
Servisi için:
  • 1/2 demet dereotu
Püf Noktası
Tek tek ayıkladığınız taze baklaları kararmaması için mutlaka unlu ve limonlu soğuk suda bekletin.Yemeğe eklediğiniz un, zeytinyağlı suyunun hafif bir şekilde kıvam almasını sağlayacaktır.Baklaların kılçıklarını bir soyacak yardımıyla ince bir şekilde kolaylıkla ayıklayabilirsiniz.

Pişirme Önerisi
Arzuya göre kavrulan kuru soğanlara 1 yemek kaşığı kadar domates salçası katıp yemeğin suyunun renkli olmasını sağlayabilirsiniz.Arzuya göre son olarak sıcak su eklediğiniz yemeğe 1/2 çay bardağı yıkanmış pirinç katabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?
  1. Bol suda yıkadığınız taze baklaların uç kısımlarını kesin. Varsa kılçıklarını dikkatli bir şekilde temizleyin.

  2. Derin bir karıştırma kabında baklaların kararmaması için; su, taze sıkılmış limon suyu ve unu karıştırın.

  3. Uzunluklarına göre iki eşit parçaya kestiğiniz ayıklanmış baklaları, unlu ve limonlu suya atın.

  4. Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın.

  5. Zeytinyağını derin bir tencerede kızdırın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları orta ateşte, hafif bir renk alana kadar kavurun.

  6. Limonlu ve unlu suyunu süzdürdüğünüz (durulamadan) doğranmış taze baklaları tencereye alın.

  7. Toz şeker, tuz, taze sıkılmış limon suyu, un ve sıcak su eklediğiniz bakla yemeğini, kapağı kapalı tencerede kısık ateşte 35-40 dakika kadar pişirin.

  8. Baharın müjdecisi baklayı, servis tabaklarına aldıktan sonra incecik kıyılmış dereotu eşliğinde sevdiklerinizle paylaşın.
    Servis Önerisi
    Servisinde yer vereceğiniz çırpılmış yoğurt onu daha da güzelleştirecek.
 
Sen iste soğan kahvaltıda yenir: Kıymalı börek

Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1/2 çay kaşığı tuz
İç harcı için:
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 300 gram az yağlı dana kıyma
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
Üzeri için:
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı toz şeker
Püf Noktası
Kullandığınız kıymanın az yağlı olması böreğin tadını olumlu yönde etkileyecektir.Böreklerin üzerine süreceğiniz karışımdaki çok az miktar toz şeker, böreklerin daha iyi kızarmasını sağlayacaktır.

Pişirme Önerisi
Böreği, tepsi böreği olarak da hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?
Böreğin iç harcını hazırlamak için; kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın.

Ayçiçek yağını geniş tabanlı bir tavada ısıtın, kuru soğanı orta ateşte hafif bir renk alana kadar kavurun.

Az yağlı kıymayı katıp renk alana kadar soğanlarla birlikte kavurma işlemini sürdürün. Tuz, karabiber ve pul biber eklediğiniz iç harcı ocaktan alın.

Böreklere lezzet vermesi ve yufkaları yumuşatması için; yumurta, ayçiçek yağı, süt, yoğurt ve tuzu küçük bir kapta bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.

Mutfak tezgahı üzerinde üst üste açtığınız yufkaları, dört eşit parçaya bölüp on iki adet üçgen parça elde edin.

Hazırladığınız sütlü ve yumurtalı sıvı karışımını bir yumurta fırçası yardımıyla yufkaların üzerine sürün. Yufkaların geniş kenarlarına hazırladığınız kıymalı iç harçtan eşit olarak dağıtın.

Yufkaların kenar kısımlarını içe doğru katladıktan sonra kıymalı börekleri sigara böreği sarar gibi rulo şeklinde sarın.

Rulo börekleri kendi etrafında döndürdükten sonra uç kısımları altta kalacak şekilde gül şeklinde sarın.

Porsiyonluk olarak hazırladığınız börekleri, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.

Böreklerin üzerine sürmek için; zeytinyağı, yumurta sarısı ve toz şekeri küçük bir kapta şeker eriyene kadar karıştırdıktan sonra böreklerin üzerine sürün.

Hazırladığınız kıymalı börekleri, önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.

Fırından çıkan sıcak börekleri kahvaltıda ya da öğlen yemeğinde sevdiklerinizle paylaşın.
 
Midem Ege'de kaldı: Şevketibostan

Ege otlarının belki de en ünlülerinden biridir şevketibostan. Akdeniz'e özgü ve papatya ailesine mensup olan şevketibostan, ülkemizin yanı sıra komşu mutfaklarda da sevilerek kullanılan bir bitki. Bostanın ulusu anlamına gelen adı, bitkinin ne kadar sevildiğini gösteriyor.

Doğal haliyle dikenli bir bitki olan şevketibostan, dikenlerinden arındırıldıktan sonra bir lezzet ve şifa deposu olarak kullanılmaya hazır hale geliyor. Bu tarifte biz bu özel bitkinin şifasından kuzu etiyle hazırlanan enfes bir yemek olarak yararlanıyoruz.


Malzemeler

  • 500 gram ayıklanmış şevketi bostan
  • 1/2 adet limonun suyu
  • 2 su bardağı soğuk su
  • 200 gram kuzu kuşbaşı eti
  • 15 adet arpacık soğan
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2,5 su bardağı sıcak su
Terbiyesi için:
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1/2 adet limonun suyu
Pişirme Önerisi
Arpacık soğan yerine 2 adet doğranmış kuru soğan kullanabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?
Soğuk su ve yarım limonun suyunu bir kaba koyun. Ayıklanmış şevketi bostanları iri parçalar halinde doğrayarak limonlu suyun içine alın.

Arpacık soğanları soyun.

Zeytinyağı ve kuzu etini tencereye alın. Et suyunu bırakıp, suyunu biraz çekene kadar arada karıştırarak pişirin. Arpacık soğanı ekleyip birkaç dakika daha soteleyin.

Sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağı kapalı halde pişirmeye bırakın.

Terbiye için bir kasede un ve limon suyunu karıştırın. Yemeğin suyundan birkaç kaşık alarak terbiyeye ekleyin. Ilık terbiyeyi tencereye boşaltın. Tencerenin kapağı kapalı olarak orta ateşte şevketi bostan yumuşayana kadar 20-25 dakika civarında pişirin.

Ocaktan almadan önce tuz ve karabiberini ekleyin. Ocağın altını kapatın. Biraz dinlendirdikten sonra servis edin.
 
Soğanın pek yakıştığı: Ev yapımı karamelize soğanlı hamburger

Malzemeler

  • 2 adet hamburger ekmeği
  • 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Köftesi için:
  • 250 gram dana antrikot
  • 100 gram yağlı dana döş eti
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı karabiber
Karamelize soğanı için:
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı tane çekilmiş karabiber
Sosu için:
  • 1 yemek kaşığı dijon hardalı
  • 1 tatlı kaşığı mayonez
  • 1 tatlı kaşığı acı sos
  • 2 adet kornişon turşu (arzuya göre)
Püf Noktası
Hamburgerin sulu olması için; köfte karışımını rondoda hazırlamayın, zırh ile tüm malzemeyi incecik kıyın. Kasapta hazırlatıyorsanız bir kez çektirin. Çok fazla yoğurmayın.İyi bir hamburger köftesi, yağsız olmamalıdır.

Pişirme Önerisi
Hazırladığınız hamburger köfteleri, hamburger ekmeğinin çapından geniş ve kalınlığı 2 cm. kadar olmalıdır.Köftelerin pişme esnasında toplanmaması için; orta kısımlarına baş parmağınız ile bastırarak çukurlar oluşturun. Bu sayede köfteler, yassı şekilde pişecek ve ortadaki çukur kaybolacaktır.

Nasıl Yapılır?
Hamburger köftesini hazırlamak için; dana antrikot ve yağlı dana döş etini keskin bir bıçak ya da zırh yardımıyla iri parçalar halinde kesin.

Tuz ve karabiberi ekleyin, sadece bir kez karıştırın. Köfte harcını yoğurmayın.

Kalın ve lezzetli köfteler pişirmek için; harcı iki eşit parçaya bölün. Ellerinizi ıslattıktan sonra yuvarlak ve kalın köfteler hazırlayın.

Izgara ya da döküm tavanızı kızdırın. Ayçiçek yağı ile yağlayın. Fazlasını bir kağıt havlu yardımıyla alın.

Hazırladığınız köfteleri, tavaya yerleştirin. Damak tadınıza ve arzu ettiğiniz pişme derecesine göre ortalama her bir tarafını 3’er dakika kadar kızartın.

Karamelize soğanı hazırlamak için; büyük boy kuru soğanı piyazlık doğrayın. Zeytinyağını ayrı bir tavada kızdırın. Soğanları 2- 3 dakika kadar soteleyin.

Toz şeker, elma sirkesi, tuz ve tane çekilmiş karabiberi de ekledikten sonra soteleme işlemini soğanlar renk alana kadar, yüksek ısıda sürdürün.

Hamburgerin sosu için; arzuya göre kullanacağınız kornişon turşuları küçük küpler halinde doğrayın. Dijon hardalı, mayonez ve acı sos ile harmanlayın.

Hamburger ekmeklerini ızgara ya da tavada ısıtın. Alt kısımda kullanacağınız ekmeklerin üzerine hazırladığınız sostan bir parça sürün.

Üzerlerine kızarttığınız köfteleri yerleştirin. Karamelize soğan ile köftelerin üzerini kaplayın. İç kısmına sos sürdüğünüz kalan hamburger ekmeklerini de köftelerin üzerine kapatın.
Arzuya göre; bütün halde ya da ortadan ikiye kestikten sonra sıcak olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Servis Önerisi
Marul, domates ve köftenin sıcaklığı ile eriyen bir peynir dilimine hamburgerin içeriğinde yer verebilirsiniz.
 
Soğanı başrole alalım: Soğan çorbası

Vücut direncini artıran, iştah açan, antibakteriyel niteliğe sahip, ağrı kesici, pek çok vitamin ve mineralle kuşanmış, doğal antibiyotik kuru soğanın başı çektiği bir tarif var sırada. Fransızların geleneksel yöntemlerle hazırladığı soğan çorbası tarifini kendi damak tadımıza uydurduk bir parça. Soğan ve sarımsağı bir arada kullanıp kısık ateşte karamelize ettik öncelikle. Taze ve kuru baharatların aromasından destek aldık. Kıvamını unla destekledik, aromatik sebze ve baharatlarla önceden hazırladığımız ev yapımı et suyunu sıcak tuttuk. Soğanlar renk alıp un kavrulduğunda ekledik azar azar, pişirmeye devam ettik çorbayı.

O da yetmezmiş gibi bir dilim ekmek ve rendelenmiş kaşar peyniri eşliğinde fırınladık, sıcağı sıcağına sevdiklerimizle paylaştık, soğuk havaları bertaraf ettik.

En sevdiğiniz çorbaları yorum olarak yazın bize, sizin için yapıp biz de tadına bakalım.



Malzemeler

  • 5 adet orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 50 gram tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 6 su bardağı sıcak et suyu
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 dal taze kekik
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
Üzeri için:
  • 5 dilim ekmek (tercihen baget ekmeği)
  • 3/4 su bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri
Püf Noktası
Kuru soğanları, karamelize olup içlerindeki şekeri açığa çıkartmaları için düşük ısıda kavurmaya başlayın. Sonrasında ısıyı artırıp kontrollü olarak uzun süre pişirmeye özen gösterin.Soğanların daha da terlemesi için; kısık ateşte sotelemeye başladığınız kuru soğanların üzerine tencere boyutunda kestiğiniz yağlı bir kağıt yerleştirip pişirme işlemine devam edebilirsiniz.Fırına gireceği için; çorbayı ikram edeceğiniz servis kaselerinin ısıya dayanıklı olmasına dikkat edin.



Pişirme Önerisi
Eski kaşar peyniri yerine yağlı bir yapıya sahip arzu ettiğiniz peynir çeşitlerini kullanabilir, çorbaları frenk soğanı ya da maydanoz ilavesiyle servis edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?
Çorbanın ana malzemesi olan kuru soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. Sarımsakları küçük küpler halinde kesin.

Tereyağı ve zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırın. Yarım ay şeklinde doğranmış kuru soğan, sarımsak, defne yaprağı ve taze kekiği katıp kısık ateşte soteleme işlemine başlayın.

Hafif hafif renk almaya başlayan kuru soğanları kısık ateşte, 25-30 dakika kadar soteleyin.

Soğanlar iyice yumuşadığında ateşi biraz yükseltip 5 dakika daha pişirerek renk almalarını kolaylaştırın. Aromalarını bırakan defne yaprağı ve taze kekiği tencereden çıkartın.

Unu ekleyip kokusu çıkıp hafif bir renk alana kadar soğanlarla birlikte kavurmaya başlayın. Hemen ardından sıcak et suyunu ekleyip iyice karıştırdıktan sonra kaynamaya bırakın. Tuz ve taze çekilmiş tane karabiberle tatlandırıp 15-20 dakika kadar pişirme işlemini sürdürün.

Isıya dayanıklı servis kaselerine aldığınız koyu kıvamlı çorbanın üzerine birer dilim ekmek yerleştirin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında peynir eriyip hafif kızarana kadar pişirin. Fırından dikkatli bir şekilde çıkardığınız çorbaları, sıcağı sıcağına bekletmeden servis edin.
 
Biz burada köfteyi çok severiz: Piyaz

Malzemeler

  • 300 gram kuru fasulye (önceden suda bekletilmiş)
  • 1 adet büyük boy kırmızı soğan (1 tatlı kaşığı tuzla ovulmuş)
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 su bardağı üzüm sirkesi
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 çay kaşığı tuz
Püf Noktası
Kabuk atmaması için fasulyeleri kısık ateşte haşlayın.Salata yapımında sertleşeceği için kuru fasulyeleri diriliği gidene kadar haşlamaya özen gösterin.Lapa bir görünüm almaması için derin bir tencerede ve bol suda haşlayın.

Nasıl Yapılır?
Piyaz yapımında kullanacağınız cinsine bağlı olarak bir gece önceden suya bastığınız kuru fasulyenin suyunu süzün.

Derin bir tencereye aldığınız suda şişen fasulyeleri, üzerini geçecek kadar içme suyu ilavesiyle kısık ateşte yumuşayana kadar haşlayın.

İlk sıcaklığı geçen kuru fasulyeleri, haşlama suyunu süzdükten sonra salata kasesine alın.

Kırmızı soğanı yarım ay şeklinde incecik doğrayıp, tuzla ovun. Bir süzgece aldığınız tuzla ovulmuş soğanları duruladıktan sonra suyunu süzdürün. Maydanozu incecik kıyın.

Derin bir kaseye aldığınız haşlanmış kuru fasulyeyi; maydanoz, kırmızı soğan, tuz, zeytinyağı ve sirkeyle harmanladıktan sonra bekletmeden sevdiklerinizle paylaşın.
Servis Önerisi
Servis tabağına aldığınız piyazı, haşlanmış yumurta, zeytin taneleri ve domates dilimleriyle süsleyerek servis edebilirsiniz.
 
Bütün makarnalar şahit: Bolonez sos

Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 adet orta boy havuç
  • 2 dal kereviz sapı
  • 5 adet büyük boy domates (etli ve sulu)
  • 400 gram orta yağlı dana kıyma
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı sıcak et suyu (ya da makarna haşlama suyu)
  • 1/2 su bardağı beyaz şarap (arzuya göre)
  • 1 adet defne yaprağı
  • 4 yaprak taze fesleğen
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
  • 1/8 çay kaşığı tarçın
Püf Noktası
Kısık ateşte olabildiğince uzun süre pişen bolonez sos daha lezzetli olur, baharatların ve tüm sebzelerin tadını alır.

Pişirme Önerisi
Arzuya göre şarap eklemeden de bolonez sos hazırlayabilir, lezzet vermesi adına tarife uzun ince şeritler halinde doğranmış olduğunuz renkli biberleri de katabilirsiniz.Bolonez soslu makarna hazırlayacaksanız; al dente kıvamda haşladığınız makarnanın suyunu süzün, soğuk suda durulamayın. Haşlanmış sıcak makarnayı, çok az miktarda zeytinyağı ya da ayçiçek yağıyla harmanladıktan sonra sosuyla buluşturun.

Nasıl Yapılır?
Kuru soğanları küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Kabuğunu soyduktan sonra ezdiğiniz sarımsakları incecik kıyın. Kereviz saplarını ince ince doğrayın.
Kabuğunu soyduğunuz havucu minik küpler halinde kesin, domatesleri havuçlarla uyumlu olacak şekilde doğrayın. Suyunu muhafaza edin.
Zeytinyağını derin bir sos tavasında kızdırın. Doğranmış kuru soğan ve sarımsakları hafif bir renk alana kadar kısık ateşte soteleyin.
Havuç küpleri ve kereviz saplarını ekledikten sonra soteleme işlemini 5 dakika kadar sürdürün.
Kavrulmakta olan sebzelere orta yağlı kıymayı katın. Renk alıp suyunu çekene kadar kavurma işlemini sürdürün.
Arzuya göre kullanacağınız şarabı, ocağı yüksek ateşe alıp bu aşamada ekleyin. Yüksek ateşte çektirin.
Domates ve biber salçası, suyunu ve çekirdekli kısımlarını muhafaza ederek doğramış olduğunuz domates küplerini katıp kendi suyunu çekene kadar kavurun.

Defne ve taze fesleğen yapraklarını kattıktan sonra sıcak et suyunu ekleyin. Kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin. Dibinin tutmaması için aralarda karıştırmayı ihmal etmeyin.

Suyunu çeken sos karışımından defne ve taze fesleğen yapraklarını çıkartın.
Tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve tarçın ilavesiyle tatlandırdığınız sosu sıcak olarak makarnayla buluşturun.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…