Smear testinde hata olmaması için gerekenler

Loiseauxrouge

Nirvana
Kayıtlı Üye
3 Ekim 2007
3.570
927
Nümunenin yeterli sayılması için, likit bazlı sitolojik incelemede en az 5.000, konvansiyonel smearde 8.000-12.000 iyi izlenen skuamöz hücrelerin varlığı gerekir. Metaplastik ve endoservikal hücrelerin varlığı, transformasyon bölgesinin yeterli örneklendiğini gösterir. Eğer enflamasyon, kan ya da döküntü (debris) nedeniyle hücrelerin %75′ten fazlasının yorumlanamazsa nümune yetersiz sayılır. Yetersiz smear varlığında mutlaka iki-dört ay içinde smear tekrarlanmalıdır. Enfeksiyon varlığında enfeksiyon tedavi edilmelidir. Tekrarlayan smear yine yetersiz ise, kolposkopi ve/veya biyopsi yapılması uygundur.Alıntıdır
Arkadaşlar smear yatırdıktan sonra, testinizde yukarıda yazılan hücrelerin olup olmadığına dikkat edin.Bu hücreler testinizde muhakkak görülmeliymiş.Ayrıca transformasyon bölgesinden alınması çok önemliymiş.Bu smear testinizin yeterli ve güvenilir bir şekilde alındığının, göstergesiymiş.Ben de yeni öğrendim.Sizlerle paylaşmak istedim.

PAPS’de Endoservikal Hücrelerin veya metaplastik skuamöz hücrelerin bulunmasının önemi

PAPS’de Endoservikal Hücrelerin veya metaplastik skuamöz hücrelerin varlığı TZ’unun yeterli şekilde örneklendiğine işaret eder.

Bir sitolojik spesmen “değerlendirmek için yetersiz” şeklinde rapor ediliyorsa PAPS tekrarlanmalıdır.

Yapılan çalışmalarda, endoservikal hücrelerin var olduğu smearlerin endoservikal hücrelerin izlenmediği smearlere göre daha fazla oranda anormalliklere sahip olduğunu göstermiştir.ALINTIDIR

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…