Smear testi sonucumu okur musunuz doktora gidemiyorum!!

meraklimelahat5678

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
23 Nisan 2025
1
0
1
23
Lütfen yardımcı olabilir misiniz, sonuçları anlamıyorum doktora da gidemiyorum internet beni çok korkuttu.
MİKROSKOPİ:
DEĞERLENDİRME İÇİN YETERLİ
ENDOSERVİKAL HÜCRE (+)
TANI:
İNTRAEPİTELYAL LEZYON / MALİGNİTE AÇISINDAN NEGATİF
YOĞUN İNFLAMASYON BULGULARI
REAKTİF NÜKLEER DEĞİŞİKLİKLER
YORUM ACIKLAMA:
Olguda tedavi sonrası smear tekrarı önerilir.
NOT: Servikal smear testi bir tarama testidir. Kesin tanı ancak bu sonuç ile klinik ve laboratuvar bulguları birlikte değerlendirildiğinde verilebilir.

• “İNTRAEPİTELYAL LEZYON / MALİGNİTE AÇISINDAN NEGATİF”: Bu, smear testinde kanser ya da kansere dönüşme potansiyeli olan hücrelere rastlanmadığı anlamına gelir. Yani bu açıdan olumlu bir sonuç.
  • “YOĞUN İNFLAMASYON BULGULARI”: Serviks (rahim ağzı) bölgesinde iltihabi bir durum (enfeksiyon ya da tahriş gibi) olduğunu gösteriyor.
  • “REAKTİF NÜKLEER DEĞİŞİKLİKLER”: Bu değişiklikler genellikle enfeksiyon, irritasyon gibi nedenlere bağlı olur. Kötü huylu değil ama takip edilmesi gerekebilir.
  • Yorum kısmında: “Tedavi sonrası smear tekrarı önerilir” denmiş. Yani önce enfeksiyon ya da iltihap varsa bu tedavi edilmeli, sonra tekrar smear yapılmalı.

Sonuç olarak:

Bu raporda kanser ya da öncüsü bir durum yok ama iltihap/inflamasyon var. Bu nedenle, arkadaşının korkmasına gerek yok; fakat mutlaka bir jinekologla görüşüp enfeksiyon tedavisi görmesi ve ardından tekrar smear yaptırması gerekiyor. Zaten smear testi sadece bir tarama, kesin tanı için doktor muayenesi şart.

Canım yapay zeka bu şekilde cevap verdi.☺️

Back