SKANDAL: HASANKEYF İÇİN UNESCO´YA BAŞVURU YAPILMAMIŞ

katikula

Guru
Kayıtlı Üye
15 Eylül 2008
34.740
12.323
298
İstanbul
SKANDAL: HASANKEYF İÇİN UNESCO´YA BAŞVURU YAPILMAMIŞ
Feb 8, 2016
34

Ilısu Barajı suları altında kalma tehlikesi bulunan Hasankeyf için Dünya Kültür Mirası Listesi’ne adaylık başvurusunun yapılmadığı ortaya çıktı.

Radikal gazetesinin haberinde, yaklaşık 10 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’in, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adaylık başvurusunun yapılmadığı ortaya çıktı. Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen’in 10 yıl önce yapıldı dediği başvurunun, aslında yapılmadığını Prof. Dr. Zeynep Ahunbay da onayladı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Merkezi Direktörü Mechtild Rössler, Ilısu Baraj Gölü suları altında kalma tehlikesi bulunan Hasankeyf için Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne başvurmadığını açıklaması tartışma yarattı. Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen ise, DHA’ya yaptığı açıklamada, dünya mirası sayılması için UNESCO’nun 10 kriterinden 9’unu taşıyan Hasankeyf için, Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Türkiye Milli Komite Yönetim Kurulu 2. Başkanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın yıllar önce başvuruda bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ise, gerçeğin UNESCO Direktörü Mechtild Rössler’in açıkladığı gibi olduğunu doğruladı.

Radikal’e konuşan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, şunları söyledi: “Yıllar önce biz Hasankeyf’in Dünya Mirası Listesi kriterlerini taşıdığını Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirdik. Yazıları yazdık. Doğa Derneği de doğa çeşitliliği ile ilgili toplantılar yapıp raporları bakanlığa sundu. Dosyayı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın UNESCO’ya sunması gerekiyordu. Bakanlık baraj yapıldığı ve kentin sular altında kalacağı için başvuruyu yapmamış.”

Ahunbay, bu durumun üzücü olduğunu dile getirerek: “Bir kültür mirası sular altında kalacak. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne açtığımız dava hâlen devam ediyor” dedi.

Radikal.com.tr

Neden şaşırmadım acaba?
Bir atasözümüz vardı sahi hatırlarsanız:
Deveye sormuşlar: "boynun neden eğri? Deve de "nerem dogru ki?" demiş.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…