Öncelikle şimdiden, evinize hoşgeldiniz. Umarım döndüğünüzde memleketi ve İstanbul'u umduğunuz gibi bulursunuz. Bol şans diliyorum size.
2 iş fikriniz hakkında düşüncelerimi yazmak istiyorum.
1 - Tarif ettiğiniz tarzda bir cafe ancak belirli semtlerde tutar. Teşvikiye, Etiler, Bebek gibi. Viyana usulü cafe keyfi isteyenler genelde bu semtlerde takılıyor. Maltepe civarı, veya benzer işlek, işyerlerinin yoğun olduğu yerlerde daha "fast-food" tarzı ve ucuz bir yer açmak lazım. Çünkü bizde öğlen tatili 1 saat civarında. İnsanlar hemen yiyip doyup cebinden çok harcamadan yemek işini halletmek isteyecekler. "Sabah ofise girmeden bi kahve içeyim pasta yiyeyim, o arada gazeteleri okurum" mantığı bizde yok. Mesai 9'da başlıyor, metroda koştur, metrobüste koştur derken kimse pasta düşünmüyor. Hem maaşlar da düşük, minik keyiflere ayıracak para kalmıyor.
2 - Laundry olayı bizde hiç tutmuyor. Deneyen arkadaşlarım var. Bekar ve çalışan kesimin yoğun olduğu Cihangir, Elmadağ civarında denediler. Yine bekarların yaşadığı rezidanslarla anlaştılar. Ama tutmadı.
Size tavsiyem, iş kurmadan önce piyasa araştırmaları yapmanız. Mesela Maltepe'de cafe-büfe mi açacaksınız? O civarda iyice gezin, esnafla konuşun, anket yapın.
Bir diğer tavsiyem ise, KOSGEB ve İş-Kur'un girişimci sertifika programı var. Google'layın. Örn: İş kuruyorsunuz ve yaptığınız masrafın %70'ini bu kurumlar karşılıyor. Avrupa Birliği'ne uyum programı kapsamında yaptıkları bir şey. Size çok faydalı olacağına inanıyorum. Ki bence herkese, özellikle iş kurmak isteyen kadınlara inanılmaz faydalı olacak bir program. (Belki de bu konuda bir konu açmalıyım. Kendi işini kurmak isteyen kaç kişi var acaba KK'da? :) )
Yeniden, bol şans diliyorum.