Sizce progesteronu boşuna mı kullanıyoruz

gulshenidil

düş hekimi !!!
Kayıtlı Üye
26 Mayıs 2008
4.460
11
45
Progesteron ve düşükler
En son söylenmesi gerekeni ilk başta söyleyelim. Progesteron düşüğü engellemez !

Progesteron yumurtlamadan hemen sonra yumurtalıklardan salgılanan ve rahimin içini döşeyen endometrium tabakasının desteklenmesini sağlayan bir hormondur. Erken gebelikte eğer yumurtalıktan bu hormonu salgılayan kısım (korpus luteum) çıkartılırsa gebelik düşük ile sonuçlanır. Adet siklusunun ikinci yarısında progesteronun yetersiz salgılanması Luetal Faz yetmezliği olarak adlandırılır. Ancak bu durumun tanısı ve tedavi gerektirip gerektirmediği konusunda şüpheler vardır ve bilimsel alanda fikir birliği sağlanamamıştır.

Özellikle tekrarlayan düşüklerde kan progesteron düzeylerinin düşük bulunması dışarıdan verilecek progesteron desteği ile gebeliğin devam ettirilebileceği fikrini doğurmuştur. Geçmişte kabul gören bu tedavi yaklaşımı yapılan araştırmalar sonucu geçerliliğini yitirmiştir.

Oysa hala daha özelllikle ükemizde gebelik sırasında erken dönemde kanama ortaya çıktığında progesteron vermek doktorlar arasında yaygın bir uygulamadır. Bu uygulamanın hiçbir bilimsel geçerliliği yoktur.

Gebeliğin seyri sırasında kanama ortaya çıktığında eğer ultrasonda canlı yani kalp atışları olan bir embryo görülebiliyorsa bu gebeliğin düşük olmaksızın devam etme olasılığı %90-96 arasında değişmektedir.

Bebek kalp atımı saptandığında haftalara göre gebeliğin devam etme olasılığı şu şekildedir.

Gebelik haftası Kanama varsa Kanama yoksa
< 6 hafta %67 %84
7-9 hafta %90 %95
9-11 hafta %96 %98

Bir başka deyişle 7 haftada kanama görülür ve düşük tehdidi ortaya çıkarsa bu gebelik %90 sorunsuz devam edecektir. Kanamayı görür görmez progesteron başlamak bu oranı daha da arttırmaz.

Erken gebelikte kan progesteronun düşük olması bir sebepten çok sonuçtur. Yani bu gebelik progesteron azlığından dolayı kötü değildir. Gebelik başarısız olduğu için progesteron düşüktür.

Düşüklerin önlenmesi amacıyla progesteron kullanımı ile ilgili son 30 yıl içinde yapılmış olan araştırmaların sonuçlarını bir arada değerlendiren bir çalışmada bu tedavi yaklaşımın gebeliğin seyri üzerinde herhangi bir olumlu etkisinin olmadığı gösterilmiştir. Üstelik sentetik progesteron kullanımının yenidoğanlarda solunum sıkıntısına ve erkek bebeklerde hipospadias adı verilen ve penis deliğinin tam uçta değil penis üzerinde başka bir bölgede olması şeklinde açıklanabilecek bir anomaliye neden olabileceğini düşündüren bulgular vardır. Doğal progesteronlarda ise bu tür bir etki gözlenmemiştir

İngiliz Kraliyet Jinekoloji ve Obstetrik Birliği, tekrarlayan düşükler ile ilgili Mayıs 2003'de yayınladığı kılavuzda düşüğü önlemek amacı ile progesteron kullanımının hiçbir olumlu etkisinin olmadığını belirtmekte, ve bu uygulamanın sürdürülmesi için elde hiçbir bilimsel kanıtın olmadığını bildirmektedir. Tüp bebek uygulamaları ise farklı bir durum arz etmektedir ve bu önerilerin dışındadır.

Bununla birlikte son yapılan araştırmalar progesteronun düşükleri önlememekle birlikte erken doğumun engellenmesinde önemli rol oynayabileceğini göstermektedir.

Sonuç
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) aspirini gebelik sırasında düşük dozlarda (günlük 150 miligramın altında) C, standart dozlarda ise D kategorisine sokmaktadır. Progesteron ise B kategorisindedir.

Gebelikte hiçbir ilaç yarar potasiyeli zarar potansiyelinden fazla olmadıkça, bir başka deyişle mecbur olmadıkça kullanılmamalıdır.

Günümüzde klinik çalışmalarımız sırasında hiçbir öyküsü ya da risk faktörü olmadığı halde hamilelere "düşük yapma ya da prekelempsi gelişmesin" diye aspirin ya da progesteron başlandığına şahit oluyoruz. Bundan daha sık karşılaştığımız bir uygulama ise hafif bir kanama varlığında bile progesteron verilmesi. Oysa ultrasonda bebeğin kalp atımlarının görülmesi %90-96 bu gebeliğin kanamaya rağmen düşük ile sonuçlanmayacağını bize gösteriyor.

Peki doktorlar neden hala daha gerek olmadığı durumlarda bile bu ilaçları reçete etmeye devam ediyorlar?

Bugüne kadar yapılmış olan çalışmaların söz edilen ilaçların bazı olası yararlarını saptayamadığını düşünüyor ve progesteron ve aspirin kullanımından doğacak olan riskin az olmasına güveniyor olabilirler.
Elde hastaya öneribilecek tedavi alternatifi olmadığı için bu şekilde davranarak kendilerini rahatlatıyor olabilirler.
Bilimsel yayınları izlemedikleri ve kanıta dayalı tıp yaklaşımlarından habersiz oldukları için geleneksel uygulamalarını devam ettiriyor olabilirler.
Hastaların yapılacak birşeyler olmalı baskısına veya düşük sonrası yaşadıkları depresyonun sonucunda birşeylerin işe yarayabileceği ümidine yenik düşüyor olabilirler.
Nedeni ne olursa olsun bilimsellikten uzak bu tedavi yaklaşımları Hipokrat'tan beri tıbbın temel felsefesi olan "önce zarar verme" ilkesine tamamen ters uygulamalardır.

Dr. Alper Mumcu



KAYNAKLAR

CLASP (Collaborative Low-dose Aspirin Study in Pregnancy) Collaborative Group. CLASP: a randomised trial of low-dose aspirin for the prevention and treatment of pre-eclampsia among 9364 pregnant women. Lancet 1994;343:619-629.
da Fonseca EB, Bittar RE, Carvalho MH, Zugaib M. Prophylactic administration of progesterone by vaginal suppository to reduce the incidence of spontaneous preterm birth in women at increased risk: a randomized placebo-controlled double-blind study. Am J Obstet Gynecol. 2003 Feb;188(2):419-24
Daya S. Efficacy of progesterone support for pregnancy in women with recurrent miscarriage. A meta-analysis of controlled trials. Br J Obstet Gynaecol 1989 Mar 96:275-80
Italian Study of Aspirin In Pregnancy. Low-Dose Aspirin in Prevention and Treatment of Intrauterine Growth Retardation and Pregnancy-Induced Hypertension. Lancet. 1993 Feb 13. 341(8842). pp 396-400.
Karamardian LM, Grimes DA. Luteal phase deficiency: effect of treatment on pregnancy rates. Am J Obstet Gynecol 1992 Nov 167:1391-8
Knight M, Duley L, Henderson-Smart DJ, King JF. Antiplatelet agents for preventing and treating pre-eclampsia (Cochrane Review). In: The Cochrane Library, Issue 3, 2003. Oxford: Update Software
Li DK, Liu L, Odouli R. Exposure to non-steroidal anti-inflammatory drugs during pregnancy and risk of miscarriage: population based cohort study.BMJ 2003 Aug 16 327:7411 368
Marzetti L, Boni T, Fazzio M, Giobbe M. Current role of progesterone therapy in the prevention of spontaneous abortion and in the treatment of threatened abortion Minerva Ginecol 2000 Dec 52:515-9
Pregnancy-Related Death Associated with Heparin and Aspirin Treatment for Infertility, 1996 http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00052611.htm
Queenan JT, Hobbins JC (eds): Protocols for High-Risk Pregnancies, 3rd ed. Boston, Blackwell Science, 1996
Rotchell YE, Cruickshank JK, Gay MP, Griffiths J, Stewart A, Farrell B, Ayers S, Hennis A, Grant A, Duley L, Collins R. Barbados Low Dose Aspirin Study in Pregnancy (BLASP): a randomised trial for the prevention of pre-eclampsia and its complications.Br J Obstet Gynaecol. 1998 Mar;105(3):286-92
Royal College of Obstetricians and Gynecologists (RCOG). The Investigation and Treatment of Couples with Recurrent Miscarriage (17) - May 2003
http://www.perinatology.com/exposures/druglist.htm#Aspirin
http://www.perinatology.com/exposures/druglist3.htm#Progesterone


şu an bende progeston kullanıyorum ve okuyunca çok şaşırdım açıkçası........:CüvCüv:
 
açıkçası bende çok şaşırdım
ben hem progeston hemde asprin kullanıyorum
boşunamı kullanıyoruz şimdi
 
sağlıklı birçok bebek zaten sağlıklı gelişir ve düşmez ..düşüklerin büyük sebebi kromozom bozukluğu taşıyan embriyolarda gerçekleşir..progesteron içeren haplar sadece endometriumu bebeğin yaşayacağı ve tutunacağı bir alan haline getirir..annede progesteron eksiği varsa onu tamamlar ve sağlıklı bebeğe yaşama imkanı verir..yani sağlıklı olan bir bebek te progesteron hormonu azlığından dolayı düşebilir..o yüzden dr unuz veriyorsa mutlaka kullanın ..bir işe yaramaz diye düşünmeyin..ben progestan sayesinde 27. haftama ulaştım..
 
bu ılacı bana doktorum gununde adet görmem ıcın verdi ..cunku adet görememe sorunu cıkmıstı ama bu ılacı kullanınca adetım oluor normalde 5 6 gun surerken artık bu ılacla sadece 3.5 gun suruor adetım ama ıse yarıor
 
Son düzenleme:
ben 9 ay progesteron iğnesi oldum. gayet de sağlıklı doğdu bebeğim. pcos hastası olduğumdan ve dheaso4 hormonum sürekli yükseldiğinden progesteronum düşüyordu. ilk 6 ay günde 2 tane sonra 1 tane olmak üzere vurdurdum iğnemi. cumartesi son iğnem oldu pazartesi doğuma girdim. ilk üç aydan sonra iğneyi bıraktırdı doktorum ama progesteron anında düştü.bu yüzden tekrar başladık. yukarıdaki yazıya bu yüzden tam katılmıyorum. sonuçta bebeğim sağlıklı, sağlıksız olan ve progesteron üretemeyen benim vücudum. gebe kaldığım ay bile sadece 6 çıkmıştı değerim.
 
Son düzenleme:
Düşükler ya cenindeki sağlık problemlerinden ya da progesteron azlığından oluyor. Hı bir ihtimal tiroidin çeşitli hormon ve antikorlarındaki oynamalarda düşüğe sebep oluyor. Hormon miktarından kaynaklı düşük ve erken doğum tehlikeleri ilaçla bertaraf edilebiliyor. Sağlıklı bebekler kurtarılabiliyor. Şu an eminim ki progesteron dışında tiroid nedeniyle tedavi gören, düşük ya da erken doğum tehdidi yaşayan bir çok gebe arkadaş vardır sitede. Ve onlarda hormon tedavisi kullanıyorlardır.

Bütün hamileliklerini progesteronla sona ulaştıran o kadar çok insan var ki. Şimdi yaygın kullanıldığı faydası bilindiği için bu tür düşünceler ortaya çıkabiliyor. 30 sene önce tek tük kendini geliştirmiş doktorlar tekrarlayan düşüklere bu ilacı kullanmaya başladıklarında bir anda sivrilen bir konuma gelmişlerdi. Zamanla yaygınlaştı kullanımı. 2 adet yakın örnek yazayım.

Kayınvalidem ilk çocuğuna kavuşmadan önce hep 2 aya ulaşmayan düşükler yaşıyor. Sonra bir doktora gidiyor ve onun deyimiyle" 2 tane iğne" çakıyorlar. Bahsettiği iğne şu an piyasada prolutan adıyla bulunan progesteron hormonuna dönüşen öncü bir madde içeriyor.

Diğer örnek eşimin halası 4 hamileliğinin 3ünde 15 gün arayla iğneler olduğunu, tek düşüğünün iğne yaptıramadığı hamileliği olduğu ifade ediyor.

Şu an tek fark günlük hap ya da iğne kullanımı daha yaygın. 15 günlük iğneleri bazı doktorlar tercih ediyor gene. Ben de vurulmuştum 5. haftamda mesela. Hamilelik, hormonların cenin üzerine etkileri keşfe çok açık bir sürü yeni bilgi içeren bir alan. Şu an progesteron eksikliğinden erken doğum ihtimali olan gebelere bile kullanıyorlar bu ilacı.
 
X