Anket Sizce internette sansür olmalı mı?

  • Konu Sahibi Konu Sahibi Zepp
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Sizce internette sansür olmalı mı?


  • Ankete Katılan
    24
He olmalı tabi, yaşasın yasakçı zihniyet :1closedeyes:
 
hayır bence olmamalı.. internette bari insanlar ne yapacaklarında özgür olsunlar
 
Kucucuk cocuklar kullaniyor interneti.Saglikli bir nesil istiyorsak sansur olmali yada en aza indirilmeli diyorum a.s
 
bence sansür olmalı insanlara zarar veren vermek ıcın tetıkte olan kendını bılmezler cok var cunku.Dusunun sızden habersız cekılen goruntulerınzn yıne sızden habersız yayınlanmasını.
 
orda sansür burda sansür! bizler kendini korumaktan aciz varlıklarmıyız ya
çocuklar içinde aile filtresi denen bi şey var, isteyen onu kullanır..
 
asla olmamalı asla asla... çocuklarımızı korumayı biliriz evelallah, kendimiz de koyun değiliz, bırakınız, biz kendimizi biliriz, tercihlerimiz sizi ilgilendirmez...
 
Sansur olmamali bence..Cocuklarin zararli sitelere girmesini engelleyecek programlar var.Yetiskinlerde tercihlerini kendileri yapabilmeli..
 
olsun ben bunda sakinca görmüyorum hatta dah iyi olur bence..........
 
olmalı diyorum bende arkadaşlar gibi çocukların olumsuz yönde etkilendiğini düşünüyorum.
 
Sansür olmalı mı :S
Pornolardan çocukları uzak tutmak isteyen aileler için aile paketleri , filtre programları var. Kaldı ki 22 Ağustostan sonra devreye sokulacak internet sansürü sözde porno sansürü. Şuan 200.000 den fazla site zaten kapalı . Youtube , vimeo , dış haber siteleri , evrim teorisiyle ilgili forumlar bile :) Türkiyede internet kullanıcılarının %90 ı dns ayarlarını değiştirip interneti kullanıyor, yapılan bu uygulamayla dns ayarları değişimi merkezden engellencek. Görünürde sansür pornolara...
İnternette dolaşmak yasak uyarılarıyla çekilmez olacak, sansür karşıtlarına pornocu diyen zihniyet yasanın içeriğini bir araştırsa ... Neyse sansürle birlikte araştırma gibi bir durumda ortadan kalkacak zaten , onlar ne istiyorsa onu okuyacağız.
Yasaklı kelimeler dış basında trajikomik diye adlandırılıyor , daha neler göreceğiz bilemiyorum.
 
İnternet sansürü hakkında kimse kapsamlı bir bilgiye sahip değil. Zaten çoğumuz standart zihniyetle baktığımız için olaya , daha çok sansüre uğrayacak hayatlarımız. KAAN SEZYUM bu sansür olayını çok güzel , çok yalın açıklamış. Bir şeyler bileyim , bilinçli konuşayım diyenler önce mutlaka bir okusun.

Link vermek yasaktır diye yazıyı buraya kopyalıyorum.

"İnternet sansürü nasıl olacak?
KAAN SEZYUM

21/05/2011

İyi niyetliyim, Akif Beki'nin düşüncelerini biraz olsun değiştirebileceğimi düşünmekteyim.

Ne oldu da benim gibi kakara kikiri yazılar yazan, işi gücü ve hayatı geyikle geçen bir insan, şu sıralar değindiğim konular gibi sıkıntılı mevzularda yazı yazmaya başladı? Ben de bu durumdan memnun değilim.
Akif Beki’nin pazartesi günü yazdığı yazıdan sonra, sanırım kendisini biraz bilgilendirmekte fayda var diye düşündüm. Ne yalan söyleyeyim, kendisi yazılarını sürekli takip ettiğim, bakış açısına değer verdiğim ve az da olsa tanışıklığımızdan da dolayı sevdiğim ve saydığım bir insandır. Pazartesi günü yazdıklarının biraz da bilgi eksikliğinden kaynaklandığını düşünmekteyim.
İnsanları sevmek ve değer vermek suçsa, bana da kızabilirsiniz. Ama yanlışı görmek, göstermek ve durumu düzeltmek de bir erdemdir. Aşağıdaki satırlardan sonra Akif Beki’nin de düşüncelerini biraz da olsun değiştirebileceğimi ve 22 Ağustos’tan sonra yaşayacağımız durumu biraz daha net ve anlaşılabilir hale getireceğimi düşünmekteyim. İyi niyetliyim yani.
Şu sırada filtrelemenin ‘Romantik bir duygusallık’ olduğunu düşünenlerin dayandığı tek şey olan BTK’nın ‘Standart filtrede hiçbir şey değişmeyecek, yani şu andaki durum korunacak’ açıklaması. Uzaktan ve konuyu bilmeden bakıldığında olay gerçekten de böyle. Fakat biraz durumu biliyorsanız, ‘şu andaki internetin’ sayısı 10 binleri aşan (kimine göre 14 bin, kimine göre 60 bin), BTK tarafından ‘Erişime engelli’ siteye rahatça girdiğini de görürsünüz.
Bu engelli siteler arasında yerli-yabancı bağımsız haber siteleri, sivil toplum kuruluşları siteleri, aktivist çevreci siteleri ve hatta transseksüel forumları bile var (Forumların içeriğinde de ‘Kendime uygun boy ayakkabı nereden alabilirim?’ ya da ‘İstanbul’da gece nerelere gidebilirim, nasıl yaşarım?’ konulu yazışmalar bulunuyor).
Oysa 22 Ağustos’tan sonra bu sitelerin hiçbirine, hiçbir şekilde girilemeyecek. Çünkü bu tarihten itibaren DNS değiştirmek ve ‘şu andaki internete’ erişmek imkansız hale gelecek. Bu böyle bilinsin.
Tabii ki ‘Sansür yoktur’ diyebilmek için, DNS değiştirdiğinizde size değil, servis sağlayıcınıza bir yasal yükümlülük doğacak. Doğal olarak ISS’niz de sizin yüzünüzden zor durumda kalmamak için DNS değiştirmenizi geçersiz kılarak, sizin erişeceğiniz içeriği devletten gelen listeye göre düzenlemeye, filtrelemeye başlayacak.

Servis sağlayıcınız DNS değiştirmenizi de etkisiz hale getirecek, hatta bu denemelerinizi raporlamak zorunda bile kalacak. Bu, sağ ayakla sol kulağı göstermek olsa da sol kulağın memesinde ne yazık ki ‘sansür’ yazıyor olacağından gayet iyi niyetle yaptığımız çocuğumuzun adı yine sansür olacak.
İnternet-sansür-filtreleme üçgeninde kaç haftadır aynı şeyleri yazmaktan sıkıldığım için bu konuyla biraz daha ilgilenenlerin görüşlerini sizlere aktararak, karışık kafaları aydınlatma operasyonuna başlamak istiyorum. Alternatif Bilişim Derneği’nin hazırladığı ‘BTK’nın açıklamalarına yanıt’ başlıklı yazıda durumumuz çok net anlatılmakta:
Her şeyden önce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) internet ortamının altyapı düzenleyici kurumu olduğu bilinmelidir. Dolayısıyla, internet ortamını ‘sözde güvenli’ kullanım adı altında ‘filtrelemeye’ hukuken ne yetkilidir ne de görevlidir.
Söz konusu kurul kararının, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 4. ve 6. maddelerine dayandığı iddia edilse de, aslında bu maddeleri açık biçimde ihlal etmektedir. Bu kurul kararına kısaca bakacak olursak:
Kurum tarafından oluşturulacak beyaz ve kara listelerin hangi unsurlar gözetilerek hazırlanacağı bilinmediğinden, şeffaflık [1], sınırlamanın objektif nedenlere dayanması [2] ve yapılacak düzenlemelerde tarafsızlığın sağlanması [3];
Kara listede yer alan herhangi bir site için itiraz prosedürü açıklanmadığından, şeffaflık [4];
Oluşturulacak profiller üzerinden süzülmüş bir içeriğin, kullanıcılara zorunlu olarak sunulması nedeniyle, uluslararası normlara uygunluk [5];
Teknik olarak, İnternet Servis Sağlayıcıları’nı (İSS) kullanıcının bağlanmak istediği içeriği önce listelerden denetleyip, sonra bağlanmasına olanak tanımak zorunda bıraktığı için, bilgi güvenliği ve haberleşme gizliliğinin gözetilmesi [6];
Kararlar yurtiçindeki yer sağlayıcıları bağladığından, yurtdışındaki yer sağlayıcıların rekabet avantajı elde etmesi ve ‘Yurtiçi profil’de yurtdışındaki yer sağlayıcıların yer alamaması nedeniyle, adil rekabet ortamının tesisi [7];
İSS’leri, filtre aşma yöntemlerini engellemek ve sonuçları kuruma bildirmekle yükümlü kıldığı için ve söz konusu sonuçların hangi verileri içermesi gerektiği belirtilmediği için, kişisel veri gizliliğinin korunması [8] ihlal edilmektedir.
[1] 5809 sayılı kanun, Madde 4 (e)
[2] 5809 sayılı kanun, Madde 4 (d) ve (e)
[3] 5809 sayılı kanun, Madde 4 (j)
[4] 5809 sayılı kanun, Madde 4 (e)
[5] 5809 sayılı kanun, Madde 4 (f)
[6] 5809 sayılı kanun, Madde 4 (j) ve Madde 6 (c)
[7] 5809 sayılı kanun, Madde 6 (1) a ve b
[8] 5809 sayılı kanun, Madde 12"

hala sansüre evet diyorsanız , saygı duyuyorum.
 
Sansür, bizim aklımız yokmuşçasına, en iyisini ben bilirim diyen ve seçimlere saygı göstermeyen yobaz zihniyetin, zorla dayatmalarından ve özgürlüğümüzü elimizden almasından başka bir şey değil. Yasaklı kelimelerse ayrı bir trajikomik. Neye göre yasaklıyorsunuz, insan isterse her kelimeyi kötüye kullanabilir. Bir süre sonra "sandalye" kelimesine farklı anlamlar yüklenmeyeceğinin garantisini verebilir misiniz? Onu da yasaklarlar, nasılsa yaptıklarının mantıklı olmasına gerek yok. Çocuklarınızı korumak istiyorsanız bunu sağlayan kısıtlı internet paketleri zaten var. Reşit olmayan kişilerin seçimlerine bir yere kadar müdahale edilmesini anlarım. Ama benim seçimimden sana ne! Devletin işi bu mu? Ellerini attıkları şeyi karanlığa çekiyorlar. Bu özel hayata müdahale... İnsan haklarının ihlali... Aman! Ben de nelerden bahsediyorum değil mi? İnsan haklarıymış, özel hayata saygıymış... İnsanımız hak ettiğini yaşıyor ama ne yazık ki kurunun yanında yaş da yanıyor.
 
Ben hayır diyenlerdenim. Belirli bir yaşın altındakiler için uygun paketler var zaten...

Vaktiyle sadece porno sitelerine sansür denilerek neler yasaklandı ve yasaklanacak biliyoruz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…