Siz olsanız böyle iyilik yapabilir misiniz?

c*a*n*d*y

Nirvana
Kayıtlı Üye
19 Mart 2008
3.753
5
683
Antalya
Birçoğumuz en son kime iyilik yaptığımızı hatırlamaz olduk. Belki de bu erdemli davranışın çarkları böylesine hızlı dönen bir dünyada çok fazla alıcısı yok. Ama daha da ilginci, bu eylemin giderek bir kötülük aracına dönüşmeye başladığıdır. Yanlış okumadınız. Kötülük için iyilik yapmak. Mümkün bu. İyilik yaparken iki üç hamle sonra bu iyiliği bir hançer gibi kullanmayı hesaplayanlar olmadığını sanmayın sakın.

Peki, nasıl olur da bu kadar soylu bir davranış kalbimizdeki balans ayarının bozukluğu sonucu bir ihanet eylemine dönüşür? Önce eskilere gidelim...

Bir akşam vakti Hz. İbrahim’in yaşadığı köyden geçen yaşlı bir yolcu, misafir olup geceyi geçirebileceği bir ev aradı. Hz. İbrahim’in kapısını çaldı ve kendisini misafir edip edemeyeceğini sordu.

Yolcu seksen yaşındaydı ve o yaşına kadar hiç iman belirtisi göstermeden yaşamıştı.

Hz. İbrahim ise kapısını çalan bu insanı Hak yoluna davet etmesinin peygamberliğinin gereği olduğunu düşünmekteydi.

“Bir şartım var” dedi adama.

“Senin Allah’a iman etmeni istiyorum. Kabul edersen misafirim olursun.”

Adam kızdı. Kabul etmedi ve akşamın son ışıkları altında köyün ufkuna doğru ilerledi.

Tam o sırada Hz. İbrahim’e ilahi uyarı geldi.

“Ey İbrahim, biz o insana ömür verdik, mal verdik, evlatlar verdik, rızk verdik. Bunun karşılığında ona şart koşmadık. Ama sen kulum, ona bir gecelik misafirlik için iman etmeyi şart koştun.”

Bu uyarıyla aklı başına gelen Hz. İbrahim hemen koşup adamı durdurdu ve evine çağırdı.

Adam “koştuğun şarttan neden vazgeçtin?” diye sordu.

Hz. İbrahim “Allah bana hiçbir karşılık istemeden ve senin iyiliğin için olsa bile şart koşmadan iyilik yapmamı emretti” karşılığını verdi.

Bunun üzerine “seksen yıl bihaber yaşadığım Allah’a şimdi iman ediyorum” dedi adam.

Şimdi bana, “iyi de hocam, bu eski bir mesel, zaman değişti, günümüze gelelim” diye çıkışabilirsiniz.

Peki! Olay geçen Ramazan’da İstanbul Bağcılar’da yaşandı.

Bir grup insan bir araya gelip fakirlere maddi yardım götürmeye koyuldu. Bir gün karşılarına çok muhtaç yaşlı biri çıktı. Ona düzenli olarak 200 TL ödemeye başladılar.

Aradan bir müddet geçmişti ki, yine böyle bir başka fakire raslayıp ihtiyaçlarını sordular, yardım önerdiler.

Adam reddetti: “Bana her ay birisi 100 TL ödüyor zaten.”

Bunun üzerine yardımsever dostlarımız “bizi bu zatla tanıştır da çabalarımızı birleştirelim” deyince, adam onları götürdü.

Karşılarına çıkan kişi, o her ay 200 TL ödedikleri yaşlı ve çok fakir adamdı.

Dostlarımız şaşırdılar ve oracığa çöküp ağladılar.

Evet, iyilik yürek işidir!..

Ve bildiğim bir şey varsa o da iyiliğin artık birçoğumuzun becerebileceği bir iş olmadığıdır.

(Haşmet Babaoğlu)

cok güzel arkadasım sagol......

Son düzenleme:
cok güzel arkadasım sagol......
bende yaparım dıyorum ve yapmaya calıstıgıma ınanıyorum....
sadece para degıl ev işlerıne cocuklarına bakmaya ve dahası ........
ALLAHım ömür verdıkçe elimden geldigi kadar yapmaya calısacagım belki az ama beni mutlu edıyor......yerimseniben

keşke hepimiz yapabilsek canım.çokta zor bişi diğil o kadar saçma sapan yerlere para harcıoruzki.onun yerine bunun gibi şeyler yapsak daha çok makbule geçer hepimize.

herkesin yapması gerek, ben çok fakir insanlara yapmadım ama çevremde ki kişilere yapabildiğim kadar yardımcı olmaya çalışıyorum ihtiyacı olanlara

YARDIMI GEÇTİM BARİ ZEKATLARINI DÜZGÜN VERSE İNSANLAR O BİLE NELERİ DEĞİŞTİRİR NERDE KALDI FAKİR ADAMIN YAPTIĞI YÜCE HAREKETa.sNEFİS BÖYLE AĞIR BASIYO NE YAZIK Kİ:1no2:RABBİM YOKSLLARIN YARDIMCISI OLSUN HELE DE BU DEVİRDE:1no2:

BEN BU DEVİRDE TEMMUZ 08 DE BÖYLE KİMSELERİN OLDUGUNA İNANMIYORUM
çok üsgünüm ama inanmıyorum
Yazı süper paylaştıgın için saol...

canım benim tabi böyle insanlar artık bu devirde çok diildir. en azından bunun gibisini yapan.ama vardır yine bir yerlerde hala bu kadarınıda yapabilicek olan.olduğunada inanmak istiyorum.hepimiz olabilsk keşke.mutlaka yapılıyodur bi şekilde.ama böylesi gerçekten güzel

amin canım benm.hayat çok zor gerçekten

keşke hepimiz yapabilsek canım.çokta zor bişi diğil o kadar saçma sapan yerlere para harcıoruzki.onun yerine bunun gibi şeyler yapsak daha çok makbule geçer hepimize.

Arkadaşım yazın için teşekkürler.Ben yardımları sadece maddi olarak da düşünmüyorum benim evimin yakınında bir yardım derneği var kullanmadığım çocuklarımın küçülmüş eşyalarını giyecek ayakkabı gibi şeyleri oraya götürüyorum yada çevremde bazı yardıma ihtiyacı olanlara yardımcı olmaya çalışıyorum elimden geldiğince.Kızımın okulundaki muhtaç çocuklara da yardım topluyoruz.İnanın bunlar bile insanları mutlu etmeye bazen yetiyo öyleki küçücük kurşun kalemi bile alamayan çocuklar var.İnsan paylaştıkça yücelir kanaatindeyim ve umarım benim gibi düşünen çok insan vardır.

çok haklısın cnm benim.gerçekten paylaştıkça mutlu oluyo insan.vicdanın rahat uyuyosun

insanları birbirine bağlayan en güçlü bağlardan biride iyilik severliktir,iyilik yapmak özellikle bu iyiliğe gereksinim duyanlar için büyük değerler taşır,iyiliğin sınırı ve ölçüsü yoktur! insan elindeki olanakları ölçüsünde istediği yerde istediği zaman iyilik yapabilir..birisine iyilik yaptığımız zaman içimiz rahatlıyorsa mutluluğa kavuşmusuz demektir,insan ''daha fazla mutlu olmak istemiyorum'' diyemeyeceğine göre iyiliğin sınırı vede ölçüsü olamaz tıpkı yukarıdaki yazıda kendisine verilen 200 liranın yarısını bir başakasına veren kişi gibi..
iyiliği bir çıkar karşılığı yapmak onun değerini azaltır..iyilik gören kişi onun değerini bilmelidir ama çoğu kez iyiliğin değerini bilmeyenler de karşımıza çıkabilir ve iyilik yaptıklarımızın nankörlükleriyle de karşılaşırız onun içindir ki iyiliği iyilik için yapmalıyız...
güç durumda kalan birine yardım etmek yada başkalarının yardım etmesini sağlamak kimi durumlarda yardım edene zarar verebilir nasılmı ?? buda karşımızdaki insanın iyiliğin kadrini bilmemesinden kaynaklanmaktadır..iyiliğini gördüğümüz birine kötülük yapabilmek için yaradılışımızda bir bozukluk yada kıskançlık ve çekememezlik gibi kötü huylarımız olması gerekir...

genellikle iyilik yapana iyilikle karşılık vermek olağandır ve her insan bunu yapabilir ama kötülüğü iyilikle karşılamak,gerçekten üstün insan niteliği gerektirir..çünki kırgınlığımızı,kızgınlığımızı hatta öfke ve nefretimizi yenmekle kalmayıp bize kötülük eden kişiye iyilik yapmak bir takım üstün yetenekleri gerektirir...
onun içindir ki çevremizde hemen hergün karşılaştığımız çeşitli olaylardan çoğunda;iyiliğe iyilikle hatta bir çok durumlarda iyiliğe kötülükle karşılık verildiğini görürüz,pek azında kötülüğe karşı iyilikle davranıldığı olur...
iyilik mutlaka maddi bir değer taşımaz; evinize gelen bir misafiri tatlı dil,güler yüzle karşılayıp ağırlamakta en az bir para yardımı kadar onu hoşnut edebilir,kimsesiz garip ve yanlız kişilere vereceğimiz bir selamın bir hatır sayıp gönül almanın onlar için altın değerinde olduğunu bilmeliyiz..

lise de okurken öğretmenimin bana söylediği bir sözü paylaşmak istiyorum sizlerle..
Güzeli sev de güzel bilmezse güzellik bilir
Fakiri koru da fakir bilmezse fakirlik bilir
İyiliği iyilik için yap, çıkar düşünme
İylik et de denize at, balık bilmezse halik bilir.. kızım derdi...canım öğretmenim a.s.

Güzeli sev de güzel bilmezse güzellik bilir
Fakiri koru da fakir bilmezse fakirlik bilir
İyiliği iyilik için yap, çıkar düşünme
İylik et de denize at, balık bilmezse halik bilir..
çok anlamlı valla

Paylaşım için çok teşekkurler, keşke bir de güvenebilsek... ben de yardım etmeyi çok severim, ama kapıya gelenden korkuyorum sokakta yanıma gelenden de korkuyorum.
Yardım dernekleri güvenilmez geliyor, şu gazzeye para göndermek istiyorum ama kimbilir o paralar gerçekten ihtiyaç sahiplerine ulaşacak mı diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

sende haklısın cnm zaman kötü aslında körü körüne kimselere güvenilmio işte iice araştırmak lazım.

paylasimin icin cok tsklerrrr süperrrr bi yazi ya
gözlerim doldu okurken
benimde afrikada manevi bi kizim varrrr kiyarra adinda her ay düzenli para yolladigimiz kiziminda ablasi :)
keske daha fazlasini yaüabilsem
arada bir mektupta aliyorum fotograflarida var
bu kücücük olay bile bizi mutlu ediyor
elimizden geldigincede yardim etmeyi seviyoruz kendimizce
kizim bile 3yasinda ona bile asilamissiz ne mutlu bizeeeee

a.s.a.s.a.s.:1hug:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…