• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Siz işveren olsaydınız kendinizi işe alır mıydınız

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.058
30.510
1.123
61
Konya
-) Daha önceki işinizde veya işlerinizde ne kadar süre veya sürelerde çalıştınız? İşverenlerin adayla ilgili ilk merak ettikleri konu budur. Daha önceki işlerde kısa sürelerde mi, yoksa uzun sürelerde mi çalıştınız? Bu sorunun cevabı adayın iş istikrarıyla ilgili çok önemli ipuçları vermektedir. Sanırım siz işveren olsaydınız daha önceki işlerinde kısa süreli çalışmalar yapmış bir kişiyi işe almazdınız. İşverenler daha önceki işlerinde istikrarlı olmayan kişileri işe almaktan uzak dururlar. Muhtemelen aynı durum sizin işyerinizde de tekrarlanacaktır.

2-) İşverenlerin öğrenmek istedikleri diğer bir konu da, adayın iş geçmişindeki gelir, sorumluluk ve ilerleme grafiğinin düzenli bir gelişme gösterip göstermediğidir. Adayın bu parametrelerinin çok inişli ve çıkışlı olması istikrarsızlığın diğer bir göstergesidir.

3-) Yine adayın iş geçmişinde benzer ve birbiriyle ilgili konularda çalışıp, çalışmadığı veya birbirinden farklı işlerde çalışıp, çalışmadığı da işveren için önemli bir ipucudur. İşverenler genellikle tercihleri olan ve belli bir konuda kendisini yetiştirmiş olan adayları seçerler. Her işi yapan ve daldan dala atlayan adayların hemen hemen hiç şansı yok gibidir.

4-) İşverenlerin öğrenmek istediği diğer bir konu da adayın başlayıp sonuçlandırdığı iş veya projelerin ne olduğudur. Bir işe başlamak ve o işi sonuçlandırmak, sonuna kadar götürmek önemli bir özelliktir. Başladığınız işi yarıda bırakmamak ve bitirmek gibi bir alışkanlığınız varsa şanslısınız demektir. Örneğin liseyi bitirdikten sonra çeşitli sebeplerden üniversiteye gidememiş bir aday, üniversiteye başlamış ve yarıda bırakmış olan bir adaya göre daha şanslıdır. Çünkü üniversite eğitimini yarıda bırakmış olan kişinin geçmişinde başladığı bir işi bitirmeme gibi bir gösterge vardır.

5-) Daha önceki işverenlerinizden alacağınız tavsiye mektupları çok önemlidir. Daha önceki yöneticinizin veya patronunuzun sizinle ilgili görüşü nedir? Sizi kötü, vasat, orta, iyi, çok iyi veya çok başarılı kategorilerinden hangisinde değerlendirmektedir? Eski yöneticinizin değerlendirmesi "çok iyi" veya "çok başarılı" değilse yine şansınız yok demektir.

6-) İşverenlerin dikkat ettiği diğer bir konu da kendi kendinize bakış açınızdır. Kendinizi geleceğinizi kontrol altına alabilecek ve yönetebilecek bir konumda görenlerden mi, yoksa kontrolün kendinde olmadığını, çevrenin ve şartların etkisiyle yönlendiğinizi düşünenlerden misiniz? Özellikle eğitiminizi ve gelişmenizi planlayarak yönetenlerden misiniz? Kontrolün sizin elinizde olmadığını hissedenlerdenseniz iş bulmanız da zor olacaktır.

7-) İşverenlerin bilmek istediği diğer bir husus da adayın kredi özgeçmişidir. Her ne kadar ülkemizde bu konuyla ilgili bir bilgi merkezi yoksa da, son zamanlarda bazı şirketler adayların kredi kartı ödemeleri ve finansal özgeçmişleri ile ilgili bilgi edinmeye de çalışmaktadır. Kredi kartı veya kredi ödemelerinin düzgün yapılıp, yapılmadığı kişinin sorumluluk alma ve güvenilirliği konusunda ipuçları vermektedir.

Bu maddeler işverenlerin adaylarda aradığı veya en azından araması gereken özellikleri kısaca özetlemektedir. Her şirket yeni bir elemanın eğitimine ve yetişmesine yatırım yapmadan, şirketin geleceğini onun üreteceği ürün ve hizmetlerin kalitesine bırakmadan önce adayın bu özelliklerini kontrol etmektedir.

Evet, şimdi başa dönelim ve kendinizi bu özellikleri kontrol eden bir işveren olarak değerlendirip, kendi kendinizi işe alıp, almayacağınıza karar verin. Şöyle bir an geri çekilip kendi kendinizi objektif olarak değerlendirin. Ne dersiniz? Siz işveren olsaydınız kendinizi işe alır mıydınız?

Heralde alırdım benden iyisini mi bulacaklar:)))))))))))

ben çok fazla iş değiştirdiğim için bunu düşünmezdim bilee...

genel müdür yapardım kendimiiii:1yes2:
şaka bi yana ben alırdım.bulmuşum böyle hamal çalıştırmazmıyım:çok üzgünüm: :çok üzgünüm: :çok üzgünüm: :mymeka:

ben şu işimden çok çok memnunum 10 yıldır aynı yerdeyim.Patronum.Genel müdürüm çok çok iyi insanlar.Valla onlara sormak lazım beni bırakırlarmıydı ???kendimi işe alabilmek için.Çünkü uzun süreli çalışan arkadaşlarda bilirler ki; eğer işini seviyoesan müdürlerini patronunu seviyorsan maddiyat hiç önemli değildir.Maddiyattan tartışılamayacak kadar güzel olan sevgi,saygı,değer ve güven duygusudur.O yüzden ne ben işimi bırakırım nede sanırım onlar beni bırakır.

Vallah bende olsam kendimi işe alırdım:sm_cool:
ayrıca istedikleri mektupların alasını getirirdim.Bide bulmuşlar ben gibi hamalı ayrıca disiplinli çalışanını ooooooo havada karada kapardım ama değerimi bilenle çalışırım.Çalıştıgım yerlerdede kimse benim işten ayrılmamı istemez ama ya yol uzak kalıyo yada çok yıpranıyorum. yükledikçe yüklüyolar işi nasılsa bi hamal var deyip:roflol::roflol:

ben kendini yeterince tanımış ve özelliklerinin üstün ve zayıf yönlerinin çok farkında biri olarak çok yararlı olacağıma inanıyorum işveren için..birincisi sorumluluk sahibi hafızası kuvvetli çabuk kavrayan analitik bir zekaya sahip biri olarak işyerinde çok başarılı olurum..işimi gereğinden iyi yaparım hatta bu diğer çalışanların canını sıkar tek kötü yanım vardır kötü demeyelim de zayıflık ama istersem düzeltebilirim biraz karamsar bi yapım var ve bunu işe de taşıyıp suratsız biri olabilirim ve biliyorum ki bu hiç profesyonel değil..ben şu anda yurtdışında yaşıyorum ve onların çalışma sistemlerine hayranım..oldukça güleryüzlü ve dakikler asla torpille ya da hatır gvnül işiyle iş yapmazlar ve herşey mükemmel bi düzen içindedir..keşke türkiye de de böyle olsa ama herşey karmakarışık türkiyede-tatlicadiarzu-

Back