merhabalar arkadaşlar:
aranıza yeni katılan ben engelli bir bayan olarak herkesin kendisine şu soruyu sormasını rica ediyorum:sokakta yürürken-bir mağazada kıyafet beğenirken-bir markette alış veriş yaparken vs. gibi hayatın farklı aşamalarında hiç bir engelli bayana yardım ettiniz mi?
evet bu soruyu sormanızı istiyorum kendinize.çünkü engelli bir bayan olarak ne yazık ki bayanlardan yardım göremiyorum...
bundan 5 sene önce herhangi bir engelim yokken şimdi bir engelli birey olarak görüyorum ki aslında eskidenbende engellilere karşı ne kadar duyarsız yaşamışım...şimdi kendim aynı durumdayım ve bilhassa gençlerin yanımdan umarsızca geçtiklerini görünce üzülüyorum.anneler olarakta siz bayanlar gençlerinizi çocuklarınızı daha duyarlı bireyler olarak yetiştirmelisiniz.bizlere yardım eden insanların genelde ailelerinde yada yakın çevrelerinde bir engelli olduğunu öğreniyorum hep.
unutmayın bayanlar:özellikle bayan hemcinsinizin size gerek dışarda gerek evde ihtiyacı oluyor.onları görmezden gelmeyin.hayat süprizlerle dolu kimin ne yaşayacağı belli olmuyor ne yazıkki...
lütfen daha duyarlı olalım...
ben zihinsel engelliler öğretmeniyim hergün onlarlayım onlara birşeyler öğretmek için ugrasıyorum bu o kadar güzel bir meslekki iyiki secmişim ve iyiki onlarlayım hergün 10 -16 mayıs dünya enelliler haftası en azından bu aralar elimizden gelen herseyi yapalım
merhabalar arkadaşlar:
aranıza yeni katılan ben engelli bir bayan olarak herkesin kendisine şu soruyu sormasını rica ediyorum:sokakta yürürken-bir mağazada kıyafet beğenirken-bir markette alış veriş yaparken vs. gibi hayatın farklı aşamalarında hiç bir engelli bayana yardım ettiniz mi?
evet bu soruyu sormanızı istiyorum kendinize.çünkü engelli bir bayan olarak ne yazık ki bayanlardan yardım göremiyorum...
bundan 5 sene önce herhangi bir engelim yokken şimdi bir engelli birey olarak görüyorum ki aslında eskidenbende engellilere karşı ne kadar duyarsız yaşamışım...şimdi kendim aynı durumdayım ve bilhassa gençlerin yanımdan umarsızca geçtiklerini görünce üzülüyorum.anneler olarakta siz bayanlar gençlerinizi çocuklarınızı daha duyarlı bireyler olarak yetiştirmelisiniz.bizlere yardım eden insanların genelde ailelerinde yada yakın çevrelerinde bir engelli olduğunu öğreniyorum hep.
unutmayın bayanlar:özellikle bayan hemcinsinizin size gerek dışarda gerek evde ihtiyacı oluyor.onları görmezden gelmeyin.hayat süprizlerle dolu kimin ne yaşayacağı belli olmuyor ne yazıkki...
lütfen daha duyarlı olalım...
En yakın arkadaşım hatta kardeşim diyebileceğim bir insan sağır.16-17 senedir hayatımda ve benim dertlerimi ilk anlattığım insandır. her gün konuşuruz, her gün dertleşiriz. yardım ederim. bazen kendisi iş yerinde sorunlar yaşıyor, bu yüzden 3-4 iş değiştirdi, insanlar alay etti sesiyle, duymamasıyla. çok kırıldı, haklı da. hiç bir zaman kendisinden utanmadım, kimseyle sağır diye tanıştırmamazlık etmedim. o benim dostum, gurur verdi bana her zaman. birbirimizi hiç bırakmadık. moda tasarımla ilgileniyodu ve çok istedi üniversitede o bölüme gitmek. lise de güzel sanatlarda okudu lakin üniversiteler kabul etmedi, babası konuştu hazırlığı atlasın kızım ingilizce nasıl konuşacak, ücretini veririm diye yalvardı ama nafile..
aslında o bir engelli değil, duymaması hayattan zevk almasına engel değil. çoğu zaman düşünürüm keşke onun gibi görme yeteneğim olsaydı. mükemmel bir gözlemci ve bana hep der ki; senin 5 duyun var, benimse 4. duymadığım için gözlerimle yoğunlaşıyorum her şeye ve çok doğru söylüyor. benim bir resim ya da fotoğrafta bulamayacağım detayları görür.
duyma engelliler biraz agresif insanlardır. 3 kişi tanıdım, 3üde hemen hemen benziyodu birbirine çünkü duyamadıkları için etrafında konuşulanları kendisi hakkında konuşuluyor diye algılayabiliyor çoğu zaman ve tartıştığınız zaman normal bir insandan daha fazla tepki verebiliyor.
çocukken de öyleydik mesela :) çok ufakken 10 yaşlarında.. döverdi beni, bağırırdı hep. değişti tabi ki..
ama hiç bir zaman onu bırakmayı düşünmedim.
beni en iyi tanıyan insan..
onu çok seviyorum ve her zaman da yanında olucam.
ne kadar şanslıymış arkadaşınız gerçekten
sizi tebrik ediyorum
yani biraz empati yapıp sabırla yaklaşmak gerek
düşünsenize sağlıklı bir insan grip olup bir hafta evde yattığında yada kolu ayağı kırılıp bir ay alçıyla kısıtlandığında ne kadar zorlanıyorken bir engelli ömür boyu bir eksikle yaşama çabası vermesi ne kadar da zor
allah iyilerle karşılaştırsın öyle olduğunda insan engelini umursamıyor hiç
yazık arkadaşınız adına üzüldüm
ne kadar saçma ya moda tasarımcısı illaki İngilizce bilmek zorundamı
bırak bu adam bu memlekete faydası dokunsun sen kendi cevherini değerlendir değilmi
devletin ayıbı bu işte
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?