- 2 Eylül 2009
- 259
- 72
- 35
-
- Konu Sahibi gul_perisi
Vatandaşlık dersi görmüştüm, o zamanlar ezbere yaptım. ancak şimdi her şey değişti.Benimde hic alakam yoktu.
Ama burayi okuya okuya bir seyler yer edindi. Siyaset oyle bir seyki icine girdin mi cikamiyorsun
Arastirdikca arastirasin geliyor. :)
Boyle oldugu icinde biraz da olsa fikirler edinebiliyorsun.
O yuzden sen burda takilmaya devam et.
Zaten cogu uye hangi partiyi savundugunu, kendilerince dogru ya da yanlis olani belli ediyorlar. Yorumlari takip et. Hangisi senin dusuncelerine yatkinsa o konuda arastirma yap.
Ama merak ettigim bir sey var sen sinavda vatandaslik sorularini nasil yaptin?
acık ogretım kamu yonetımı ıktısat gıbı bolumlerın sıyası bılgılerı tarıh derslerı avrupa bırlıgı gıbı kıtapları varsosyal medyada herkes bir şeyler söylüyor evet artık bende bakmaya çalışıyorum. Benim istediğim gerçek doyurucu bilgi veren kaynaklar edinmek, vatandaşlık olsun, seçimler , siyasi partiler hakkında bilgiler edinmek istiyorum, önerebileceğiniz kaynaklar var ise sevinirim.
Anayasa kitabı edineceğim en kısı zamanda. teşekkürler fikir içinSiyasi gorusun olmayabilir, ama ulkenin anayasasini bilmelisin. Kendine bi tc anayasasi kitabi edin, her seyi ogrenirsin, meclis secim vs vs... Ben simdi referanduma nasil gidilir, kim karar verir, tbmmnin gorevleri nelerdir hepsini az cok biliyorum. Kpssye hazirlaniyorum baya bilgileniyor insan.
sosyal medya kötü bir bilgi kaynağı.sosyal medyada herkes bir şeyler söylüyor evet artık bende bakmaya çalışıyorum. Benim istediğim gerçek doyurucu bilgi veren kaynaklar edinmek, vatandaşlık olsun, seçimler , siyasi partiler hakkında bilgiler edinmek istiyorum, önerebileceğiniz kaynaklar var ise sevinirim.
Teşekkürler çok eğlenceli bir dil ile anlatmışsınız, gerçekten benim çevremde de böyle insanlar var, misal savunma şekli, yesinler, onlar gelse onlarda yer diyorlar, yani körü körüne bağlılık da var ortada ben böyle olsun istemiyorum ki.bir şey bilmene gerek yok.. fanatizm boyutunda birine saplan.. "yiyorlar ama yapıyollaaa" "bizim ki yaptı da sizin ki yapmadı mı" "hani bilmem kaç oy alıyordunuz nolduuğğ" tarzı replikleri ezberle.. al sana siyaset.. ne de olsa bizim ülkede herkes siyaset bilimci, doktor, öğretmen, pedagog, psikolog.. sen de karış araya oldu- bitti.. yarım saat şuradaki siyaset topiğinde gezsen uzman olursun
Valla siyasetle ilgili kitap okuman icin bence cok erken.. ha uygun dilli olanlari okuyabilirsin belki..sosyal medyada herkes bir şeyler söylüyor evet artık bende bakmaya çalışıyorum. Benim istediğim gerçek doyurucu bilgi veren kaynaklar edinmek, vatandaşlık olsun, seçimler , siyasi partiler hakkında bilgiler edinmek istiyorum, önerebileceğiniz kaynaklar var ise sevinirim.
Beni yönledirirseniz çok sevinirim. yeterki şu cahillikten kurtulayım. Vaktinizi ayırıp bir liste çıkartırsanız gerçekten çok çok sevinirim. şimdiden teşekkür ederim.Siyaset gazete okuyarak öğrenilmez. Haber izleyerek de öğrenilmez. Siyaset akp yada mhp ya da chp hakkında atıp tutmak da değildir. Bu ülkede siyasetten anladığını söyleyen insanların çoğu siyasetten anlamaz sadece siyaset yapar. Siyaseti anlamak için dünya tarihi ekonomi ve uluslararası ilişkiler konularına hakim olmak gerekir. İmkansız birşey değil ama siyaset herkesin anlayacağı kadar basit birşey de değil. Utanacak birşey yok Türkiye insanının çoğu siyasetten anlamıyor zaten rahat ol. Atıp tutuyorum sanılmasın iki yıldır bir gazeteciden siyaset dersi alıyorum bu yüzden siyasetin sandığımız siyaset olmadığını rahatça söyleyebilirim. Eğer kitap okumaktan hoşlanıyorsan sana bir kitap listesi çıkarabilirim çok işine yarar.
Mümtaz'er Türköne'nin Siyaset isimli kalınca bir kitabı vardır. Siyasi düşünce ve akımları net biçimde anlatır. Kendisini pek sevmem ama bu kitabı ders kitaplarımızdan biriydi ve senelerdir atmadığım bir kitap oldu.sosyal medyada herkes bir şeyler söylüyor evet artık bende bakmaya çalışıyorum. Benim istediğim gerçek doyurucu bilgi veren kaynaklar edinmek, vatandaşlık olsun, seçimler , siyasi partiler hakkında bilgiler edinmek istiyorum, önerebileceğiniz kaynaklar var ise sevinirim.
teşekkür ederim kitap ismi öneriniz için.Mümtaz'er Türköne'nin Siyaset isimli kalınca bir kitabı vardır. Siyasi düşünce ve akımları net biçimde anlatır. Kendisini pek sevmem ama bu kitabı ders kitaplarımızdan biriydi ve senelerdir atmadığım bir kitap oldu.
Genel anlamda en azından terimleri, neyin ne olduğunu bilmenize yardımcı olur.
Çok teşekkürler faydalı yönlendirmeleriniz için ilk işim Emre Kongar ın kitaplarını edinip okumak olacak. Tavsiye edebileceğiniz başka kitaplar var ise öğrenmek isterim.. teşekkürlersosyal medya kötü bir bilgi kaynağı.
sosyal medyada yazan insanların büyük bir çoğunluğuna sorsanız size demokrasi ve cumhuriyet arasındaki farkı, Polis Devlet ve Jandarma Devlet arasındaki farkı anlatamazlar.
başka kaynaklar da yazılmış, ben de önceki mesajımda yazmıştım. Emre Kongar hem dil olarak kolay anlaşılırdır, hem de üniversite hocası olduğundan iyi kaynak kitaplar yazar.
işe onlarla başlayın.
yanınızda bir defter olsun, merak ettiğiniz konuları not alın ve araştırın.
biyografilerden faydalanın.
Che kimdir, Gandi kimdir, Hitler kimdir, Mussolini kimdir okuyun, bu insanların hayat hikayelerini anlatan filmleri izleyin.
internette araştırın. hiç bilmeyen biri için Vikipedi iyi bir başlangıçtır, ama sakın güvenmeyin. okuyun, altlarında yazan kaynakları edinmeye çalışın.
bir kütüphane kartınız olsun.
zamanla düşünceleriniz oturacak.
Bizim aile içinde düzgün bir iletişim olmadığından karşılıklı oturup konuşma, bir görüş paylaşma durumu da pek söz konusu olmuyorKonuşmaya başladığından beri siyasetten hiç uzak olamadı babam zamanında sendikada görevli işçiydi zamanın aşiri komünistlerindenmis işçi eylemlerinde hep önde olurmuş falan akrabalar gelir siyaset bayram toplanılır siyaset sorun sende değil afedersin ot gbi yetiştiren ailede herkes biraz siyaset bilmeliki cahil cahil oy verilmesin
Örneğin kimleri araştırıp okuyorsunuz, somut olarak örnekler verebilirseniz sevinirim, teşekkürlerBana sorun sadece siyaset gibi gelmedi suan gundemi en cok mesgul eden konu siyaset oldugu icin is arkadaslariniz bunu konusuyor.
Yarin gundem degisip baska bir sey konusulsa yine bir fikriniz olmaz saniyorum. Bu biraz merak isi aslinda ben bi olay duyunca hemen neymis ne olmus arastiririm. Basarili insanlarin biyografilerini okurum. Sizde internette her konuda arastirma yapabilirsiniz.
Bilgiye ulasmak artik cok basit.
Hemen youtuba yazdım, bakıyorum çok teşekkür ederim.Herkes çok güzel yazmış ben de bir şey ekleyeyim. Mehmet Ali Birandın türkiyenin yakın tarihiyle ilgili belgeselleri vardır. 60 darbesi öncesi için Demirkırat, 12 Eylül dönemi, 2003 sonrası için vb. Bunları youtubedan bulabilirsiniz. Böylelikle yakın tarih olayları hakkında bilginiz canlı tanıklar, haberler eşliğinde olur. Çok ilginç buluyorum ben o belgeselleri.
Önerdiğiniz kitapların hepsini elimdeki deftere yazdım. Bunlar içinden en sade olanı hangisidir, hangisinden başlasam daha kolay anlarım. Kitaplığınızda ki kitapları benimle de paylaşırsanız sevinirim. Özelden size ulaşmak istedim ancak mesaj at butonu aktif değil o yüzden yazamadım... teşekkürlerŞu an şehir dışındayım. Yarın İstanbul'a döndüğümde kitaplığımdan seçip yazarım size özelden.
Rica ederim.