Sis ve Gece Hakkında

ben kitabı cok surukleyici buldum kitabı okurken heyecanla takip ettim sanki ben yasıyormusum gibide acaip etkilendim hatta son sayfalarda heyecanım doruga ulastı desem yalan olmaz meraktan :) polisin kızı ne zman nasıl bulacagını tahmin etmeye calışıp durdum

dikkatimi çeken yazar olayda hep tek kişi uzerinden oynamıs mesela sedatın olaylara bakış acısı yorumlanıyor amcanınsa olaylara bakış acısı derine inilmeden anlatılmış bence ..

olayın kurgusu ustaca işlenmiş karakter tahlilleri bence mukemmel olmus

birde kitapta 2 kadınla aynı anda birlikte olmak normalmiş gibi anlatılmıs ilginc geldi bana ???

son olarak polisiye sevmeyenlerin bile okuması gereken bi kitap ...

Evet yavaş yavaş başlayalım o zaman... Genel görüş olarak kitabı beğenmedim. Dilini çok basit buldum. Tamam belki bir polisiyede sanat aramamak lazım ama bu da biraz fazla basitti. Basiti de geçin hatta kötüydü. Mesela, niye hep şimdiki zaman kipi kullanılmış anlamadı. " Merdivenlerden çokıyorum. Karşımda amcamı görüyorum. " bilmem ne... Kitaba ilk başladığımda rüyasını anlattığı için bu tarzı kullandığını düşündüm. Ama bir baktım ki bütün kitap öyle. Dili ile ilgili bir başka sorun bazen kullanmak için kendisini zorladığı kelimeler. mesela "ikircim"... İki de bir sanki acayip bir buluşmuş gibi bu kelimeyi kullanıyor. Tamam,yazarların Türkçe kelimeleri çoğaltmak gibi bir sorumlulukları var bence. Ama hiç de tutulacak bir kelime değil. Karşılığı ikilem... Zaten Türkçe bir kelime. İllaki de farklı sözcükler yaratmak istiyorsa yabancı kelimelere Türkçe bir karşılık bulsun.

Dilinden sonra gelelim kişilere, varsa yoksa Mine. Ben amcasını da tahlil etmesini bekliyordum. Sonuçta bu bir romansa tüm karakterler ayrıntılı olarak tanıtılmalı. Amcası olayda çok önemli imiş gibi gösteriliyor ama sonuç sıfır... Ne diye o kadar bahsedildi o adamın yaptıklarından o zaman. Sonra Mine... 19 -20 yaşalrında ve yaşadığı şeylere bak... Allah Allah ne kadar normal şeyler. Kızların çoğu böyle yaşıyor zaten. Kırk yaşının üztündeki adamlarla ne bileyim işte... Sonra Sedatın karısı da ne kadar basit,sönük bir kadın gibi işlenmiş. Yani arkadaşlar kişilerle ilgili kısaca şunu söylemeye çalışıyorum. Bakın, roman bize ilk kez Tanzimat döneminde girdi ve bir süre büyük acemiliklerle yazıldı. Bu acemiliklerden biri de kişileri olayın akışına göre tek yönlü anlatmaktı. Bu romanda karakterler aynen böyle anlatılmış. Çok başarısız tahliller...

Devam edeceğim arkadaşlar ama sizler de yukarıdaki konularla ilgili görüşlerinizi yazın. Lütfen.

Evet bende kitabı begendiğimi söyliyemiyecegim ama sürükleyici buldugumuda belirtmek isterim.Bencede karakterler iyi işlenmemiş.İsmet amca az kaşarlı tost gibi malzemeden çalınmışcasına gölgede kalmış, Melike ise ev ve çocuk bakımından başka hiçbirişe yaramaz bir rolde, birde bunun yanında zayıf karakterli bir havada.Sedat yaşadıgı yasak ilişki ile hem kendisinin hemde karısının evlilik hayatının canlanmaya başladıgını, üstelik Sedat yaşadıgı ilişkiden karısınında kadınca hislerle bu durumu sezdigini belirterek karısını tahammül edilmez bir konumda betimliyor(sayfa 88) Açıkcası bu durum benim hoşuma gitmedi.Kitabın sonunda olayların açıklıga kavuşmasını akıcı buldum.
Şimdilik bu kadar devam ederim.

zzeyycim öncelikle yazıma özür dileyerek ve ayrıca teşekkür ederek başlamak istiyorum.
bir süredir pek nete giremedim ve bu konuyuda kaçırdığım için gerçekten üzgünüm ama yinede beni eklediğin için sonsuz teşekkür ederim.
ben bu kitabı okumadım (en kısa zamanda okuyacağım tabii) ama genel olarak Ahmet Ümit´i bende eşimde çok beğeniriz. Kavim ve Beyoğlu Rapsodisini okudum, çok beğendim. özellikle Beyoğlu Rapsodisi müthişti. Tavsiye ederim.

bu kitap hakkındada okuyup hemen yorum yapacağım.
yeni kitanbıda yarın alacağım (inşallah)
Mutlu olun, mutlu kalın.....

ben de minenin nerde olduğunu doğru tahmin etmiştim
güzel ve etkileyici bi kitap
keyifle okunacak bi tür

evet romanın minede sınırlı kalması beni de şaşırttı amca ön plana çıkartılarak anlatılmıştı başlarda ben sonunda bir bağlantı aramıştım amca ön plana çıktığına göre üstüne kurulu bişeyler var diye düşünmüştüm ama amca devre dışı kalıverdi.
dil konusunda ben polisiye romanlarda fazla edebilik aramıyorum ama dilinin basit olduğunu kabul etmek gerek.
yine de romanlarında kurgulamalarını beğeniyorum özellikle dönemin siyasi olayları yada etnik ve kültürel sorunlarını konu seçmesi anlamlı bence

Evet Mine'nin kaybolması etrafında tabi ki göz önünde bulundurulacak konular da var. Teşkilatlanmaya veya aynı teşkilat içindeki ayrılıklara da acemice de olsa değinilmiş. Kurgu fena değil ama kitabı okurken şu histen kurtulamadım. Sanki onlarcası çekilmiş olan bir ucuz Amerikan polisiyesi izliyordum. Sadce onların sonunda, genellikle, bir gece geniş bir bahçede veya alanda geçen son sahne vardr. Bu alanda polis arabaları,insanlar ve kaybolan kadın ... Kirlenmiş,hafiften yaralar almış bir battaniyeye sarılı ve esas adam yani Sedat ona sarılarak onu öper. amca da manidar bir cümle kurarak onlara babacan bir tavırla gülümser. Sadece sonu böyle değildi. Zaten tek beğendiğim yer de sonu idi.
Aslında Ahmet Ümit hakkında yanılmamışım açıkçası. Okuduğum ilk kitabıydı ve aynen beklediğim gibi idi. Belki daha kötü... Ama Serayy'ın söyledikleri de beni düşündürdü tabi. Sis ve Gece yazarın ilk romanlarından yanılmıyorsam. Belki Beyoğlu Rapsodisi ve Kavim'e kadar biraz geliştirmiştir kendini. Ama ben bunu gerçekten beklemedim hayatımmm:))

kitabı 3 günde okudum.minenin ölmediğinine okadar inandırmıştım ki kendimi sonunda şok oldum...

katılıyorum.sadece bir ara minenin babasınında başka bir teşkiattan olduğunu düşünmüştüm oda tutmadı...

madamın evinde sedata kurutulmuş hayvanlar hikayesini anlattığında (babası maria ya onların uyuduğunu söylüyor oda öyle biliyor ) ben anlamıştım minenin de o dolapta olduğunu ama oraya nasıl geldi tahmin edemedim :)) yani ölümü benim için şok olmadı.
zeyy yorumlarında haklısın güçlü polisiye yazarlarına göre hafif kalıyor olabilir ama Ahmet Ümit bence gelecek vaat ediyor.İlk Kavimi okumuştum ben daha öncede dediğim gibi bu daha önce yazılmış kendini geliştiren bir yazar olduğunu düşünüyorum zamanla diğer kitaplarını da alıp okuycam bakalım gelişimi nasıl olmuş:)))

Bu arad yeni kitaba başlayan var mı kızlar? Canan tan Eroinle Dans? Ben başlayamadım. Çünkü kitabı burada bulamıyorum. Olmazsa internetten sipariş edeceğim artık.

Bende Minenin o dairede saklandıgını düşünmüştüm,Sedat Minenin dairesine çıkarken aşagıdaki daireden gelen seslerden öylesi bir hisse kapılmıştım ama bende ölmedigini sadece saklandıgını düşünmüştüm.
Bu arada hikayenin hafif kalmasına katılıyorum.Oturmayan çok şey var, daha öncede degindiğim gibi karakterler ve yogunluk zayıftı.

Pegasus merak ettim, kitabı daha bitirmedin mi canım. Sen şimdiye kadar çoktan bitirirdin. Humaneden de ses çıkmadı???

yorumlara ek olmamış daha bu kadar arkadaşmı bitirebildi ben eroinle dansı aldım bugün başlıyorum

yezavel bence de çok kısır kaldı yine. Baba ve Piç de öyle olmuştu. Arkadaşlar yeni kitabın adını bilip bilmediklerini bile yazmamışlar. Umarım herkesin haberi vardır. NİSAN KİTABI CANAN TAN EROİNLE DANS...

benim bi fikrim var kitapları önceden belirliyoruz zaten becerebilirsek eş zamanlı başlayıp her 50 sayfada bir yorum yazalım ne dersiniz geldiğimiz yere kadar olan bölümü yorumlayalım bitirincede komple yorumlarımızı yazalım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…