Sinirler mertabolizmanın birçok işlevini yerine getirmesinde görevlidir. Beyinden organlara, organlardan beyne duyu ve hareket uyarılarını ileten beyazımsı teller ve bu tellerin oluşturduğu demete sinir denir. Sinir insanlarda kızgınlık, öfke belirtisiyle kendini gösteren durumun tanımında da kullanılır. Kişilerin herhangi bir durum, bir olay karşısında tepki gösterme duyarlığı, tepkisi de sinir olarak adlandırılır. Sinir bir anlamda kişinin ruhsal niteliğidir. Bazı kişiler için “sinirleri çok güçlü, tepki vermiyor”, denirken bazılarına da “bu dönemde sinirleri çok zayıfladı, her şeye ağlıyor”, denir. Her iki durumda kişinin ruhsal durumunu tanımlıyor. Kişilerdeki tepki değişiklikleri, davranış değişiklikleri sinirlerin durumuna bağlanır.
Ani sinirlenme , çabuk tepki verme, kişilik belirtisi olabileceği gibi bazı hastalıkların habercisi de olabilir. Aniden sinirlenme hipertansiyonun ipuçlarından biri olarak da karşımıza çıkabilir. Kan basıncı yükselen kişiler sinirli olur. Hipertansiyon sinirlenmeye neden olur. Sinirlerin zayıflaması B vitamini eksikliğinden de kaynaklanmaktadır. B vitamini sinirleri güçlendiren bir özelliği bulunmaktadır.
Bazı darp, ezilme, kaza gibi durumlarda bazı sinirler hasar gördüğünden görevlerini yeterinde gerçekleştiremezler. Bu durumda sinir zayıflaması olarak tanımlanmaktadır. Örneğin bel, boyun fıtığı gibi sorunlarda bu bölgedeki sinirlerde zayıflama olduğu söylenmektedir. Bu tür şikayetleri olanların doktora başvurmasında yarar var.
Kaynak:acil servis