Sindirim için bamya
Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur. Lif oranı yüksek bir besin olan bamya, idrar söktürücüdür ve kabızlığı gidermekte faydalıdır. Suyu içilirse göğsü rahatlatır ve yumuşatır.
Papaya şişkinliği alır
Papaya meyvesi; demir, kalsiyum, potasyum, fosfor mineralleri ile A, B1, B2, C vitaminleri ve karoten açısından oldukça zengindir. Sindirim sistemi için iyi bir destekleyicidir. Hazmı kolaylaştırır, yemek sonrası gaz, şişkinlik, mide ekşimesini giderir.
Diyabetlilere soğan
Soğan soğuk algınlığı, grip, astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır. Damar tıkanıklığını önler. Kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur. Kandaki şeker seviyesini ayarlayan soğan şeker hastalarına faydalıdır. Böbrek kumu ve taşlarını döker.
Kanamaya kanarya otu
Kanarya otunun toprak üstü kısımları kurutulduktan sonra suda kaynatılarak ilaç olarak kullanılır. Kanamayı durdurucu etkileri ile kanamaları durdurur ve yaraların iyileşmesini hızlandırır. Adet zamanında kanamayı kolaylaştırır ve durmayan adet kanamalarını durdurur.
Kızılcık ateşi düşürür
Kızılcık meyvesi C vitamini açısından çok zengindir. Vücut direncini arttırır. Gazı önler. Ağız yaralarını giderir. Yaprağı ezilip yaraya sürülürse iyileşmesine yardımcı olur. Ağacının kabukları kaynatılarak etkili bir ateş düşürücü elde edilir.
Romatizmaya ökse otu
Ökseotu meyvelerinin yakı sakızı ile ezilmesi sonucu elde edilen karışım, romatizma ağrılarının giderilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca ezilmiş meyveler çıban üzerine konarak; çıbanın açılması ve cerahatin dışarı çıkması sağlanır. Meyveleri zehirlidir, yenmemelidir.
Kırışıklığa ayva suyu
Ayvanın çekirdekleri kaynatılıp elde edilen su, içilirse ses kısıklığı ve öksürüğe iyi gelir; saçlara sürülürse parlaklık verir; egzama ve basur memelerine sürülürse şikâyetleri azaltır. Yüz ve boyun kırışıklığını giderir. Ayva yapraklarından çay yapılıp içilirse gerginliğe iyi gelir.
Böbreklere böğürtlen
Böğürtlenin meyvesinden, yapraklarından ve köklerinden faydalanılır. Yaprakları kaynatılarak suyu ile gargara yapılırsa ağız, diş eti ve bademciklerdeki iltihaplara iyi gelir. Kökleri kaynatılarak suyu içilirse böbrek kumunun ve taşlarının düşmesine yardımcı olur.
Kadınların ilacı lale
Lalenin yapraklarından ve saplarından istifade edilir. Yaprakları suda bekletilip süzüldükten sonra egzama ve diğer cilt lekelerini giderir. Lale çiçeğinin suyu doğumu kolaylaştırmak için faydalıdır. Çiçekleri fitil yapılıp rahim ve kadın hastalıklarına karşı kullanılır.
takvim