Sınavlar artık yazılı olacak

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
Sık sık eleştirilere neden olan çoktan seçmeli (çok şıklı) test usulü sınav sistemi 2015'te yerini 'yazılı' sınava bırakacak.
Sitene Ekle
sinavlar-artik-yazicili-olacak-5249125.Jpeg

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) geçtiğimiz günlerde Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı (TUS) 'Yazılı Teknik' ile yapacağını açıklamıştı. Bu sınavın nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntılar da netleşmeye başladı. Yazılı sınavda soruların iki yöntemi olacak.Kısa cevaplı sorular:

Cevabı tek kelime, tek bir sayı, tarih veya bir cümle ile oluşturulabilecek. Cevabı sınırlandırılmış açık uçlu sorular: Adaydan, verilen sınırlamalara uygun cevap yazması beklenecek. "Sebep sonuç ilişkisini açıklayın", "ilgili hipotezi oluşturun", "yöntem ve süreçleri belirtin" gibi cevabın niteliği, uzunluğu veya organizasyonu ile ilgili olabilecek.

Bu sorularda dereceli puanlama anahtarı kullanılacak. Cevaplar daha önce sınav uzmanları tarafından hazırlanan 'dereceli puanlama anahtarı' ile karşılaştırılarak değerlendirme güvenilir yapılacak.

ÖSYM yetkilileri, gelecek yıldan itibaren yazılı sınav tekniğini bazı sorularda Üniversiteye Giriş Sınavı YGS ve LYS'de uygulanması için çalışmalar yaptıklarını açıkladı.
ÜST HAKEME BAŞVURULACAK

Sınavdan sonra adayların cevap kağıtları bilgisayar ortamına taranacak. İsmi, numarası ya da adaya ilişkin hiçbir bilginin olmadığı cevap alanları ÖSYM tarafından seçilen alanın uzmanları ÖSYM'nin güvenli bilgisayar ağın üzerinde değerlendirilecek. Her cevap kağıdını birbirinden habersiz iki uzman değerlendirecek. İki uzmanın değerlendirmesinde puan farkı oluşursa bu kez aynı cevap alanı Üst Hakeme gönderilecek.

(Türkiye Gazetesi)

Hatasını kabul etmeyip bir de bunu piskinlikle işin içine şaibe karistirarak ortmeye çalışan bir kurum.. ne diyelim yani, insallah itirazlar bir sonuca erer..

Bu ulkede once fikirlerin degismesi lazim. Yoksa sinav yazili olmus test olmus farketmez, torpil her sekilde doner.

Keşke benim zamanimda da olsaydi. Klasik sinavlarda daha iyiydim.
Ayrica ezberci sistemin degistirilmesi icin basarili bir adim bence.

Ha yani şimdi bu klasik sınavlar objektif mi okunacak? Hiç sanmıyorum. Mülakat neyse bu da o işte.

Yani güzel söylüyorsunuz ezberci sisteme karşı filan ama ;
O kadar yazıyı kim okuyacak ?
Neye göre okuyacak ?
Anlatılmak istenenler farklı bir şekilde anlatılıp anlaşılmayınca ne olacak ?
Klasik sistem uzar gider...Bir sınıf değil ki kaç yüzbin kişininkini okuyacaklar.Bizi en iyi tanıyan öğretmenlerimiz bile bazen okurken hataya düşüyor,yanlış anlıyor,saçma bir yerden puan kırıyor.Düşünün bunun binlercesini...
İsme göre okunma durumu var bir de.Objektif olmayacak keşke olsa çok daha bilgiye ve yoruma dayalı çünkü.Ama hiçbir işe yaramayacak bizim ülkede.

Eğer sınavlarda klasik yazılı olursa,yazılıyı okuyacak olan kişiler nasıl okuyacak,oku oku bitmez,ya öğrenciler nasıl cevaplayacak Türkçe soruları bile bir paragraf gibi olurken okumakla bitmiyor soruyu,cevapları nasıl olacak,nasıl yetiştirecekler bir sürü soru işareti var aslında.

fena torpil döner bu işte.yok efendim iki farklı uzman tarafından değerlendirilecekmiş kağıt. farklı puan çıkarsa üst merkeze gidecekmiş bilmemne. anlaşmayla fazla puan verilir gerekirse, hatta belki uzmanlar doldurur kağıttaki eksikliklerini. her şey bi yana,her sınavda olur ama tusta olmayacak şey bu. şu ana kadar uygulanan sistem en adaletli sistemdi her şeye rağmen. abuk sabuk bakteri isimlerini bir harf hatayla yazanın cevabı yanlış mı değerlendirilecek şimdi? tus hiçbir zaman bilgiyi ölçmedi, ölçmesi de gerekmiyordu. sorulanların yarısından fazlası hekimlik hayatında bir daha asla ihtiyaç duyulmayacak eşşek yükü bilgilerdi çünkü. ayrıca bu durumun sadece tus için geçerli olması kimsenin dikkatini çekmiyor mu? senelerdir sorulara itirazlar geliyor, ÖSYM "evet bu soruyu yanlış hazırlamışız iptal ediyoruz" demek ve hatasını anlamak yerine, kimse sorulara itiraz edemesin hakkını arayamasın diye böyle bir sistem getiriliyor. yoksa siz ÖSYM nin doktorların bilgisini daha iyi ölçmek için mi bu sistemi getirdiğini düşünenlerdensiniz?

Neye göre, kime göre doğru / yanlış kaosu başlayacak.. test sisteminde bile bir sürü sorun çıkıyordu bu sistem daha da komplike edecek her şeyi.. neyse zaten her şey sürekli değişiyor, bakalım neler olacak..

ben de beğenmedim. sanmıyorum olacağını da. mantıka uygun değil. 1 milyon gibi bir öğrencileri yazılı sınava sokmak mantıksız. anladığımı yazarım sonuçta. bunda şive farkı var. ya okuyanlar benim şivemden anlamazlar ise. doğru yapmam bile yanlış derler cıks olmamış ve olmaz

zaten saçma sapan olan sınav sistemi daha da karışık hale gelecek. objektif değerlendirme yapılmayacağı ortada. merhaba torpil sistemi :KK20:

Ben beğenmedim.Sanki test usulü sınavın altından başarılı bir şekilde çıktınız da yazılısı kaldı.2 milyon kağıt nasıl tek tek okunacak.Neye göre puan verilecek.Eşitlik nasıl sağlanacak.

Yazılı sorular=Torpil. Yandaş kesim bol keseden puanları toplar artık.

X