Sigara ve vücudumuz, sigaradan kurtulma

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
292.916
602.617
43
serenmedikaltedavisigara-birakma-yollari.jpg


Sigara nelere yolaçar

Erken yaşlanma, kanser, kalp-damar hastalıkları, cildin bozulması sigaranın bilinen etkilerindendir. Sigara vücudumuzun bir çok organında kanser oluşumuna etkili olmakla birlikte en sık olarak akciğer ve gırtlak kanserine yol açmakladır.

İletişimin ve bilgilendirmenin arttığı çağımızda igara içenler tüm bunları bilerek içmektedir.Sigara içenlerin bu hastalıklar nereden de çıktı deyip şaşırmaları anlamsızdır. Bu gerçekler artık sigara paketlerinde dahi vardır. Bunlar gerçek olmasa uluslararası dev sigara şirketleri paketler üzerine bu uyarıların yazılmasına asla izin vermezlerdi.

Sigara ve kanser

Solunum yolunun ilk durağı olan ağız boğaz ve gırtlak, sigara dumanıyla sürekli temas halindedir ve sigara bağımlılarının muayenelerinde bu bölgelerde kronik değişikliklere rastlanır. Ses tellerinin parlak canlı renkleri yerini gri mat bir görünüme bırakır. Genellikle sık sık yaşanan ses kısıklıklarının nedeni buradaki kronik tahrişe bağlı şişliktir. Zaman içerisinde buradaki hücrelerde geri dönüşümsüz değişiklikler başlar ve kanser oluşabilir. Gırtlak kanseri, hastalık ilerlemeden, erkenden ses kısıklığı,ses bozukluğu gibi bir bulgularaya yol açtığından kişiyi hastalık ilerlemeden doktora götürür. Bu nedenle erken tanı ve erken tedavi imkânı diğer kanser tipleriyle karşılaştırıldığında son derece yüksektir.

Tümör en sık ses telleri üzerinde oluşmasına rağmen bazen gırtlaktaki diğer yapılardan ve kıkırdaklardan kaynaklanabilir. Bu durumlarda şikâyet nadir de olsa ses kısıklığından çok yutma güçlüğü ya da sadece kulağa vuran ağrı şeklinde olabilir. Özellikle sigara içimi gibi çok ciddi bir risk faktörü olan insanların bu tip şikâyetleri önemseyip mutlaka doktora başvurmaları gerekmektedir.

Sigara tiryakileri arasında yapılan bir araştırmada yüzde 80’inin sigarayı bırakmayı istedikleri, üçte birinin en az üç kere ciddi bırakma deneyimi yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Ancak hala 60 yaşından önce sigaradan kurtulma oranı yüzde 50’nin altındadır. Kurtulamayanların yarısı da sigaraya bağlı nedenler yüzünden ölmektedir.

Sigara bırakılmak isteniyorsa

Öncelikle psikolojik olduğu kadar fiziksel bağımlılığı da olan nikotinden kurtulmak için karar vermek gerekir.

•Neden sigaranın bırakılmak istendiğini maddeler halinde notlar alarak sıralamak
•Sigarayı bırakmak için kesin bir tarih belirlenip bunu yakın çevre ile paylaşmak
•Daha önceki sigara bırakma deneyimlerinde neden başarılı olunamadığı irdelenerek aynı hataları yapmamak
•İlk günlerin zor geçeceğini baştan kabullenerek sigarasız yeni bir yaşam ortamı hazırlamak

sigaradan kurtulmayı daha kolay hale getirilebilir.

Sigarayı bırakmanın etkileri

Nikotinin fiziksel bağımlılığı nedeniyle yoksunluk belirtileri arasında gerginlik, baş dönmesi, dikkat dağılması, fazla uyuma veya uykusuzluk, sigara içme isteği, iştah artması ve kilo alma gibi belirtiler bulunmaktadır.

Ancak tüm bu yoksunluk belirtileri geçicidir ve iyileşme belirtileri de sigarayı bırakır bırakmaz başlamaktadır. Sigarayı bıraktıktan sekiz saat sonra vücudunuzda oksijen artışı olur. 48 saat içinde nikotin ürünleri vücudunuzdan atılmaya başlar. Akciğerler temizlenmeye başladığı için birkaç ay öksürük sürebilir. Tat ve koku alma duyularında düzelme başlar. Yaklaşık bir yıl içinde de kalp krizinden ani ölüm riski sigara içenlere göre neredeyse yarı yarıya azalır.

Sigara bırakmada destek

Sigara bırakma konusunda en önemli faktör kişinin kendisidir. Ancak doktordan ve çevreden destek almak bu bağımlılıktan kurtulmada yardımcı olacaktır. Hep sigaranın kişinin kendi sağlığına zararlı olması yanında, pasif sigara içiciliği de göz ardı edilemeyecek riskler içermektedir. Bu nedenle sigara bağımlılığının sadece bireysel değil sosyal bir hastalık olduğu unutulmamalıdır. Bu konuda sigara içen ve içmeyen herkese görev düşmektedir.

Kaynak: doktor sitesi
 
X