Sigara nasıl bırakılır?

nursena07

Guru
Kayıtlı Üye
31 Mayıs 2009
5.117
3.419
373
41
Merhaba arkadaşlar..Daha önce çok sigara içen ve sonrasında bırakmayı başarabilen hanımlardan yardım istiyorum,nasıl bırakabildiniz,ilaç-doktor yoluyla mı-kendi iradenizle mi-veya nasıl...Eşim için soruyorum bu soruyu..Artık sigara konusunda tahammülüm bitti,üstelik hamileyim ve oğlum var,bu durum bizi çok olumsuz etkiliyor,maddi-manevi zarardayız..Tavsiyelerinizi bekliyorum..

Eşiniz gerçekten istemedikten sonra bırakamaz.Sizin değil onun istemesi gerek.

Her şey beyinde bitiyor..
Telkinler yöntemi ile..
Bir de şunu paylaşayım;

bir psikiyatristin yöntemi:

(ilk görüsme)
psikiyatrist:ben sana sigarayi hemen birak demiyorum ki
tiryaki sahsiyet:nasil yani?
p:istedigin kadar içebilirsin ama bir sartimiz var
bana bilgi vermen gerekiyor
t:hah ha (deli midir nedir,içerim cosarim)
p:her gün kaç sigara iciyorsun,her sigarayi kaç dakikada toplam kaç nefes çekerek bitiriyorsun,etkisi ne kadar sürüyor...bu gibi bilgileri bana vermen lazim.bunlari bir köseye not edersin.bunun disinda istedigim birsey yok,sigara sayisi sana kalmis,canin istedigi kadar içersin
t:bu kadar bilgi de ne ola ki?
p:simde bu ilk gelisin tabii,ne siklikla sigara ictigini görmem lazim.ona göre baska teknikler düsünücez seninle,tamam mi?
t:aa tabii olur,nasil olsa istedigim kadar içecem (keh kehh,su psikiyatristler de garip oluyorlar)

(bence psikolojik açidan muhtesem bir taktiktir,tiryaki sahsiyet isterse içtigini az göstersin,önemi yoktur çünkü asil amaç sigara içerken eskisi kadar haz almamasini saglamaktir,nefesleri saymaktan sigara içmeye konsantre olamayacaktir,sürekli dikkat etmek zorunda kalacaktir.eger yöntemi hiç uygulamiyorsa,yani doktorun dediklerini yapmiyorsa o zaman da kendini kontrol altinda hissetmekten huzursuz olacaktir.eskiden keyif aldigi seyin sikinti yaratmasi yeni bir ögrenmedir,ee bu da ilk hafta icin süper motivasyon saglar)

Önce kişinin kendi isteyecek bırakmayı. Eniştem 2 paket içerdi bırakıcam dedi bıraktı. Hiç doktor falan gitmeden. Sigarayı bırakmak için terapi merkezleri var. Araştırın isterseniz. Bir de devlet bant dağıtacaktı ücretsiz olarak. Başladımı bilmiyorum. O bantlar para ile de satılıyor. Komşumuz da bıraktı sakız cigniyordu sürekli. :) ben babam için o sigara tedavi merkezlerinden birini aradım. Sigara bırakmayı %100 istemiyorsa bir faydası olmaz demişlerdi.

Bantlar henüz başlamadı ama 2 farklı ilaç veriliyor.

Ben şu an 33 yaşındayım ve lise döneminden beri günde 1 paket içerdim.. Tiryakiydim kısacası. Bir gün bir yakın abimin akciğer kanserinden vefat ettiği haberi geldi. Hem de 1 ay gibi kısa sürede hastalığını öğrendi ve öldü. Bu olay beni çok etkilemişti ve çok korkutmuştu. "Demek ki bu akciğer kanseri tedavi olma fırsatı bile vermeden götürüyor" diye düşündüm ve 2 gün sonra hemen sigarayı bırakmaya karar vermiştim. Birden bıraktım. Canım sigara istemiyordu ama sigara gibi beni oyalayacak bir şey lazımdı. Ben de sigaranın yerine Türk kahvesini koydum. Sigaranın boşluğunu hissettikçe kahve içiyordum. Ve kendimi sigara içmişim gibi kandırıyordum. Bu arada o zaman eski eşim de beni hırslandırmıştı. Sigara bıraktığımın 3. günü gururla söylemiştim "Bugün 3. gün ve daha hiç sigara içmedim" diye.. O da son derece umutsuz şekilde "Dur bakalım daha 3 gün olmuş, göreceğiz" diyince sinirlenmiştim. Sonra 1. yılımı doldurduğumda da yine gururla "Bugün 1. yılımı doldurdum" demiştim. Mort olmuştu. Allah'a şükür hala içmiorum ve 3 yıl oldu bırakalı.... Yani özetle bırakmayı istemek gerekiyor.

benim eşim pat diye bıraktı kızım istediği için ama ben ilk hafta çok zorlandım Rüyalarımda bile içiyordum sanırım en iyi yol azaltarak içmek ben önce üç beş e indirdim sonra iki ye sonra gün aşırı baktım artık canım istemez olmuş

Ben 17 yıldır günde iki pakete yakın cokda severek icen biriydim, hamile kalmaya karar verince bırakmam gerekti. Ama kendi başıma birakamadim en fazla üç gün sürdü denemelerin. Düşünün sırf bu yüzden gebeligi erteledim, sonra yardım almak için araştırmaya başladım. Öğrendim ki ülkemizde yardım almadan ve başına bir hastalık gelmeden birakabilenlerin sayısı %4, ve bunların %89 ü da tekrar başlıyormuş.

Sonra neden bırakmak gerektiğini değil neden birakamadigini çözmek gerekliymis bu noktada allen carr video su ile karşılaştım o kadar güzel anlatmış ki kafama çok yattı(google yazınca 60 dk video çıkıyor), sonra nikotin yoksunluğu için göğüs hasta. Dr. Bir arkadaşıma danisdim, bana her eczaneden temin edebileceğiniz bir ilaç ismi önerdi. Bu ilaca başladığınızda normal içmeye devam ediyorsunuz ve kendinize bir gün belirleyip ogün tamamen kesiyorsunuz. İnanın bir kaç gün sonra sigaranın tadı o kadar iğrenç geliyor ki keşke bırakmak için belirdegim gün daha erken olsa diyorsunuz. Bırakma günüm geldiğinde son sigarami Emre ustunucarin filmi 'bırakmak istiyorum' dvd si ( şiddetle tavsiye ediyorum bu filmi) ile içtim ve o günden sonra nefret ettim sigaradan. Şimdi diyorum ki o kadar sene ben sigara tiryakisimiydim, hayret ediyorum, Dilerim herkes kurtulur bu kandirmacadan.

Son olarak Emre bey bunlara kanser çubuğu diyor, ne kadar doğru bir isim bulmuş.

Birde okuyan olursa fikir vermak amaçlı yazmak istedim içinde nikotin bulunan mesela bant, sakız gibi ürünler yardımcı olmuyor, çünkü soruz zaten nikotin bağımlılığı ve siz vucudunuza nikotin almaya bir şekilde devam ediyorsunuz.

20 yıl sigara kullandım ve bıraktım.
Bırakmanızı büyük ölçüde kolaylaştıracak bir kaç ipucu vermek istiyorum.
Sigaranın zararlarına odaklanmayın. Size iyi geldiğini düşündüğünüz taraflarına odaklanın. Ve aslında hiç de öyle olmadığını kendi kendinize keşfedin. Bu konuyu uzman Emre Üstünuçar çok güzel açıklamış. İnternetten bulabildiğiniz bütün videolarına bakın.

En kritik gün 2. ve 3. Gün. Sigara aklınıza geldiğinde Meyve, sebze ya da çerez ile oyalanın. Sakın kilo alma ihtimalinizi sürekli düşünerek kendinize ikinci bir stres yüklemeyin. İçinde 4000 adet zehir bulunduran ve bağımlısı olduğunuz bir maddeden kurtulmanız için 3-5 kilo feda edilebilir. En azından 21 gün bu konuda özgür hissedin.
Ben ilk 3 gün kahveden uzak durmaya çalıştım. Büyük hata. Kahve sigara isteğinizi bastırıyor. Mantıklı bir açıklamam yok. Ama en iyi bastıran içecek kahve oldu.
En önemli detay da şu : bir daha başlamak diye bir korkum yoktu. Bu korkuyla mutlaka başlardım. Ben sigara tanımını sildim kafamdan. Sigarayı bıraktıktan 72 saat sonra ( fiziksel bağımlılık tan kurtulma süresi) sigara artık benim için "SAÇMA BİR ŞEY" di.
Her sigara gördüğümde onu içmenin müthiş bir saçmalık olduğunu düşünüyorum. Sanki hayatım boyunca hiç İçmedim. Tanımadığım bir şey.
İnanın zor değil. Psikolojinizi ayarlayın ve 72 saatte silin hayatınızdan.
İnanın artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Bıraktıktan sonraki değişiklilerden uzun uzun bahsetmeyeceğim. Artık zararlı değil hatta bir çok faydaları var deseler asla içmem. Sigara içmeseydim ailemle daha uzun Zaman geçirirdim. Herkes salondayken ben mutfakta olmadı balkonda tek başınaydım. Ne mi oldu. Babam vefat etti. Kızım büyüdü. Annem yaşlandı. Onlarla geçmesi gereken en güzel dakikalar bu saçma sapan zıkkım yüzünden yarım saatte bir bölündü. İllaki kanser olmanıza gerek yok. Sigarayla geçen hayat kayıp zaten.

Eşiniz kendi istemedikten sonra hiçbir yöntem kar etmez. İkna edip sigara bıraktırma polikliniklerine gidebilirsiniz beraberce ama kesinlikle kendinin bırakmayı istemesi şart.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…