Şeyh Edebali'nin Osman Gazi'ye Vasiyeti

Yeliz

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
19 Mart 2007
3.027
5
43
Ey oğul Beysin,

Bundan sonra öfke bize, uysallık sana... Güceniklik bize, gönül almak sana... Suçlamak bize, katlanmak sana... Acizlik bize, yanılgı bize, hoşgörmek sana... Geçimsizlikler, çatışmalar, anlaşmazlıklar bize, adalet sana... Kötü göz, şom ağız, haksız yorum bize, bağışlama sana...

Ey Oğul!

Bundan sonra bölmek bize, bütünlemek sana... Üşengeçlik bize, uyarmak, gayretlendirmek, şekillendirmek sana...

Ey oğul!

Sabretmesini bil; vaktinden önce çiçek açmaz...

Şunu da unutma: İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın...

Ey oğul!

Yükün ağır, işin çetin, gücün kıla bağlı; Allah (C.C.) yardımcın olsun...

Ertuğrul Gazi'nin

Osman Gazi'ye vasiyeti

Bak oğul!

Beni kır, Şeyh Edabili'yi kırma.

O, bizim boynumuzun ışığıdır. Terazisi dirhem şaşmaz. Bana karşı gel ona gelme... Bana karşı gelirsen üzülür, incinirim; ona karşı gelirsen gözlerim sana bakmaz. Baksa da görmez olur.

Sözümüz Edebali için değil, şenceğiz içindir.

Bu dediklerimi vasiyetim say!

Şeyh Edabâli'nin

Osman Gazi'ye vasiyeti

Oğul,

İnsanlar vardır, şafak vaktinde doğar, akşam ezanında ölür.

Avun oğlum avun. Güçlüsün, kuvvetlisin, akıllısın, kelamlısın, ama, bunları nerede, nasıl kullanacağını bilmezsen, öfken ve nefsin bir olup aklını yener, sabah rüzgarlarında savrulur gidersin.

Daima sabırlı, sebatlı ve iradene sahip olasın.

Dünya senin gözlerinin gördüğü gibi büyük değildir.

Bütün fethedilmemiş sırlar, bilinmeyenler, görülmeyenler ancak senin fazilet ve gayretinle gün ışığına çıkacaktır.

Ananı, atanı say.

Bereket büyüklerle beraberdir.

Bu dünyada inancını kaybedersen, yeşilken çorak olur, çöllere dönersin.

Açık sözlü ol. Her sözü üstüne alma, gördün söyleme, bildin bilme.

Sevdiğin yere sık gidip gelme, kalkar itibarın, muhabbet olmaz.

Üç kişiye acı: Cahiller arasındaki alime, zenginken fakir düşene, hatırlı iken itibarını kaybedene.

Unutma ki, yüksekte yer tutanlar, aşağıdakiler kadar emniyette değildir.

Haklı olduğun mücadelenden korkma.

Bilesin ki atın iyisine doru, yiğidin iyisine deli derler...

Seyh Edebali'nin Osman Bey'e Nasihatını her okudugumda hayatın ta kendisinin önümüze serildigini hissediyorum nedense...
eline sağlık arkadaşım..

bende kimse okumadı zannettim teşekkür ederim canım ...sevgiler

Seyh Edebali'nin Osman Bey'e Nasihatını her okudugumda hayatın ta kendisinin önümüze serildigini hissediyorum nedense...
eline sağlık arkadaşım..

sana katılılıyorum arkadaşım... Bende daha önceden cihan ünalın baş rolünde oynadıgı KURULUŞ\OSMANCIK adlı diziyi seyrrettim harikaydı ya çok etkilenerek her gün takip ediyordum,müziginide bir harika yapmışlar özleşmiş adeta diziyle ,şu anda dvd si çıkmış diziyi bütünleştirmişler ,bence arşivimizde olmalı diye düşünüyorum

merabalr bende bılecıkte üni okudum 2006 mezunuyum anadolunun en kuçuk ılı ama tarıhı orada hıssedebılıosunuz....bır kez daha bu msj ıcın tesekkurler

doğru söze hacı emmin ne desin derlermiş bizim oralarda değmi gız..caanım benim .. harika ..ibret alınması gereken bir yazı..hatırlattığın için teşekkürlera.s.

çok tşkler arkadaşımmmm
şeyh Edebali'nin bu nasihatı odamda aslıdır benimm
ve haftada bir mutlaka okurum kii özümü unutmamak için
her okuduğumda içim kıpır kıpır tüylerim diken diken olurrr
bence bu nasihatı bizlerde yavrularımıza öğretmeliyizki kültürümüzü ve özümüzü yitirmiyelim

ne güzel söylemiş aslında böyle nasihatlere ihtiyacımız var:1hug::1hug:

ne güzel söylemiş aslında böyle nasihatlere ihtiyacımız var:1hug::1hug:

feyzanazcım benimde odamda dururdu bekarken şimdi kardeşimin odasında duruyor. ve evet böyle nasihatleri hayata geçirmeye ihtiyacımız var...teşekkürler...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…