Servikal yetmezlik (rahim ağzında genişleme)

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.065
30.560
1.123
61
Konya
Yatak istirahati, intravajinal pesserler, bazı farmakolojik ajanlar ve servikal elektrokoterizasyon gibi girişimler geçmişte düşük başarı oranlarına rağmen kullanılmış alternatifler olsa da günümüzde tedavide tercih edilen yöntem cerrahidir. Serklaj (McDonald yada Shirodkar gibi yöntemler vardır.) adı verilen bir işlem ile internal os hizasına konulan bant şeklindeki çevre sütürü vasıtasıyla serviksin güçlendirilir ve açılma önlenir. Serklaj genelde gebeliğin 13-14. haftalarında yapılır.

Aşağıdaki durumların varlığında serklaj yapılamaz.
Aktif vajinal kanama olması
Fetal zarların yırtılmış olması, koryoamnionit şüphesi ya da varlığı
Uterus kasılmalarının varlığı
4 cm. nin üzerinde açıklığın olması
Polihidramnios ve fetal anomali varlığı

Serklajın bir kaç değişik türü olmakla birlikte en sık kullanılan teknik McDonald usülü serklaj olarak adlandırılır. Genel anestezi altında konulur. Doğum eylemi başlayan, enfeksiyon bulguları olan ya da fetal zarları rüptüre olan hastalarda serklaj çıkarılmalıdır. Eğer vajinal doğum planlanıyorsa dikiş 37. gebelik haftasında alınır.

Merhabalar ilk gebeligi tup bebek 16. Hafta ikiz gebelik kaybiyla sonlanmis ve 5. Tup bebek denemesinde hamile kalmis bir anne olarak sizinle deneyimlerimi paylasmak istedim. 21 haftada 4d ultrasonda rahimde kasilma ve açıklık tespit edildi. Birkac dr gezdim vaginal serklaj icin gec kalındıgı istirahat etmekten başka bir sey olmadığı soylendi ve dr Çağrı beyle tanıştım pesser takildi cok fazla yatak istirahati yapmadan gebeligimi 38+1 gunluk kadar surdurdum ve su anda 2.5 aylık bir kızım var. Pesser takıldığı donemde cok caresizdim kızımı kaybetmekten cok korktum ve pesser ile hamileligini tamamlamış bir anne ile karşılaşmadım ne oldugunu hamileligimin nasil surecegini bilmiyordum.deneyimlerimi paylasmaya hazırım. Umarım hic bir anne bu durumlari yasamaz..

Mrb canım benimde tüp bebek denemesire ıkizlerime hamile kalmistim 19. Haftada rahim agzimin açılmasıyla ikisini de kaybettim 2 buçuk ay sonra bu sefer normal yollarla gebe kaldım doktorum dikiş atmayi önerdi pesserin sıkıntılı olabileceğini enfeksiyon riskinin dikiş göre daha yuksek olduğunu söyledi ve 14. Haftada serklaj yapıldı şu an 23 hafta bitti ve cok sukur enfeksiyonum ve dikişlerde herhangi bir sikintim yok is yapmiyorum dinleniyorum ama günlük de 1 saatlik yürüyüşümü yapıyorum zor bir imtihan evlat ama Rabbim herseyi yoluna sokuyor sabrını veriyor

Back