Serbest bölgeye kesilen kdv siz faturalar

eceezgi

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
19 Şubat 2010
9.066
5.689
Kızlar merhaba,
Bir konuda fikir danışmak istiyorum.
Biz fabrikalara malzeme tedarik ediyoruz.
Bazı zamanlar serbest bölgeye de malzeme satıp fatura kestiğimiz oluyor.
Bu faturaları serbest bölge yurt dışı gibi göründüğü için kdv siz kesiyoruz ve bu kdv tutarları devlette sürekli birikiyor.
Bu biriken kdv lerin alımını nasıl yapabiliriz.
Muhasebecimiz sanırım uğraşmak istemiyor , bunu kendilerinin yapamayacagını çok meşakatli bir iş olduğunu söylüyor.
Başka bir muhasebeci de, muhasebecimizin bunu yapması gerektiğini kendisinin görevinin oldugunu soyluyor.
Bu kdv tutarlarının geri alınması için sanırım satılan malzeme ile alınan malzeme faturalarının eşleştirilmesi gerekiyormuş.

Bu muhasebecimizin görevi mi? Buna normal muhasebe dısında ek bir ücret ödemeli miyiz.
En önemlisi bu kdv leri devletten alabilir miyiz.

Konuyu doğru yere mi açtım bilmiyorum ama , yardımcı olursanız sevinirim...

evet KDV iadesini devletten alabilirsiniz..
biraz meşakkatli bir iş ama muhasebecinizin yapması gerekiyor..
eğer çok yüklü tutar ise ayrıca para talep edebilir , % olarak.
bazı büyük firmalar bu iş için epey % veriyorlar muhasebe/denetim firmalarına.
tabii dediğim gibi alacak yüklüyse...

evet KDV iadesini devletten alabilirsiniz..
biraz meşakkatli bir iş ama muhasebecinizin yapması gerekiyor..
eğer çok yüklü tutar ise ayrıca para talep edebilir , % olarak.
bazı büyük firmalar bu iş için epey % veriyorlar muhasebe/denetim firmalarına.
tabii dediğim gibi alacak yüklüyse...

şuanda 100,000 tl kadar bir alacağımız var.
bundan tahmini ne kadar % isteyebilir ki.
peki bazı kişiler de bu alacak talebinde bulunduğunuz zaman işyerinizi maliye denetlemeye gelebilir . alacağınızı alacakken borclu cıkarsınız gibi fikirler öne sürüyor. bu doğru olabilir mi?

şuanda 100,000 tl kadar bir alacağımız var.
bundan tahmini ne kadar % isteyebilir ki.
peki bazı kişiler de bu alacak talebinde bulunduğunuz zaman işyerinizi maliye denetlemeye gelebilir . alacağınızı alacakken borclu cıkarsınız gibi fikirler öne sürüyor. bu doğru olabilir mi?

yani tabii maliyenin kimi ne zaman denetleyeceği belli olmuyor...
benim bildiğim milyon USD rakamlar için büyük denetim firmaları iyi % alıyor.
100.000 TL içinde %10-20 isteyebilir...

üretici firma değiliz.
tedarikciyiz.
üreticiden ya da aracı firmadan malzeme alıp firmalara satıyoruz.
İhrac ettiğiniz malları sonuçta KDV li olarak aldınız ve faturalarda bir usulsüzlük yoksa tabii ki KDV iadesi için başvurabilirsiniz.
Muhasebeciniz bunu yapmıyorsa işi ne? Yetkili kişi kendisine bir sorsun.

MERHABA
ben ahl serbest bolgede calısıyorum
kdv'sız kestıgınız faturalar için serbest bolgeye giren malzeme gümrüklü girer içeri ve işlem formunu almanız gerekiyor satış yaptığınız firmadan .
işlem formuyla işlemlerinizi yaptıracaksınız .

üretici firma değiliz.

dün konustum muhasebecimizle
yeminli mali müşavirin bunu yapabileceğini söylediler. bizimki sadece mali müşavir. işi yapmaktan mı kaçtı , yoksa doğru mu soyledi bilemedim.
faturalarda bir usulsuzluk yok evet , hersey oldugu gibi kayıtlı.
bir de şu şekilde bir bilgi verdi muhasebecimiz.
sattığımız malzemeleri her nereden almış isek , muhasebecimiz ilgili evrakları hazırladıktan sonra oraya kendisinin gidip imza alması gerekiyormuş , yani diyelim ki istanbulda yasıyoruz. malzemenin bazılarını ağrıdan aldık, bazılarını antalyadan , kendisinin kalkıp bu illere gidip imza alması gerekıyormus. bu da pek inandırıcı gelmedi açıkcası

MERHABA
ben ahl serbest bolgede calısıyorum
kdv'sız kestıgınız faturalar için serbest bolgeye giren malzeme gümrüklü girer içeri ve işlem formunu almanız gerekiyor satış yaptığınız firmadan .
işlem formuyla işlemlerinizi yaptıracaksınız .

merhaba,
işlem formlarımızı alıyoruz ancak ilk mesajımda da belirttiğim gibi.
aldığımız ve sattığımız malzemelerin faturalarını eşleştirmek gerekiyormuş.
muhasebecimiz bu işi yapmaktan cekınıyor benim anladığım kadarı ile , bu eşleştirmeyi yapmak onun görevi mi onu öğprenmek istemiştim.

merhaba,
işlem formlarımızı alıyoruz ancak ilk mesajımda da belirttiğim gibi.
aldığımız ve sattığımız malzemelerin faturalarını eşleştirmek gerekiyormuş.
muhasebecimiz bu işi yapmaktan cekınıyor benim anladığım kadarı ile , bu eşleştirmeyi yapmak onun görevi mi onu öğprenmek istemiştim.
peki siz sattıgınız malzemeyi siz kdv aldıgınız için kdv satıyorsunuz, atıyorum 150 tl malzemenin bedeli 177 tl faturayı kesip kdv'sızmı gosterıyorsunuz yoksa fatura dırek 150 tl uzerındenmı yapıyorsunuz,
bu eşleştirmeyi muhasebe yapıyor olması gerekıyor tabiki

Alabilirsiniz evet, ama alım işlemi şu şekilde işler; siz gerekli belgelerle başvurursunuz, devlet iade çıkıp çıkmadığını kontrol eder, genelde belirli miktarın üzerinde ise size inceleme çıkar, yani firmaniz incelenir, ardından iade çıkıyorsa size nakit olarak verilmez, maliyede alacak olarak görülür. Gelecek dönemlerde mahsup istersiniz, KDV-MUH ya da SGK ödemeleri mahsup olur. Bu işlemi sizin yerinize mali müşaviriniz yapacak tabii, ek ücret söz konusu değil. Bu onun işi zaten. Meşakkatli bir iş, uğraş ister evet.

peki siz sattıgınız malzemeyi siz kdv aldıgınız için kdv satıyorsunuz, atıyorum 150 tl malzemenin bedeli 177 tl faturayı kesip kdv'sızmı gosterıyorsunuz yoksa fatura dırek 150 tl uzerındenmı yapıyorsunuz,
bu eşleştirmeyi muhasebe yapıyor olması gerekıyor tabiki

ben diyelim ki 150tl lik malzeme aldım . (kdv siz bu malzemeyi 127,11 tl ye aldım.)
127,11 tl üzerine kendi karımı koyuyorum . %20 diyelim . 152,53 tl oluyor tutar kdv hariç fatura etmem gereken tutar.
152,53 tl den fatura ediyorum kdv sıfır olarak .
kdv li fatura edecek olsam 179,99 tl den etmem gerek . arada kalan 27,46 tl sadece bu malzemede benim kdv alacağım olarak devlete geçiyor.

ben diyelim ki 150tl lik malzeme aldım . (kdv siz bu malzemeyi 127,11 tl ye aldım.)
127,11 tl üzerine kendi karımı koyuyorum . %20 diyelim . 152,53 tl oluyor tutar kdv hariç fatura etmem gereken tutar.
152,53 tl den fatura ediyorum kdv sıfır olarak .
kdv li fatura edecek olsam 179,99 tl den etmem gerek . arada kalan 27,46 tl sadece bu malzemede benim kdv alacağım olarak devlete geçiyor.
bıze bazı fırmalar malzeme satmak ıstemıyor cok ugrastırıyor bu kdv ısı bızı dıyrekten eger anlasırsak kdv tutarı kdvsız olarak kesebılıyorlar. bazen bazı seyler tek duze oluyor malum baska yerden bulmak mumkun olmayabılıyor.
buarada muhasebecı degılım lojıstıkte calısıyorum ama mutlaka dısarıdan muhasebe fılan alıyorsanız sıze yardımcı olmaları gerekıyor bence

bıze bazı fırmalar malzeme satmak ıstemıyor cok ugrastırıyor bu kdv ısı bızı dıyrekten eger anlasırsak kdv tutarı kdvsız olarak kesebılıyorlar. bazen bazı seyler tek duze oluyor malum baska yerden bulmak mumkun olmayabılıyor.
buarada muhasebecı degılım lojıstıkte calısıyorum ama mutlaka dısarıdan muhasebe fılan alıyorsanız sıze yardımcı olmaları gerekıyor bence
evet gercekten ugrastırıyor :)
tesekkur ederim.

siz hangi şehirdesiniz?

Alabilirsiniz evet, ama alım işlemi şu şekilde işler; siz gerekli belgelerle başvurursunuz, devlet iade çıkıp çıkmadığını kontrol eder, genelde belirli miktarın üzerinde ise size inceleme çıkar, yani firmaniz incelenir, ardından iade çıkıyorsa size nakit olarak verilmez, maliyede alacak olarak görülür. Gelecek dönemlerde mahsup istersiniz, KDV-MUH ya da SGK ödemeleri mahsup olur. Bu işlemi sizin yerinize mali müşaviriniz yapacak tabii, ek ücret söz konusu değil. Bu onun işi zaten. Meşakkatli bir iş, uğraş ister evet.

teşekkür ederim .firma incelemesi nasıl olur ?

X