• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

sepet sepet...

burfur

Merdümgiriz&Şevk-i Şurude
Pro Üye
13 Ocak 2009
4.235
656
688
sepet1.jpg

sepetsepet.jpg

SEPET ve SEPETÇİLİK

Sepet; bitkisel dal ve tahıl sapları ile bir alt bir üst örgü sistemi ile örülen, çeşitli geometrik formları olan (oval, yuvarlak, konik) bir tür taşıma aracıdır.
Sepetçilik Ağaçların ince sürgünlerinden, bitkilerin odunlaşmamış saplarından faydalanılarak yapılan örgü ve el sanatı. Sepetçilik sanatı insanlık tarihiyle başlar. Toplumların kültür tarihlerine katkısı bulunan sanatlardan birisidir. Bugün Afrika'da Eski Mısırlıların beş bin yıl önce sepet yapımında kullandıkları teknik ve metot kullanılmaktadır.

Sepetçilik güzel bir el sanatı olmakla birlikte, bu sanatta uğraşanların iç dünyalarını da dışarıya aksettirir. Sepet örgülerindeki zerafet, renk, doku, desen, şekil çeşitlerinde bunu görmek mümkündür.

Sepetçilik genelde bir el sanatı olduğu için her yöreye göre çeşitli şekilleri vardır. Örülen sepetin hangi amaçla kullanılacağı, örgüsünde kullanılacak malzemeyi ve şeklini belirler. Mesela tahıl veya sıvı konulacak bir sepetin son derece sık örülmesi, aralarına başka malzemelerin kullanılması lazımdır. Bunun yanında, kafes, ağ, tuzak vb. yerlerde kullanılacak sepetlerse delikli olur.

Günümüzde çok değişik sepet örme teknikleri vardır. Bunlardan iki tanesi bütün sepet örme tekniklerinin temeli sayılır. Birincisi; tek bir liften yapılan rulo kıvrımlarının birbirleri üstüne dikilmesidir. İkincisi ise; kafes veya hazır örgüdür. Sepet örgü biçimleri bazan metal bazan da porselen gibi daha sert malzemelerle de taklit edilmeye çalışılmıştır.

Sepetçilikte genellikle ot, bambu, mısır sapı, saz, saman sapı, böğürtlen, rafya, kamış, bitki saplarıyla, bodur söğüt, kestane, fındık, siyah akça ağaç vb. gibi ağaç filizleri kullanılır. Bugün sentetik olarak üretilen naylon ve buna benzer liflerden de sepetler yapılmaktadır.

Kökü çok eskilere dayanan sepet örme, sepetçilik sanatı; günümüzde ambalajlama tekniğinin gelişmesiyle biraz gerilemiştir. Çünkü eskiden malların piyasaya sürülmesi, tarım, bahçe, bağ ve balıkçılık ürünlerinin taşınması, pazara götürülmesi ve pazarlanmaları hep sepetle olurdu. Modern ambalaj sanayii ise bugün sepetçiliği kaldırmıştır. Buna karşılık, ince sepetçilik, özellikle lüks sepetçilik gelişti. Mobilyacılıkta sandalye ve koltuk yapımında da kendini gösterdi.

Sepetçilik yurdumuzda eskisi kadar çok olmamakla birlikte; Konya, Kastamonu, Kocaeli-Karamürsel, Rize, Edirne, Kırklareli illerinde bugün de varlığını hala devam ettirmektedir. Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde özellikle Trakya bölgesinde yaşayan Çingelerin başlıca geçim kaynaklarıdır.

Sepetler kullanılacakları yerlere göre çeşitli boy, biçim ve isimde yapılır ve kullanılır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
:utangac:(alıntıdır)
khnk.png

sepet3k.jpg

sepet3.jpg
 
Son düzenleme:
Sepetler çok cici, çok güzeller.
Otantik ve doğal malzemelerden yapıldığı için olsa gerek,
onlarla haşır neşir olmak haz veriyor insana.
smilies-11315.gif
 
canimcigim yine cok güzel bi konu acmissin emegine saglik
sepetleri cok severim ya hele hasir isi olanlari
cünkü el emegi cokdur
yapanlarin elleri dert görmesin insallah
paylasimin icin tskler zuzuma.s.
 
canımsınız ya çok teşekkür ederim .elimde birkaç fotoğraf daha var.bakalım bunları beğenecek misiniz?
kapak008.jpg

dsc02443i.jpg

goruntu0153.jpg

img0979.jpg

resim684small.jpg

sepet2.jpg
 
eklemeler ve yorumlar için hepinize çok çok ....

kvetiny_623962236_081.gif
tsk33lq2nh1.gif
 
Son düzenleme:
Ev dekarsayonunda vazgeçemediğim sepetler.Hepside ne kadar doğal ve şık.Bende zaman zaman çiçeklerin içinden çıkanları süsleyip evimin köşelerinde kullanıyorum.Teşekkürler cnm.
 
Hepimizin sepeti sevgi dolsun burfurum - bayılıyorum bu topiğe.opuyorumnanaktan

......
evlaawcz.gif
 
Back