Gebeliği boyunca gizli şekeri ya da gebelik şekeri olduğunu bilmeden, pizza, börek, şerbetli tatlılar hatta sütlü atlılar, kek, kurabiye, çikolata vs bir sürü ürün tüketen insanlarız biz. Sonra bebek doğduğunda aşırı kilolu ( millet bebeğin 4 kilo doğmasından gurur duyar ama ne kadar sağlıklı düşünmek lazım, ya da bebek neden o kadar kilolou??)), hızla kilo alan, daha sonrasında yeme bozukluğu ya da iştahsız, dikkat eksikliği vs. bi sürü sorun çıkıyo ortaya. Bunu iyi bilmek lazım.
Amaaaa eğer siz zaten ben bebeğime zaten hiç bir şekilde şeker vermiuyorum, yukarda saydığım pasta börek çikolata vs bi sürü üründen kaçıyorum ve doğal olarak da şeker yüklemesine karşıyım derseniz kesinlikle hak veririm. Ki bence karatay hnm bunu kastediyo. Çünkü kendi çocukları üniversitedeymiş ve hala çikolata falan tüketmiyomuş. Düşünn o derece dikkat ediyomuş kadın. Elinde kocaman dondurma yiyip de ben şeker yüklemesine karşıyım diyenler çok komik oluyolar.
Kesinlikle doğru .. benim İnsülin direnci yüksekliği için iki tur tedavi görmüşlüğüm var ve bunu ilaç kullanmakla kalmayıp yeşillik , yoğurt, su,tatlıdan uzak durup ( çok cnm çekerse gün ortasında hevesimi alırdım) ve en çok da hareket ederek atlattım..
ve şeker , insülin direnci gerçekten beslenmeyle yönetilebilen bir rahatsızlık hatta yenebildiğimiz çoğu zaman ..
Çok şükür şu an hamileyim ciddi tedaviler sıkıntılar yaşadım ve şu an ikinci ayıma giriyorum tahminen ve karar aldım tatlı kesinlikle yememem gerekiyor hatta hamurişi, ekmek, pirinç vs bunlar cidden Canan Karatay ın söylediği gibi insülin direncini artırır ki gebelikte daha hassas oluyoruz bu konuda.. insülin direnci de şeker hastalığının ön habercisidir aynı zamanda ..
Bana aç karnına hiçbir doktor o şeker dolu ilacı içiremez çünkü cidden şok etkisi yaratır ve ben de bu tezimi savunabilmek adına ztn tatlı vs uzak durmaya karar veriyorum .. çünkü kilo alışım fazla olduğu anda doktor bu testi yapmak zorunda kalır ve söyleyecek hiçbişeym kalmaz ..doktor bu kilonun nedeninin şeker olma ihtimalini değerlendirmek zorunda kalır..çoğu doktor , hamilelikte fazla kilo almayan hastasına şeker yükleme önermez hatta bilinenin aksine ..
biz bol yemeyi seven bir milletiz hamilelikte iki kişilik yemeyi severiz ama bol bol hamur, tatlı, hazır gıda, kızartma, nişastalı besinler, günde iki üç meyve yiyerek aynı zamanda şeker yüklemesine karşı durulamaz..
dipnot ekleyeyim yıllar önce endokrin uzmanım insülin direncim olduğu için günlük yiyebileceğim meyve miktarının bir elmayı geçmemesi gerektiğini söylemişti ..
Koca bedene bu miktar önerilirken düşünün ki bir bebek taşırken tatlı ve vücutta şekere dönen besinlerin ne denli zararlı olduğunu