Çocuk Hastalıkları Şeker hastalığı konusunda bilgisi olanlar

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

ebushhh

Guru
Kayıtlı Üye
27 Ekim 2010
2.071
4
316
Rusya
Merhaba arkadaşlar,
Benim 21 aylık bir kızım var, 3 gün önce diyabet tanısı konuldu. İlk gün açlık şekeri normalin çok çok üstünde olduğu için yoğun bakımda kaldı. 2 gündür normal odada kalıyor. Doktor biraz daha kalmasını istiyor fakat buradaki hastaneler uzun süre kalınabilecek gibi değil. Pire olmadığı için dua ettiğimiz türden. Gerçi başhekim hemen gidin Türkiye'ye orda daha iyi bakarlar demiş.
3 gün sonra Türkiye'ye gideceğiz. Orada tedavi sürecine başlayacağız.
Yanlız bu 3 gün için çok kaygılarım var. Beni hastanede tutmadılar. Eşim daha iyi rusça bildiği için o kaldı bebeğimin yanında. İğne yapmakta problem yok. Beni en çok kaygılandıran mutfak ve kan ölçme zamanları.
Nasıl yemekler yapmalıyım?
Nasıl kalorisini, şekerini, tuzunu ayarlamalıyım?
Ne kadar sıklıkla kan ölçmeliyim?
Yolculukta nasıl davranmalıyım?
Bir liste verdiler elbet ki. Daha gelmedi bebeğim 1-2 saat sonra evde olacaklar Allah'ın izniyle.
Ama yinede kaygılarım var. Çok araştırdım, çok okudum, videolar izledim. Karşılıklı konuşmak gibi olmuyor hiçbiri.
Birde her ne kadar dili çok iyi bilsenizde, hastane ve tıp terimleri işin içine karışınca biraz boşluk oluyor ve anlamakta güçlük çekiyorsunuz.
Aklımda daha binbir tane soru var. 3 gün sonra doktorla görüştüğümde hepsine cevap alacağımızı tahmin ediyorum. Ama bu süre zarfında bu durumdan muzdarip yada uzman kişilerin yardımına ihtiyacım var.
Umarım kendimi ifade edebilmişimdir.
 
Bu arada diyabetin çeşidini yazmamışım.
Tip 1 diyabet. Günde 4 insülin iğnesi vuruluyor.
Merak ettiğim diğer konuda şekeri istemsiz yükseldiğinde ekstra insülin iğnesi vurmak gerekiyor mu?
 
Son düzenleme:
türkiyede çocuk endokrin uzmanları, hasta yakınlarını çok iyi yönlendiriyorlar, iyi bir eğitim ve ufak tefek eğitim metaryalleri veriyorlar. biran önce burda tedaviye devam etmenizi öneririm.

sizin anlattığınız tip 1 diyabet (çocukluk diyabeti), hayatı boyunca bu hastalıkla başedecek, ilk başlarda hem siz hem de çocuğunuz için uyum dönemi zor olabilir ama alışılıyor. internetten prof. şükrü hatunun çalışmalarını ve katkıda bulunduğu siteleri araştırmanızı tavsiye ederim.

tedaviye başladıktan kısa bir süre sonra, hastalığın geçtiğini düşünebilirsiniz, buna balayı dönemi diyorlar. asla ama asla ilaçlarını ve tedaviyi aksatmayacaksınız. şeker hastalarının planlı ve disiplinli bir yaşam tarzlarının olması gerek.

hekim arkadaşlar bu konuda sizi daha iyi bilgilendirirler. sorularınız olursa ben de elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
 
Konu içeriği nedeniyle ilgili başlığa taşınmıştır.
 

İlginiz için teşekkür ederim. Türkiye gibisi yok gerçekten. Telefonda bir doktoru aradım ve benimle mükemmel ilgilendi, rahatlattı.
Hastaneden ne zaman çkış yapmam konusunda danışmıştım. Buradaki hastaneler inanılmaz derece pis. Yataklar aylarca yıkanmamış gibi.
Çarşaf denen pek bişi yok zaten. Ayrıca normal hasta yatağıda yok. Yani tahmin bile edemezsiniz durumu görünce şok geçirdim.
Mecbur kalmak zorunda kaldık bir süre. Bilet bulamadığımız için 4 mayısta gitmek zorunda kalacağız.
Ozamana kadar geçen süre beni korkutuyor. İğne yapmak en kolayı.
Kan alma süresi, yemek çeşitleri ve yemek süresi?
Şekeri yükselecek yada düşecek diye şimdiden aklımda panik yapıyorum.
Birde yolculukta nasıl yapmalıyım? Hazır kavanoz maması zararlı mı şekerine?
Şimdiki aklımdaki sorular bunlar.
 

internetten hastanelerin endokrin bölümlerinin tel numaralarını alıp doktorun kendisine sormanız çok daha sağlıklı olur. özel hastanelerde çalışan doktorlara telle ulaşmak çok daha kolay, önceliğiniz bu olsun.
hazır kavanoz mamaları şeker ihtiva ediyor. insülini ayalanıp verilebilir mi, doktora sormak gerek.
 
hangi yemekleri verecek, neleri vermeyeceksiniz, yemekleri ne sıklıkta ne kadar vereceksiniz, nasıl yapacaksınız? ne kadar sürede kan ölçeceksiniz?

aklınıza takılan her şeyin cevabını çocuk endokrin bölümü uzman hekim ve hemşireleri yanıtlayacaktır. buraya gelene kadar size lazım bilgiyi de, ordaki rus hekimlere sorabilir, ya da burdan telde öğrenebilirsiniz.
 
Teşekkür ederim elifcino
İlk gün çok hastane aradım Ankarada ve İstanbulda
Her yerde çocuk endokrin doktoru bulunmuyormuş. Ankara devlet hastanesinde bir bayan uzman buldum, dediğim gibi çok ilgiliydi. Tabi ozamanki sorularım çok farklıydı. Sanırım tekrar arayacağım.
 
Son düzenleme:
rica ederim. doğru her hastanede bulunmaz, tıp fakültelerini tek geçerim. doğumevlerine de bak, oralarda da olabiliyor. iğne yaparken; her zaman aynı noktaya yapmamaya çalış, azcık aşşağısı, yukarısı ya da yan tarafına yap.
diyabetle ilgili seminer vermiştim, daha doğrusu vermek zorunda bırakılmıştım, o zamanlar bu konuyla ilgili bayağı çalıştım fakat üstünden çok zaman geçti, kullanılmayan bilgiler unutuluyor. en doğru bilgiyi çocuk endokrin uzmanı verir. prof. şükrü hatunla ilgili nette araştırma yapmanı tekrar tavsiye ediyorum, çocuklarla ilgili pek çok site var, orda senin gibi anne-babalarla iletişime geçebilirsin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…