Şeker hastaları malulen emeklilik için ne yapmalı?

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.004
448
Kocaeli
Kronik hastalıklarda maluliyet aylığı alabilmek için en az 10 yıldan beri sigortalı olup, 1.800 gün prim şartı var. Başkasının bakımına muhtaç olanlar için ise sigortalılık süresi yok. Sadece bin 800 gün primi yatırmış olmak yeterli oluyor.

SOSYAL Güvenlik Kurumu’ndan maluliyet aylığı alabilmek için en az 10 yıldan beri sigortalı olup, toplam bin 800 gün prim ödemiş olmak şart. Bunun yanında başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise 10 yıllık sigortalılık süresi aranmaksızın yalnızca 1.800 gün malullük, yaşlılık, ölüm sigortası primi yatmış olması yeterli oluyor.

Çalışma gücünün hangi oranda kaybedildiğine Üniversitesi, Eğitim ve Araştırma, Askeri Hastaneler’le bunların bulunmadığı hallerde Devlet Hastaneleri’nin raporuna göre karar veriliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in verdiği bilgilere göre;

- Hayati olarak nitelendirilen organ nakilleri maluliyet sebebi sayılacak.
- Böbrek nakli sonrası malullük maaşının kesilmesi uygulamasına son verilecek.
- Kontrol muayenelerine tabi tutulan kalp, akciğer, karaciğer ve bağırsak nakli yapılan kişiler kontrole tabi tutulmadan malul sayılacak.
- Tüberküloz, romatizmal ve nörolojik hastalar da malul sayılacak.
- Sara hastaları, tek tarafı felçli olanlar, spastik ve otistik çocuklar da bu kapsamda değerlendirilebilecek.
- Şeker hastalığından dolayı 3 ve daha fazla komplikasyonu olanlar genel durumlarına göre karar verilmesi de sağlanacak.

NE KADAR MAAŞ ALACAKLAR

SGK’nın 2012 yılı istatistiklerine göre malullük aylığından 87 bin 956 kişi yararlanıyor. Yönetmelik kapsamının genişletilmesi sonrası bu rakamın 150 bine yükselmesi bekleniyor. Özellikle böbrek nakli sonrası malullük aylığının kesilmesine ve organ nakli sonrası malullük muayenesinin yeniden yapılmasına son verilmesi ile bu rakamın artacağı tahmin ediliyor. Malullük aylığının hesaplanması, aylık bağlama oranı üzerinden gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla her kişi için ücreti ve ödediği prim gün sayısına göre değişen bir malullük aylığı söz konusu. Son verilere göre 4/A’lıların yüzde 60’ı 800 ila 900 TL arasında aylık alırken, 4/B’lilerde ortalama maaş 700 ila 800 TL arasında .
Kaynak : aksam.com.tr
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…