Saya gezmeyi unuttuk muuu!

adaege17

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
4 Temmuz 2012
249
0
26
İstanbul
Arkadaşlar eski bir geleneğimiz olan sayaya çıkmayı çoğumuz bilmiyoruz ve bununla karşılaşınca tabiri cabizse aval aval bakıyoruz.
Ben bu güzel geleneğimizi hatırlatmak istedim. Eminimki bilmyen bir sürü arkadaşımız var. İnş birazda olsa hatırlarız o eski günleri
Ramazan ve Kurban bayramları, ülkemizin diğer illerinde yapıldığı gibi kutlanılır. İlimizde ramazan geceleri, teravih namazından sonra camilerde mukabele okutmak, dinlemek dini bir gelenektir. Mukabele okumak genellikle kadınlar arasında yaygındır. Diğer illerden farklı olarak ramazan gecelerinde kız ve oğlan çocukları kapı kapı dolaşarak, saya tekerlemesi söylerler. Saya tekerlemesinin bitiminde çocuklara çeşitli yiyecekler veya harçlık verilir.
Saya Tekerlemesi
Saya saya sayadan
Sular akar kayadan
Sayacı derler bize
Özendik geldik size
Hanım teyze eyvallah
Canım teyze eyvallah
Bir olmazsa iki olsun
Şeytanın gözü kör olsun
Allı kapı ballı kapı
Arkası boyalı zengin kapısı
:46::46::46::46::46::46::46:

bu soyledıgınız hangi yorenın oluyor acaba?

ben ilk defa duyuyorum sankı cadılar bayramındaki gbi olmus tekerlemeler karısında seker ve harclık vermek..

güzel bir adet ama devir kötü,bayramda bile kapı kapı gezmeme izin vermezdi annem tee onbeş yıl önce.Ya bugünün anaları ne yapsın...
Ama eski gelenekleri yaşatmak benim de hoşuma gidiyor,ne varsa eskilerde var :P

Doğru söylüyorsunuz..
Kardeşimede annem izin vermiyor artık ama keşke yaşatabilsek o güzellikleri..
Küçük bi çocuk olsam kimseye aldırış etmeden alırım elime bir poşet kapı kapı gezerim bir sürü şeker, meyve toplar gelirim
:10::39:

Back