Sarı Kantaron mu ?Kırmızı Kantaron mu ?

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.745
27.702
49
sari-kantaron-yagi.jpg


Kantaron yağının yaraları iyileştirici,bakterileri öldürücü,hücre yenileyici özelliklerini ve cilt bakımındaki olumlu etkilerini hepimiz artık biliyoruz.Kantaron yağı kırışıklık gidermenin yanı sıra cilt sağlığı üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle çok fazla tercih ediliyor.


Peki neden Sarı kantaron ve kırmızı kantaron diye iki ayrı kantaron çeşidi duyuyoruz?Aralarında ki fark nedir ?Hangisi daha etkilidir ?

Kantaron yağı hazırlanırken Sarı kantaronun taze çiçekleri yağa kırmızı renk vererek kırmızı kantaronu oluştururken kurutulmuş çiçeklerle hazırlanan kantaron yağı sarı bir renk alır..Dolayısıyla rengini sarı ve kırmızı yapan taze yada kurutulmuş çiçeklerle hazırlanmış olmasından alır...


Kantarioni-bari-kundër-depresionit-dhe-sëmundjeve-gjinekologjike.jpg

Hangisi daha etkili ?

Kantaron yağı hazırlayan çoğu kişi kurutulmuş sarı kantaron bitkisinden ziyade taze bitkinin daha iyi sonuç verdiğini belirtiyor.Yani kırmızı kantaronun daha etkili olduğu düşünülüyor...


Cilt için kantaron yağı kullanımını en çok cilt lekelerini, ciltteki kızarıklıkları ve siyah noktaları gidermek için tercih ediliyor. Güneşe çıkılmayacağı zamanlarda, örneğin akşam saatlerinde veya gece yatmadan önce cildine birkaç damlalık kantaron yağı sürerek, ciltteki leke ve izlerinden büyük oranda kurtulduğuna işaret eden pek çok kişi var.

Sivilcelenme veya ciltte pullanma gibi şikayetlere neden olduğuna rastlandığından dolayı, kantaron yağının çok ince bir tabaka şeklinde, bir pamuğa sadece birkaç damla damlatılarak yüze uygulanması yeterlidir. Her tip cilt için kullanılabilir ama sorunlu ciltlerde önce azar azar uygulayarak, cildin nasıl tepki verdiğini ölçmekte fayda var.

Cildinizin hassas olduğunu düşünüyorsanız kantaron yağını her gün değil, gün aşırı veya birkaç günde bir cilde masaj yaparak kullanabilirsiniz. Hatta yağı yüzünüzde denemeden önce bilek içi gibi hassas bir bölgeye sürerek ddeneyin. Cildinizin aşırı veya alerjik bir tepki verip vermediğini bu şekilde ölçebilirsiniz.

Kantaron yağını yüzünüzde 1 saat beklettikten sonra durulayabilir ya da gece boyu yüzünüzde bırakabilirsiniz..
 
Sarı-Kantaron-Yağı.jpg


Sizde evde çok kolay ve zahmetsizçe uzun ömürlü kantaron yağınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz...

Evde kantaron yağı nasıl hazırlanır ?


1. Taze ya da güneşte kurutulmuş sarı kantaron bitkisi cam bir şişeye (veya kavanoza) şişenin aldığı kadar koyulur. Ne boy bir kavanoz ya da şişe kullanacağınız size bağlıdır. Elde edilen yağ oldukça dayanıklı olduğundan ve birkaç yıl bozulmadan bekleyebileceğinden elinizi bol tutmaktan çekinmeyin. Kantaron yağı yapmak için bitkinin çiçeklerini, yapraklarını ve bir bölüm saplarını alabilirsiniz. Hepsi de bitkinin faydalı kısımlarıdır.

2. Sarı kantaron cam şişeye doldurulduktan sonra üzerine organik, soğuk press zeytin yağı da aynı şekilde şişeye eklenir. Zeytin yağının saflığı, sızma olması önemlidir. Dolayısıyla elinizin altındaki her zeytin yağı kantaron yağı hazırlamak için uygun olmayabilir. Burada amaç hazırladığınız kantaron yağının kalitesini olabildiğince arttırmaktır.

3. Hazırlanan şişe en az iki hafta ile 45 gün arasında bir süre, güneş alan bir yerde bekletilir. Gün boyu doğrudan çok fazla güneş almamalıdır. Günde birkaç saat, sabah ya da öğle güneşinin vurması yeterlidir. Beklerken ara ara şişeyi sallayabilirsiniz. Yağın rengi döndüğünde, kantaron yağı da kullanıma hazır demektir.Sarı kantaronun taze çiçekleri yağa kırmızı renk verirken, kurutulmuş çiçeklerle hazırlanan kantaron yağı sarı bir renk alabilir.

4.Evde hazırlanan kantaron yağının oldukça da uzun bir raf ömrü vardır. Serin bir yerde muhafaza edilirse, birkaç yıl bozulmadan bekleyebilir. Yağ bulanıklaşmaya başladığında raf ömrünün tükendiğini anlayabilirsiniz.


Evde kantaron yağı hazırlayan çoğu kişi kurutulmuş sarı kantaron bitkisinden ziyade taze bitkinin daha iyi sonuç verdiğini belirtiyor. Ancak şehirlerde yaşayanlar için taze sarı kantaron bitkisine ulaşmak zor olabilir. Sarı kantaron bitkisini kendiniz toplayacaksanız yol kenarı veya kalabalık cadde gibi yerlere yakın bitkileri toplamayın. Bölgede kimyasal atık, çöp atıkları gibi kirlilik kaynakları varsa yine bu bitkilerden uzak durun. Unutmayın ki kullanacağınız yağı vücudunuz emecek. Zararlı maddeleri vücudunuza sokmaktan kaçının.
 
X