• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sarımsak Ve Faydaları

16 Ağustos 2010
294.697
607.051
1.098
43
Malatya
$sarimsak.jpeg

Uzmanlara göre, bu keskin kokulu yumruda, her türlü harika özellik mevcut. Sarmısağın tansiyon düşürdüğü, kan pıhtılaşmasını azalttığı, kötü LDL kolesterolünü düş, dürdüğü, bazı mide kanserlerini önlediği, bağışıklık sistemini güçlendirdiğinin ispatlandığını söyleyen uzmanlar, sarımsaktaki "allicin" denilen bir maddenin, sadece kendi özgü kokusunu vermekte kalmadığını, ayrıca bakteri gelişimini önlediğini, vücuttaki mantarı ve maya oluşumunu tahrip ettiğini kaydediyor.

Uzmanlar, sarımsakta 2 kuvvetli antibiyotik, çok tesirli esanslar, bol iyot ve kükürt bulunduğunu ve insan sağlığında çok değerli vazife gördüğünü belirterek, "Damar sertliğini giderir, kanı durultur, kalbi kuvvetlendirir, bronşları dezenfekte eder, cilt hastalıklarını giderir ve kansere karşı korur" diyorlar.
$indir.jpg
Uzmanlar, sarımsaklı yoğurdun, zehirlenmelere karşı insanı koruduğunu ve sarımsağın en ince damarları dahi temizleyerek oralara kan gitmesini sağladığını bildiriyor. Uzmanlar, sarımsağın, bütün salgı bezlerini çalıştırmak ve vücudu zehirlerinden temizlemek suretiyle, genç ve dinç olmayı, uzun yaşamayı sağladığını kaydediyor.

BESİN DEĞERLERİ
$sarımsak.jpg
100 gr. (diş) sarmısakta 90 kalori: 5,3 gr. protein; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; 1.1 gr. lif; 13,3 mgr. fosfor; 38 mgr. kalsiyum; 1.4 mgr. demir: 0,2 mgr. B1 vitamini; 0.8 mgr. B2 vitamini: 0.3 mgr. B3 vitamini ile 8 mgr. C vitamini vardır. Ama, sarmısak az miktarlarda tüketildiğinden, bedenin enerji, vitamin ile mineral gereksinimlerinin pek az bir bölümünü karşılar. Ortalama 9 gr. gelen irice iki adet sarmısak dişinin bedene sağladığı yalnızca 9 kaloridir.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
$sarımsak.jpg
Yukarıda belirtildiği gibi, tüketilen sarımsağın besin değeri ihmal edilecek değerde olmasına karşın, sağlığımıza yararlı etkileri çok fazladır. Şöyle ki;

*Sarmısak, bedenin bağışıklık sistemini uyarır, yani antibiyotiklere benzer etkiler yaparak bedendeki enfeksiyonlara karşı savaşır: Bu bağlamda nezle, soğuk algınlığı, uçuk; mide, bağırsak ve mantar iltihapları, arpacık gibi bakteri, virüs ve mantarların oluşturduğu enfeksiyonlar sayılabilir.

*Kandaki kolesterol düzeyini düşürür: Yapılan araştırmalar, günde iki diş sarımsak yiyen kişilerin kolesterol düzeyinde, kısa dönemde %10'luk düşüşlerin gerçekleştiğini ortaya koymuştur.

* Sarmısak, kanı sulandırır ve kan dolaşımını hızlandırır: Bu sayede sarmısak, kalp krizi ya da felç geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarını önler.
*Yüksek tansiyonu düşürür: Araştırmalar, makul düzeyde sarmısak alımının bile bu etkiyi sağladığını göstermektedir.

* Sarmısak, kan sekerinin düzeyini düşürür: Bu sayede bazı şeker hastalarına sarmısak yemenin iyi geldiği yapılan bilimsel araştırmalarla saptanmıştır.

*Bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır. Yapılan araştırmalarda sarmısak tüketen kişilerde, özellikle mide kanserine yakalanma tehlikesinin azaldığı belirlenmiştir.

* Sarmısak kronik bronşiti önler, etkisini azaltır.

* Balgam, idrar, safra ve gaz söktürücüdür.

* İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.

* Sarmısağın, afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkileri bulunduğu, Doğu ve Batı kültürlerinde savunulmaktadır.

Sağlığımıza yararlı bu etkilerinden faydalanmak için, sarımsağın diyetimize katılması ve günde iki diş sarmısak yenmesi gerekir. Daha fazla tüketilmesi sarımsağın yararını artırmaz. Ayrıca sarımsağın yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi sağlığa yararlı etkilerini azaltmaktadır.

ALINTIDIR...
 
FIRINDA SARMISAK
$135680294987857.jpg

MALZEMELER
1 baş sarımsak
1 çorba k.sızma zeytinyağı
Tuz, karabiber,kekik
Alüminyum folyo

HAZIRLANIŞI

Bir baş sarımsağı ortadan ikiye yatay biçimde kesiyoruz. Orta büyüklükte alüminyum folyoyu tezgâhın üzerine seriyoruz. Tam ortasına sarımsağı koyuyoruz. Zeytinyağını sarımsağın üzerinde gezdiriyoruz. Üzerine tuz ,kekik ve karabiber serpiyoruz. Sarımsağı alüminyum folyoyla güzelce sarıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz. Sarımsağı fırından çıkarıyoruz, bir diş sarımsak alıp kızarmış ekmeğin üzerine sürüyoruz..
ALINTIDIR..
 
Son düzenleme:
Samsak Kebabı (Sarımsak kebabı)(Gaziantep)
$Samsak-Kebabı-300x225.jpg

• Gereçler
o 500 g yağlı kıyma
o 500 g taze diş sarımsak
o 1 fincan nar pekmezi
o Karabiber , tuz


• Yapılışı
o Kıymaya biraz tuz ve karabiber katılır ve az suyla yoğrulur.
o Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak yuvarlak köfteler yapılır.
o Sarımsakların başları ayrılmadan ortadan ikiye bölünür.
o Şişe bir köfte bir sarımsak saplanır. Mangalda pişirilir.
o Pişirilen kebaplar bir tepsiye dizilerek üzerine sulandırılmış nar pekmezi gezdirilir.
o Sıcak servis yapılır.


• Pişen üründe aranılan özellikler
o Köftelerin boyutları eşit olmalıdır.
o Kesilen sarımsak boyları aynı olmalıdır.
o Köfteler müşteri isteğine göre pişirilmelidir (az veya çok pişmişlik).
o Köfteler üzerine gezdirilecek nar pekmezi ılık su ile sulandırılmalıdır.
o Servis tabakları ısıtılmış olmalıdır.
o Pide ile servisi yapılmalıdır.
o Köftelerin boyutları birbirine yakın olmalıdır.
o Pişmişlik derecesi müşterinin isteğine göre yapılmalıdır.

• Süsleme ve servisi
o Sıcak servis tabağına közlenmiş soğan biber ve domatesle servisi yapılır.
o Konan garnitürler köfte boyutlarında olmalı aşırı konup köftenin
özelliği yitirilmemelidir.

ALINTIDIR...
 
Sarımsaklı Köfte

Eki Görüntüle 914479
Malzemeler:
1 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı kaynar su
1 adet yumurta akı
2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı un
Bir Miktar Pulbiber
Biraz Tuz
Karabiber



Sarımsaklı Köfte Sosu için:
5 diş sarımsak
4 adet domates
Maydanoz
Biberiye
Sıvı yağ
Tuz

Sarımsaklı Köfte Tarifi:
İnce bulguru geniş bir kaba alın üzerine kaynar suyu ekleyin ve bulgurun şişmesi için üzerini streç film veya kapak ile kapatıp biraz bekleyin. Yumurta akını, un, sıvı yağı,ve salçayı yoğurma kabına ekleyip suyu çekip yumuşayan bulgurları da kabın içerisine ekleyin. Daha sonra baharat ve tuzu ilave edip iyice yoğurun. Yoğururken elinizi suya batırırsanız köftenin daha kolay kıvam almasını sağlayabilirsiniz. Yoğurduğunuz köfte hamurundan küçük parçalar alıp önce elinizde yuvarlayın sonra serçe veya işaret parmağınız ile ortasına batırın. Köftelerinizi şekillendirirken elinizi su ile ıslatın böylelikle daha rahat şekil vereceksiniz.
Köftenizi hazırladıktan sonra kaynamakta olan suya tuz ekleyip köfteleri içine dökün. Köfteler suyun yüzüne çıktığında pişmiş demektir. Kevgir ile köfteleri ezmeden sudan alarak köfteleri geniş bir tepsiye alın.
Rendelediğiniz domatese iki yemek kaşığı zeytinyağı ilave edip kavurun. Küçük küçük doğradığınız sarımsağı, birkaç biberiye yaprağı, tuz ve istediğiniz baharatları da ekleyin ve domates suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldıktan sonra bir demek ince doğranmış maydanozu sosa ekleyin ve köftelerin üzerine döküp köfteleri ezmeden karıştırın. Sonra tabaklara alıp servis yapabilirsiniz.Afiyet Olsun..
ALINTIDIR...
 
SARMISAK AŞI

$sarimsak_asi.jpg
Malzeme
1 kg. taze sarımsak
500 gr. orta yağlı kuşbaşı et
1 kg. süzülmüş yoğurt
1 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
1 su bardağı nohut
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tutam hasbir (safran)
Yeterince tuz, nane, su

Tarifi
Önce et tencerede kavrulur, içine tuz ve su ilave edilip, nohudu konur. Nohut ve et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sarımsaklar 2-3 cm. uzunluğunda doğranmış şekilde tencereye eklenir. Sarımsak çabuk pişeceğinden ocaktan almadan birkaç dakika önce ayrı bir kapta yoğurt, un ve yağ iyice çırpılır.

Pişen yemeğin suyundan bir bardak eklenerek karıştırılır. Bu karışım yemeğin içine aktarılır. Aktarma sırasında yemek sürekli karıştırılır. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alınır ve üzeri kızdırılmış yağlı hasbirle süslenip servis yapılır.

ALINTIDIR..
 
SARIMSAKLI EKMEK

$sarimsakli-ekmek.jpg
Malzemeler:

- Bir bütün ekmek
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 diş sarımsak
- Bir avuç maydonoz
- Bir tutam tuz


YAPILIŞI
Fırını önceden 200 dereceye ısıtın. Ekmeği uzunlamasına ikiye ayırın. Tereyağı oda sıcaklığında biraz yumuşamış olsun. Bir mutfak robotunda zeytinyağının içinde sarımsağı iyice parçalayın. Tereyağını da ekleyip, biraz daha karıştırın. Maydonozu ve tuzu da ekleyip, birkaç saniye daha karıştırın. Karışımı ekmeklerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış fırında, 10-15 dakika kadar pişirin.

ALINTIDIR..
 
SARIMSAK KEBABI
$sarimsak_kebabi.jpg
Malzeme
500 gr. taze baş sarımsak
500 gr. az yağlı kıyma
Bir kavhe fincanı Nar Pekmezi
Tuz
Karabiber

Tarifi
Kıymaya biraz tuz ve konarak az suyla yoğrulup ceviz büyüklüğünde köfteler yapılır. Sarımsakların başları ayrılmadan ortadan ikiye bölünür. Şişe bir sarımsak bir köfte saplanarak mangalda pişirilir. Pişirilen kebaplar tepsiye dizilir. Üzerine sulandırılmış nar pekmezi veya su gezdirilir. Ateşte 10 dakika kadar ağzı kapalı bir kapta bekletilir ve servis yapılır.

ALINTIDIR..
 
SARIMSAK TURŞUSU
$sarimsak_258746581.jpg
içindekiler
Taze sarımsak
Sirke
Limon tuzu
Toz şeker
Tuz
Su


YAPILIŞI
Taze sarımsaklar yıkanır. Kavanoza / bidona yerleştirilir. Üzerine tuzlu su eklenir.
Günde bir defa suyu boşaltılıp tekrar tuzlu su eklenir. Bu işlem 3 gün boyunca tekrar edilir.
4. gün sirke, tuz, limon tuzu, toz şeker ve su karıştırılıp, sarımsakların üzeri kapanana kadar eklenir. Arada sırada kontrol edilerek ters düz edilir.
1-2 hafta sonra turşunuz hazır.

ALINTIDIR..
 
Back