Sanlıurfa///Meşhur Çiğ Köftesi

R

runya505

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi runya505
  • #1
ÇİĞKÖFTE ARTIK MARKALAŞIYOR
Müslüm ABACI

ŞANLIURFA – Şanlıurfa Ticaret ve sanayi Odasında düzenlenen bir törenle, basının karşısında Çiğ Köfte yoğrularak kullanılan malzemelerin tanıtımı, ölçüleri ve yoğrulması gösterilerek, artık çiğköftenin de bir ölçüsü ve tarifi olduğu hatırlatılıp, tescil için müracaat edildiği ve Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığından C20067012 kod numarası alındığı, kimsenin de sahip çıkamayacağı açıklandı

Çiğköftenin tescil edildiğinin açıklandığı törene Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol, Genel Sekreter Hasan Hayırlı, Araştırmacı Yazar Hulusi Öcal, Emekli Öğretmen ve çiğköfte yoğurma uzmanı Reşit Pehlivan, Çiğköfte ve isot bilirkişisi uzman ve öğretmen Halil Balıkçıoğlu, patent başvurusunda bulunan AteşNET sahibi Ahmet Ateş ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Çiğköfte yoğurmak maharet ister

Törende konuşan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol, “Çiğköfte geleneğimiz kaybolmasın diye Türkiye Patent Enstitüsüne başvurduk. Birbuçuk aylık bir hazırlık ve başvuru sonucunda Şanlıurfa’nın çiğköftesi de tescil edildi. Artık çiğköftemizin de patenti var. Çiğköfte malzemeleri olan isot, bulgur, et, baharatların gramajları ve özellikleri ile yoğruluşu sonrasında çiğköftenin laboratuar analizi de yapıldı ve patent aldık. Bu işi yaparken Araştırmacı Yazar Hulusi Öcal Beyin bu konudaki kitabından da faydalandık. Tabiki çiğköfte yoğurmak maharet ister. Herkes Urfa çiğköftesini yoğuramaz. Böylece çiğköftemizi koruma altına almış olduk” dedi.
Daha sonra kameralar karşısında uzmanlar Hasan Hayırlı ve Halil Balıkçıoğlu tarafından çiğköfte malzemeleri tanıtıldı ve Reşit Pehlivan tarafından da çiğköfte anlatılarak yoğruldu. Yaz mevsimi nedeniyle havalar sıcak olduğundan çiğköfte su yerine buz ile yoğruldu. Yaklaşık 15-20 dakika sonra yemeye hazır halen gelen çiğköfte marul, nane, domates, salatalık, semiz otu ile süslenerek orada bulunanlara dağıtıldı ve afiyetle yendi.

Urfa’ya has ürünler tescil edilmeli

Folklor araştırmacısı Abuzer Akbıyık ise, Çiğköfte gibi “Sıra Gecesi”, “Lahmacun”, “Kadayıf”, ”Şıllık Tatlısı”, “Urfa Sade Yağı”, “Urfa Peyniri” ,”Urfa Kebabı” gibi şehrimizle özdeşleşmiş ürünlerin tescil edilmesi gerektiğini belirterek şöyle dedi;
"Coğrafi işaretler ile, bir ürünün, belirli bir ülke, yöre ya da bölge ile bağlantısı ifade edilmektedir. Bu işaretler, o yöreye özgü doğa ya da insan unsurlarından oluşan özelliklerin söz konusu ürüne kazandırdığı nitelik ve kalite açısından söz konusu bölge ürünlerinin benzer ürünlerden ayırt edilmesini sağlar. Coğrafî işaret için yöreyle ilgili kamu kurumları, ürünle ilgili tüketici dernekleri, gerçek ve tüzel kişiler başvuruda bulunabilmektedir. Şanlıurfa ile özdeşlemiş “Sıra Gecesi”, “ Çiğköfte”, “Lahmacun”, “Kadayıf”, ”Şıllık Tatlısı”, “Sade Yağ”, "Peynir”, “Kebap” gibi ürünlerin Coğrafi ürün olarak tescil edilmesi ilimiz açısından önem arz etmektedir. Başvurda bulunabilecek olanlardan, Vilayet, Belediye, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, ŞURKAV gibi kurum ve kuruluşlar ilk aklıma gelenlerdir, tüketici dernekleri, özel ve tüzel kişiler de başvurabilir."

Son zamanlarda Adana Kebabı, Kayseri Pastırması, İzmit Pişmaniyesi, Afyon Kaymağı, Antep fıstığı gibi bir şehir ile özdeşleşmiş ürünler, “coğrafi İşaret” olarak Türk Patent Enstitüsünde tescil ettirilmiştir. Türk Patent enstitüsüne bu güne kadar 150 yöresel ürün başvurusundan 79 adeti tescilli edilmiş.
 
  • Konu Sahibi runya505
  • #2
UYARI!!!!begendikleriniz icin rep ve tesekkur butonlarini kullanalim bölümümüze resim ve bilgi harici paylasimlar yapmayalim lutfen
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…