Şal, rüzgarlı ve serin havalarda en çok kullanılan aksesuarların başında gelmektedir. Aynı zamanda kıyafetlere renk ve hava katmak için de şal, güzel bir çözümdür. Genellikle pamuk, akrilik ve yünlü kumaşlardan yapılan şallar; lüks kategoride ise kaşmir ve ipek gibi kumaşlardan yapılabilir. Kullanılması özen isteyen şallar, aynı zamanda bakım konusunda da dikkat gerektirmektedir. Özellikle pahalı kumaşlardan yapılmış şalların temizliği itinalı bir şekilde yapılmalıdır. Aksi halde kumaş yapısı bozulan şallar, kullanılamaz hale gelebilir. Peki, şallar nasıl temizlenmelidir?
Pamuklu kumaşlar: Pamuk veya polyester ihtiva eden şallar diğer kumaş türlerine göre bakımı ve temizliği daha kolay yapılabilen çeşitlerdendir. Makinede yıkamaya uygun olan bu şallar, etiket üzerindeki bakım talimatlarında yazan derecede yıkanabilmektedir. Genellikle 30 derecede yıkanabilen bu şallar, kuruduktan sonra, ütülenebilmektedir. Bakımı en kolay olan bu tip şallar, düşük ısıda ütülenmelidir.
Yün ve kaşmir kumaşlar: Yün ve kaşmir kumaşlar, bakımı hassasiyet gerektiren kumaş türlerinden biridir. Yünlü kumaşları elde yıkamak en pratik çözüm yollarından birisidir. Lavabo veya leğen içerisine doldurulan ılık su ile, yünlü kumaşlara uygun çeşitte bir deterjan veya yumuşak sabun kullanılarak şal temizlenmeye başlanır. Su asla çok sıcak olmamalıdır. Çünkü sıcak su, yün ipliklerinin zarar görmesine neden olur ve bu durum şalda şekil bozukluğuna varan sonuçlar doğurabilir. Sabunla yavaş ve nazik hareketlerle yıkanan şal, çitilenmemelidir. Durulama aşamasında ise kumaş çok hafif bir şekilde fazla sudan arındırılmalıdır. Daha sonrasında geniş bir havlu üzerine serilen şal, güneş ışığı ve nemden uzak bir ortamda kurumaya bırakılır.
İpek ve şifon kumaşlar: İpek ve şifon gibi hassas kumaşlardaki şallar en nazik şekilde bakımı yapılması gereken kumaşlardandır. Özellikle ipek, dünyadaki en pahalı ve hassas kumaş türlerinden birisidir. Bir kap içerisine doldurulan ılık su ve yumuşak bir sabun ile ipek şal yıkanabilir. Yavaş hareketlerle yaklaşık on dakika sabunla ovulan şal, daha sonra soğuk suyla iyice durulanır. Beyaz sirke dolu bir leğende bir müddet bekletilen ipek şal, parlaklık kazanacaktır. Tekrar durulanan şal, büyük bir havlu üzerine serilir ve fazla suyundan arındırılır. Nemli şal, düşük derecede ütüleme yapılarak kırışıklıklarından kurtarılır ve giyisi dolabındaki yerini alır.
Kaynak:nasılkolay