• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sakız Çiğnemenin Faydası Yararı Zararı

ZzZzeynep

..
Kayıtlı Üye
27 Ağustos 2008
345
9
96
Sakız Çiğnemenin Faydası Yararı Zararı Hakkında Geniş Bilgi

10 soruda sakız

Sigarayı bırakmak isteyen önce ona başvuruyor, yemeklerden sonra sindirimi kolaylaştırıyor, çene kaslarını güçlendiriyor, dişlere de faydası çok... Her yıl tonlarca çiğnenen sakızın bunun gibi pek çok yararı var. Peki ne kadar sakız çiğniyoruz, neden sakız çiğneme ihtiyacı duyuyoruz, sakız çiğnerken neden midemiz kazınıyor? İşte bu soruların yanıtları...



Türkiye’de ne kadar sakız çiğniyor?

Ülker yetkilileri Türkiye’de sakız pazarının son derece hızlı bir şekilde değiştiğini ve büyüdüğünü söylüyor. Şöyle ki; Türkiye’de sakız tüketimi aylık 740 ton civarında. 2007 yılında toplam 8 bin 870 ton sakız çiğnendi. Tüketimin yüzde 33’ünü, tatlandırıcılı draje sakızlar, yüzde 21’ini şekersiz ve yüzde 28’ini şekerli, yüzde 12’sini stik sakızlar oluşturuyor.

Günde kaç sakız çiğniyoruz?

Yine Ülker yetkililerinin verdiği bilgilere göre Target Group Index bir araştırma yapmış. Türkiye’de sakız çiğneyen 43 milyon kişi var. Bu kişilerin yüzde 24’ü haftada 2 ila 5 kez, yüzde 25’i haftada bir, yüzde 12’si ise günde bir veya daha fazla sakız tüketiyor. Sakız çiğneyen kadınların sayısı erkeklere göre daha fazla ama sakıza hayır demeyen erkeklerin sayısı da her geçen gün artıyor.

Sakız çiğnemenin yararları nedir?

Sakızla ilgili yapılan pek çok araştırma var. İngiltere New Castle’da bulunan Northumbria Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre sakız çiğnemenin kişilerin öğrenme, akılda tutma ve yeniden hatırlama konularındaki yeteneklerini; öğrencilerin sınav esnasındaki konsantrasyonlarını arttırdığını ortaya koydu. Sakız aynı zamanda sakinleşip rahatlamaya, stresi azaltmaya yardımcı oluyor. Sakızın bir diğer olumlu etkisi sigarayla ilgili. Ağzı oyaladığı için sigaraya alternatif. Araştırmalara göre sigarayı bırakmak isteyenler önce sakıza başvuruyor.

Ya zararları?

Ülker yetkililerinin verdiği bilgiye göre sakızın bilinen hiçbir zararı söz konusu değil: ‘Çevreye etkisi tartışılıyor. Her ne kadar toplumun bilinçlenmesiyle ilgili bir konu olsa da yeni metal kutular ‘sakızımı nasıl atacağım’ endişesine son veriyor. Chewy tarafından geliştirilen metal kutunun altındaki özel mekanizmada bulunan küçük kağıt parçaları, çevreye zarar vermeden sakızınızı atmanıza yardımcı oluyor.’

Sakız dişlerin dostu mu?

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Zeki Gümrü sakızın gerçekten diş dostu olduğunu söylüyor: ‘Sakız çiğnedikçe tükürük salgısı üç kat artıyor. Tükürük salgısı dişlerin çürümesini engellediği için sakızın buna katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz. Sakız çiğnemek çene eklemine egzersiz yaptırıyor, kasları geliştiriyor. Öte yandan sakız dişteki yemek artıklarını temizliyor. Ama şekersiz ya da tatlandırıcıyla tatlandırılmış sakız çiğnenmeli.’

Çilekli, kahveli, portakal aromalı daha pek çok çeşit sakız var. Bunlar zararlı mı?

Prof. Dr. Osman Zeki Gümrü ‘Hiçbir zararı yok. Bu aromadır’ diyor ama bir konuda uyarıda bulunuyor: ‘Beyazlatıcı sakızlar, tıpkı beyazlatıcı diş macunları gibi diş minesini aşındırıcı etkiye sahip. Dişin en önemli organı mineyi küçük küçük çiziyor, minenin çizilmesi dişlerin çürümesine davetiye çıkarıyor. O nedenle dikkat etmeli.’

Sakız çiğniyorum neden midem kazınıyor?

Türkiye Diyetisyenler Derneği İstanbul Şubesi üyesi Aysen Arıca sakız çiğnemenin hidroklorik asiti artırdığını bununda sindirimi kolaylaştırdığını söylüyor. Aç karnına çiğnendiğinde ise mideyi kazındırdığını... Bu nedenle diyet yapanlara sakız çiğnemeyi tavsiye etmediğini söyleyen Aysen Arıca ‘Yemekten sonra 10 dakika çiğnenebilir. Daha fazlası acıktırıyor. Diyet yapanlara tavsiyem büyük bir bardak suyun içine taze nane yaprağı, limon kabuğu ve biraz da limon suyu ekleyin, bu suyu ara ara içmeleri yönünde’ diyor.

Çok fazla şekersiz sakız çiğnemek zayıflatır mı?

Almanya’daki Charite Üniversitesi’nde yapılan araştırmada ise sakız ve şekerlerde de sıkça kullanılan ve vücutta müshile benzer etki yapan sorbitol maddesinin kilo kaybı ve ishale yol açtığını ortaya koydu.
 
bende mutlaka 1 kutu falım bulunur =)
sindirimi kolaylastırması cok güzel ayrıca yüz kaslarını sürekli
calıstırdıgından kırısıklıkları geciktiriyormus diye duymustum yerimseniben
 
Konuşurken harfleri veya kelimeleri yutan kişilerin 2 tane falım büyüklüğünde sakızı aynı anda çiğneyerek yanak ve çene kaslarının gelişmesini sağlamak kesin tedavi yöntemiymiş.
 
Back